Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan készítsek birsalma...

Hogyan készítsek birsalma lekvárt? Van receptem, alul bemásolom, de nem szeretnék bele befőzőport tenni, hanem lefordítanám őket fejjel lefelé öt percre forrón. Úgy is jó? Nem romlik el?

Figyelt kérdés
Egyébként is mi az a befőzőpor? A szalicil? És még egy kérdés, finom a birsalma lekvár? Gyerekek szeretik?Köszi a válaszokat.
2009. okt. 17. 12:49
 1/4 A kérdező kommentje:

Hozzávalók:


* 3 kg birsalma

* 3 db citrom

* 1,5 kg cukor


Elkészítés


Megmosom, majd feldarabolom a gyümölcsöt. Nem hámozom, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntök rá, kb. 2-2,5 csészényit. Puhára párolom, közben kavargatni kell, mert hamar odaég. Lehűtöm, majd botmixerrel pépesre zúzom. A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzöm, majd hozzáadom a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva 10 percig főzöm, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik. Forrón üvegekbe szedem, másnap a tetején keletkezett kis *izzadtságot* papírtörlővel felitatom. Tetejére szórok kevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítok. Megéri a fáradtságot, talán az egyik legízletesebb, legkarakteresebb gyümölcsünk.

2009. okt. 17. 12:49
 2/4 anonim válasza:
49%
Anyum pont most csinált! Fincsiiiiiiiiiiii lett! :D
2009. okt. 17. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

A lefordítás nagyon jó, szerintem nem fog úgy elromlani. Szalicil az tartósító, a legkisebb élelmiszerboltban is kapható, a fűszerek felé van, zacskóban.

A befőzőpor nem tom, mi gondolom, zselésítő. Ha te a magházát héját vele főzöd, s aztán kihalászod, akkor biztos sűrű lesz, és bio is.

Nagyon finom, cska sok cukor kell hozzá. Kóstold meg! É snagyon finom vaníliával, az illik hozzá.

A birsalamsajt még sokkal finomabb, a gyerekek azt szeretik legjobban!

2009. okt. 17. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi a gyors válaszokat. Találtam lefordítós receptet, itt a körte alatt sima körtét ír ugye? nem birskörtét...


Hozzávalók: 2 kg birsalma, 3-4 db körte, 1.5 kg kristálycukor, 2 db citrom leve.


Gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd magházát a porcos részeivel vágjuk ki. Aprítsuk fel egy-két centis darabokra. tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül egy órán keresztül. Ha már a gyümölcsök puhák, burgonyanyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a citromok levét is. akkor jó a lekvárunk, ha a fakanálról már nem csurog le. Ha elkészültünk vele, töltsük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le azonnal és öt percre fordítsuk fejre.

2009. okt. 17. 13:28

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!