Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet eldönteni egy...

Hogyan lehet eldönteni egy finomított kristálycukorról, hogy cukorrépából, vagy cukornádból készült-e?

Figyelt kérdés

2019. febr. 3. 18:26
 1/6 anonim ***** válasza:
55%
Itthon nem készítenek és nem forgalmaznak cukornádból készült cukrot!
2019. febr. 3. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
51%

Sehogy, ugyanolyan szacharóz molekulák vannak mindkettőben.

[link]

2019. febr. 3. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Nem lesz egyszerű, pláne házilag.

Összehasonlító polarimetriával meg tudod állapítani:

A kérdéses anyagból és répacukorból készítesz ugyanolyan töménységű vizes oldatot. Polariméterrel mindkettőnek megméred a polarizációs szögét. Ha egyezik, akkor répacukor, ha különbözik, akkor más cukor. Ha van nádcukrod, akkor azzal is összehasonlíthatod.

2019. febr. 4. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Elfelejtettem említeni, hogy kémiailag azonos anyagokról beszélünk. A különbséget a jelen lévő "szennyeződések" okozzák, amik mások répacukornál és más nádcukornál.
2019. febr. 4. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim válasza:
35%
Maradjunk annyiban, hogy bár remek hozzászólók akik írtak, de meg lehet különböztetni a fehér~ és barnacukrot. Az egyik cukorrépaból van, a másik cukornádból. Teljesen más az ízvilaguk. Ha valakinek egy kicsit van érzéke ehhez akkor tapasztalja ezt. Ha kavézol, akkor próbáld ki. Sokkal aromásabb, ízletesebb a nádcukorral édesített kávé.
2019. febr. 10. 08:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Pampata válasza:
100%

Omnifix válasza a helyes.


#5-s: a barna cukor nem az eredete miatt barna. Abban igazad van, hogy a nádcukorgyártáshoz van köze, mert a nádcukorgyártás melléktermékeként keletkező melasz adja a színét. A piacra kerülő barna cukrok jelentős része azonban nem nádcukor benne hagyott melasszal, hanem répacukorból számrazó kristálycukor melasszal színezve. Túl nagy üzlet a legfeljebb állati takarmányozásra használható melasszal duplájára, háromszorosára növelni a répacukor értékét ahhoz, hogy a gyártók kihagyják ezt a ziccert.

2019. febr. 10. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!