Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Rumtopf készítésében kérném a...

Rumtopf készítésében kérném a segítségeteket?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy gyümölcs, feleannyi súlyú cukor rétegezve, majd annyi rum, hogy ellepje.

De a rumból nem párolog el az alkohol? Mert félek, hogy akkor megromlik. Illetve olvastam, hogy barackot nem tanácsos bele tenni. van-e még olyan gyümölcs, ami miatt összeütheti a bokáját.



#rumtopf
2013. jún. 7. 07:54
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A legeslegfontosabb szabály rumtopf készítésénél, hogy a rum nemcsak hogy jó minőségű legyen (ez ízlés kérdése, persze a rum fajtája is befolyásolja a végső ízt), de nagyon fontos, hogy minimum 54% alkoholtartalmú is, de inkább több. (Azért 54%, mert 50 fölött általában ez az első ugrás és a cukor és a rum ebben az arányban konzervál ugyanis a legjobban.) De ha 54% és 60% közül kellene választanunk, akkor is inkább a 60% a nyerő. Ezért előfordulhat, hogy ha megromlik a rumtopf, akkor a rum volt a ludas, mivel nem megfelelő minőségű rumot használtunk. Én 60%-os STROH rumot használok, bár a Stroh régen gyártott 54%-osat is, épp a rumtopf miatt. (Jelenleg már csak 40, 60 és 80 %-os a gyártási paletta.) Bár egyesek azért ellenzik a STROH-rumot, mert túl markáns az íze, de nekem ezzel nincs bajom. Mondom, lényeg az 54. Egyéb alkoholt is lehet használni, de a legfontosabb, hogy a felöntött össz alkoholtartalom mindig legalább 54-60% legyen, különben megromlik a rumtopf, és ezt ugyebár nem szeretnénk.
2013. jún. 7. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszodat!

és tényleg annyira isteni finom?

Illetve a gyümölcsök közül van-e, amit nem szabad beletenni. És még egy kérdés, az alkohol, nem-e párolog el belőle?

Köszönöm!!

2013. jún. 7. 08:07
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Milyen gyümölcsöket használjunk?

Ahogy beérnek a gyümölcsök, abban a sorrendben tehetjük őket a rumtopfba. (földrajzi helytől függően ez csak irányadó, mivel az időjárás függvényében más időben érnek be a gyümölcsök):

Természetesen nem kell mindegyik fajtát beletenni, csak ami beszerezhető, vagy amihez épp kedvünk van. Minél többfajta lesz benne, annál zamatosabb lesz, hisz mindegyik gyümölcs a maga módján járul hozzá az összhatáshoz:

május: eper

június: cseresznye, meggy

július: egres, málna, áfonya, ribizli, szeder, sárgabarack

augusztus: őszibarack, ringlószilva, szilva, nektarin

szeptember: körte, szőlő

október: ananász

Mehet még bele: görögdinnye, banán, kivi, de ez már ízlés kérdése.

2013. jún. 7. 08:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem párolog el belőle a rum. Mint minden eltett, tartósításra szánt gyümölcsnél, itt is vannak alapszabályok, ezt még egyszer összefoglalnám:

Csak egészen hibátlan, érett gyümölcsöt használjunk, különben nagy lesz a romlásveszély! A gyümölcsöt már konyhakészen elkészítve mérjük le. Falatnyi darabokra vágjuk fel, úgy, ahogyan szívesen meg is ennénk.

Legalább 3 hetet várjunk a következő gyümölcs eltevéséig. Ennyi idő alatt ugyanis befejeződik az előző gyümölcs érése, látjuk, ha baj történt, tehát jöhet a következő!

Minél jobb minőségű alkoholt használjunk! Legjobb a rum, ami legalább 54%-os legyen, de keverhetünk hozzá vodkát, vagy egyéb borpárlatot is, a rumtopf végleges íze meghálálja majd a nagyvonalú gondoskodást.

A fehér rum jobban megőrzi a gyümölcsök színét, a sötét rumnak viszont teltebb az aromája.

2013. jún. 7. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Itt a link különben, innen másoltam, de olvasd át az egészet:

[link]

2013. jún. 7. 08:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!