Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Sushi készítéshez milyen kést...

Sushi készítéshez milyen kést ajánlotok? lehetőleg 10.000Ft ig. Legutóbb csináltam és az itthoni késem nem volt elég éles a tekercs felkarikazasahoz.

Figyelt kérdés

2022. febr. 26. 15:53
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Élezd meg a kést 😀 illetve érdemes vizes késsel vágni
2022. febr. 26. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen mindegy, hogy 800 ft-os kés, vagy 80.000 ft-os... (mármint ilyen értelemben!)

Az acéllal meg kell tanulni bánni!

Tudni kell élesen tartani. Ezen az új kés maximum néhány használatig fog segíteni.

Ha nem tudod karban tartani, minden alkalomra vehetsz új kést!

2022. febr. 26. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
egy élezőrúd van itthon, azon kívul mit ajánlotok, milyen élező lenne a tökéletes?
2022. febr. 28. 12:55
 4/4 anonim ***** válasza:

Pontosan nem tudom milyen az az élező rúd, ez lehet jó, lehet rossz...



Pl. lehet egy nagyon durva acél, ami rossz, lehet egy finom acél, vagy gyémánt bevonatos acél, vagy kerámia cső, ezek jók, viszont nagyon tudni kell bánni velük, hogy az él szimmetrikus legyen, és pontosan tartsd az élszöget.


Ezen kívül, ezek úgymond fenésre valók, és nem élezésre, még ha az is a neve.

Egy rossz késsel semmit nem tudnak kezdeni.

Ezeknek az a lényege, hogy ha van egy nagyon királyul megköszörült, szépen felpolírozott, sorjamentes, kemény élszalaggal rendelkező késed, akkor azt ezekkel, folyamatos használat mellett, (mármint a fenőket használod folyamatosan)

élesen tudod tartani.

Mivel az éles kés lényege, hogy karban tartsd, amit a köszörűs létrehozott.

A használattól apró egyenetlenségek lesznek az élszalagon, amitől csökken az élesség.

Ilyenkor követi el 1000 emberből 999 azt a hibát, hogy azt mondja, jójazúgy, mivel a kés még 90%-os, meg most volt köszörűsnél, nem kell élezni.

Hát, de. Kell.

Nézz meg egy hentest. Keress videót mondjuk valami gyári bontó szalagmunkásról. Fél perc (!) munka, és 2-3 húzás a "csettegőn".

Hogy mindig tökéletesen szimmetrikus, és egyenletes legyen az él, mert csak így tökéletesen éles.


Ha hagyod 90%-osra csökkenni, onnan nehezebb visszahozni, és legközelebb már 80%-ról kéne feltornázni.

Ha nem tartod karban, 3 naponta is viheted köszörűshöz, (már ha 3 nap alatt keményen adtál neki)

és fél évente vehetsz új kést, mert elkopik.

Ha megtanulod 100%-on tartani, akkor meg fél évente 1-szer kell köszörűshöz vinni.


Tehát az első lépés, hogy legyen egy "jó" késed.

Olcsó kés is lehet éles, de egy sushit mondjuk nem egy fél centi vastag legszélesebb csapókéssel érdemes felvágni, tehát valami finom munkákhoz való, vékonyabb, keskeny pengéjű kés.

Pl. itt egy olcsó:

[link]


ez elég "puha" acélból van ahhoz, hogy otthon, viszonylag sikerrel élesen tudja tartani egy kezdő is.

Ami ennél a kategóriánál (jóval) drágább, az kovácsolt acél,ezerszer nehezebben tudnál vele bánni.


Vagy ha van egy régi, de ilyen munkára alkalmas késed, akkor keress egy jó (!) műköszörűst.

Ne ilyen mister minites bohóckodást, hanem olyat, aki szakember.

Szakács csoportokon belül érdeklődhetsz, (fb-on) hogy a lakóhelyed környékén hol van ilyen.

Ő szépen rendbe teszi.


Tehát van egy új, vagy felújított késed.

A következő, hogy élesen tartsd. Nem tudom mi ez az élező rúd, de ha fenőacél, azt azért tudni kell használni is, ráadásul sok köztük a gagyi, ami csak reszeli a kést, vagy semmit nem csinál vele.


Szóval 2 dolgot kéne tudni, hogy mi ez, alkalmas e minőségi munkára, illetve hogy te tudod e jól használni!

Ha valamelyikre "nem" a válasz, akkor kényszer megoldásnak valami ilyesmit tudnék javasolni:

[link]


Ha már a fiscarst linkeltem késnek, akkor maradok a márkánál. :)


De amúgy ilyen húzogatós élezőből sokféle van, a múltkor az auchanban láttam egész olcsón valami ilyen 3 funkciósat:

[link]


ennek pl a kerámia élezője egy alig használt késnek kiváló, nem koptatja az acélt, csak kiegyengeti, és egy igazán finom élt ad neki.


Ha már kicsit használtabb, akkor lehet neki adni néhány húzást a középsővel, és utána a kerámiával.

Ha meg még használtabb, akkor ideje felkeresni a köszörűst! :)


De hangsúlyozom, a lényeg, hogy ne várd meg hogy elmenjen az éle, mert azzal otthon csak szenvedni tudsz, vagy még azt se.

Otthoni eszközök (1-2 profi eszköz kivételével) csak a szinten tartáshoz jók.

2022. febr. 28. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!