Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért teavaj a teavaj?

Miért teavaj a teavaj?

Figyelt kérdés
mármint a "tea" szót nem értem.
2010. febr. 13. 20:21
 1/4 anonim válasza:
68%
Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj). A szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú[1]. A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük.
2010. febr. 13. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
57%
Az elnevezés onnan ered, amikor a tea kezdett elterjedni Európában, de még luxusnak számitott. Akkoriban a teához - mivel drága volt - csak a legjobb minöségü dolgokat tálalták: a szendvicsre is csak a legfinomabb vajat, a legfrissebb tojást, stb. Ezért a kereskedök akkori szóhasználatában a tea elötag a legjobb minöséget jelentette, igy keletkezett a teavaj, teatojás kifejezés. (A teatojás eredetileg NEM a teakészitéshez használt tojás alakú szüröt jelentette, az csak sokkal késöbb vette át ezt az elnevezést, amikor már a tea olcsó lett.)
2010. febr. 13. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Itt az igazság:


Miért 'tea' a teavaj?


„Azt tudom, hogy mi a különbség a főző/sütővaj és a teavaj között, azonban nem tudom, hogy mi köze a teához.”



A Magyar Élelmiszerkönyv nemzeti termékleírásokat tartalmazó kötelező előírásairól szóló igen kacifántos és hivatalos dokumentum szerint „a teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.” Ez a meghatározás áll egyébként a szendvicsvaj és a márkázott vaj címszavaknál is, ez utóbbinál kiegészítve azzal, hogy meg kell felelnie a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.


A szendvicsvaj zsírtartalma előírás szerint 68-72 százalék, e keretet semelyik irányba nem lépheti át. A teavaj és a márkázott vaj egyaránt 80 százalék zsírt kell hogy tartalmazzon.


És ez az elnevezés kulcsa! Tibetben és Ázsia sok egyéb országában is nagy hagyománya van a vajas teák fogyasztásának. A hagyományos tibeti vajas tea, a Po Cha a víz és a teafű mellett tejet, sót és vajat tartalmaz. Minél zsírosabb a hozzáadott tej és vaj, annál kellemesebb a tea íze és állaga.


A nagy zsírtartalmú vajat hívjuk tehát teavajnak, hiszen – bár ritkán vetemedünk ilyesmire – ha vajas teát készítenénk, a kis zsírtartalmú szendvicsvajjal vajmi kevésre jutnánk.


Forrás: [link]

2010. febr. 13. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 NyK válasza:
100%

Mivel nem volt valószínű, hogy száz éve a teavaj elnevezésénél Magyarországon olyan behatóan ismerték volna a tibeti teakultúrát, utána néztem a dolognak. Igazi K un K történet:


Teavajnak csak az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén nevezik a magas zsírtartalmú vajat. Létezik az osztrákoknál, cseheknél, szlovákoknál, szlovéneknél és horvátoknál is, máshol nem. A Teebutter szót csak az osztrákok használják, a németek csak a Buttertee-t ismerik, és ott a tibeti vajas teát jelenti.


A Teebutter szónak pedig eredetileg semmi köze sincs a teához. Egyszerűen egy betűszóról van szó, ahol a "TE" a sziléziai Teschen tartományt, az E az Erzherzögliche (főhercegi) címet. A legjobb vajat a monarchiában Frigyes tescheni főherceg sziléziai tejüzemeiban, a mai Cieszyn-ben termelték, és onnan vitték a bécsi udvarba. Ennek márkajelzése volt 1895-től kezdve a "TE.E.", ami aztán tee formában köznevesült az egész országban, majd az utódállamokban. Frigyes hercegnek az ausztriai családi kastélyának 8Schloss Albertina) honlapján is leírják a sztorit: "Seit 1895 wurde die TE.E.-Butter aus der Te(schener) E(rzherzoglichen) Molkerei nach Wien geliefert, woran noch heute die Bezeichnung "Teebutter" erinnert."


Sziléziában ma is számon tartják, hogy Cieszyn-ben (Teschen-ben) készült a monarchia legjobb vaja. Ráadásul ők nem is tudnak róla, hogy az előtag teát jelent, mivel lengyelül teljesen másként hangzik a teát jelentő herbata szó. Ők ma is úgy tudják, hogy földrajzi eredetmegjelölésről van szó: "Na sniadanie dawniej smarowało się chleb masłem wyrabianym w Cieszynie o nazwie "TEBUTER" / masło cieszynskie/ Teschener Butter."

2011. aug. 2. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!