Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Igaz az az allitas, miszerint...

Igaz az az allitas, miszerint ha benne hagyjuk a merokanalat az edenyben, az karos? Esetleg megvaltozik az etel ize?

Figyelt kérdés
2017. márc. 21. 17:26
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az eleve probléma, ha olyan akár az edényzet, akár a merőkanál anyaga, hogy az étel reakcióba lép vele.


Ilyen normál esetben nem fordul elő, úgyhogy az állítás nem igaz.


Ha viszont előfordul, akkor azt az edényt (vagy bármilyen eszközt ) ki kell dobni (vagy olyan típusú ételekhez nem használni:

pl savas dolgokat nem jó alumínium edényben tárolni)

2017. márc. 21. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
52%
Minden merőkanál karos, különben hogyan fognád meg...?
2017. márc. 21. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
62%
Ez a kérdés remélem nem komoly.
2017. márc. 21. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Remelem, de ezt nekem valaki mondta.
2017. márc. 21. 20:38
 5/7 anonim válasza:
82%

Szerintem a kérdés jó, jogos! A probléma nagyban függ az ételtől és kis mértékben az eszköz anyagától.


Rövid válasz: általában korszerű eszközöknél és az ételek zöménél nincs jelentősége, de más esetben számít. Tulajdonképpen nem nehéz kivenni a merőkanalat.


Részletes:

Régen elterjedt volt az alumínium eszköz (kanál, merőkanál, lábos, kukta) A gyakorlat bebizonyította, hogy ezek reakcióba lépnek az étellel, ezért ma már nem is lehet kapni, viszont sok háztartásban akad még belőle, ha más nem egy kiskanál.


A tiszta öntöttvas eszköz egészséges lenne, de az állandó rozsdásodás miatt használhatatlan, ezért krómmal (kévésbé igényes esetben 12%, igényesebb esetben 24%), nikkellel és tucatnyi más anyaggal ötvözik. Ez megnöveli az élettartamot és lecsökkenti a reakció sebességét, mértékét, de teljesen nem küszöböli ki.


Az ételek zöménél a korszerű eszköz egy-egy óra kölcsönhatással is veszélytelen.


Tartós tárolásra fém, műanyag helyett az üveget, porcelánt ajánlom! (Porcelán merőkanalat is láttam már, de nekem sincs.)


Bizonyos ételek nagyon hevesen képesek reakcióba lépni. Savas, lúgos esetben gyanakodnék erre, de meglepő módon a padlizsán színe és íze is egy pillanatnyi érintés esetén is megváltozik, hiába használunk jó rozsdamentes kést! Én sem hittem volna, ha nem látom. Padlizsánhoz például a népi recept fakést, fakanalat ajánl, de nekem bevált az eldobható műanyag is! :)


2-es: Csak vicc volt, vagy komolyan gondoltad? A kérdésben "káros" van, csak ékezetek nélkül gépelve!

2017. márc. 22. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
77%

5-ös már megválaszolta.

Nekünk volt régen réz (merő)kanalunk, az egyértelműen reakcióba lépett, megszínezte pl a krumplipürét. Tehát a kérdés jogos.

2017. márc. 22. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Velem megtörtént egyszer(még fiatalasszony koromban), hogy a bablevesben hagytam a merőkanalat, másnapig. A rozsdamentes kanál csúnyán megváltozott, felmaródott. Gondolom az ecet miatt, mert szoktam tenni egy pici ecetet is a bablevesbe.
2017. márc. 24. 06:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!