Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért ragad és szakad a...

Miért ragad és szakad a palacsintám?

Figyelt kérdés

Így csináltam ma: 2 tojás 30 dkg rétes liszt, 5 dl folyadék (tej és szóda), csipet só

Más receptet is próbáltam, de vagy leragad, vagy elszakad. Ha nem ragad és nem is szakad, akkor meg túl kemény, vagy olyan, minta a cipőtalp. Néha lyukacsos lesz és kijön a töltelék, néha meg túl vastag, néha túl olajos, néha száraz. Miért nem sikerül soha?



2012. szept. 24. 21:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
rakj bele pici olajat is :)
2012. szept. 24. 22:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim válasza:
100%

Ne rétes lisztből csináljad, hanem sima lisztből és rakjál bele 1 kanál olajat is, 20 dkg liszthez kell a 2 tojás !

:)

2012. szept. 24. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Hiányolom én is az olajat, de az a legkevesebb... kevés a tojás, ne réteslisztet használj, és szerintem nagy eséllyel a tészta sűrűségével is gond lehet. Illetve lehet, nem várod meg minden darabnál, hogy felforrósodjon eléggé a palacsintasütő.


Én így szoktam:


6 tojás, pici sóval kikeverem, annyi lisztet (finomliszt) adok hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű tészta legyen. Közben belekeverek egy vaníliás cukrot, és egy evőkanál cukrot. Apránként töltöm hozzá a tejet, annyira, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjak. Ezután berakom a hűtőbe egy órát állni. Mikor kiveszem, adok hozzá kb 1,5 deci olajat, és annyi szódát, amennyi kell ahhoz, hogy jó legyen.


Ezt úgy szoktam megnézni, hogy a kanálból kicsorgatom, és akkor jó, amikor elkezd nagy buborékokat vetni.


Az első palacsinta alá szoktam egy icipici olajat tenni, a többihez már elég, ami a tésztában van.


Közepes lángon sütöm. Amikor forró a palacsintasütő, akkor a legkisebb merőkanalammal ( az a kis tejmerő, nem tudom, mekkora lehet) egy fél merőkanálnyit rakok bele, szétterítem, kb fél perc múlva kezdem mozgatni. Ha már csúszkál, akkor fordítom.

2012. szept. 24. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Én nem szoktam kimérni így a dolgokat, de sosem ragad, és még olaj sincs benne. (Viszont a palacsintasütőbe mindig kell egy kicsit rakni, mielőtt újat kezdenék sütni. Jó állagúnak kell lennie a tésztának, illetve csináld finomlisztből. Cukrot nem is raksz a tésztába?

Vastag azért lehet, mert túl vastagra csinálod, túl sok anyagot öntesz a palacsintasütőbe.

2012. szept. 25. 07:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Nekem akkor szokott ragadni, és szakadni, ha a tészta kikeverése után pihenni hagyom. Nekem azonnal el kell kezdeni a sütést, mert különben így járok vele mint te. Én sima liszttel csinálom.
2012. szept. 25. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
52%

Egyetértek az előzővel!

Ahogy én csinálom:

2 tojást símára keverek pici sóval, csipet cukorral, majd kb. 2 deci tejet apránként hozzá adagolva és elkeverve, ehhez jön kb. 20-30 dkg (sosem mérem!) finomliszt. Szintén apránként adagolom a tojásos tejhez, mint amikor a nokedlit is kavarom, és annyit rakok bele, hogy az állaga mint a hígra sikerült nokedlitészta legyen.Addig kavargasd, míg teljesen síma, csomómentes tésztád lesz.

Akkor kezdem el további kb. 6 deci tejet adagolok hozzá szintén apránként, hogy szépen bevegye a massza a tejet.

Hagyd állni kb. 10-15 percig. Addig előkészítheted a sütéshez szükséges edényeket, tányérokat, a tölteléket, stb.

Sütés közben minden palacsinta alá teszek egy picike zsírt, és megvárom, míg alaposan megmelegszik (amíg a serpenyőben már majdnem füstöl!)

Normál levesmerő kanállal kb. 3/4 résznyit merek bele.

Sosem ragad le, sosem szakad el, tökéletes. Nem kemény, nem száraz, mert nem vízzel csinálom.

(A múlt héten kipróbáltam a vízzel kavart palacsintát, (nem volt itthon tej) no az volt olyan, mint a cipőtalp.

2012. szept. 25. 08:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
Bocsánat, a 4-es hozzászólóval értek egyet. 6-os vagyok.
2012. szept. 25. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Ma megint csináltam. Finomlisztet használtam, 3 tojást és most egész jó lett. A tésztába is tettem olajat. Egy sem szakadt el!!!!!!
2012. szept. 25. 20:50
 9/11 anonim ***** válasza:
Gratulálok, akkor most 2 nap múlva kavarj ismét egy adagot, süsd ki újra! Ismétlés, gyakorlás a tudás anyja!
2012. szept. 25. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Én se méricskélem ki. Találomra rakom, és mindig sikerül.

15 éves vagyok, gyerekkorom óta szeretek palacsintát sütni!:)

2012. okt. 1. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!