Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mi a jó húsleves titka? Mi az...

Mi a jó húsleves titka? Mi az ami nem hiányozhat belőle? Mivel lehet elrontani?

Figyelt kérdés

2014. szept. 19. 15:55
 1/8 anonim ***** válasza:
Jófajta hús a lényeg, és a megfelelő mennyiségű víz hozzáadása, persze a zöldségek és a petrezselyem sem hiányozhat, én egy káposztalevelet is szoktam belefőzni, finom ízt ad a levesnek és amikor megfőtt megszórom apróra vágott petrezselyemmel, só, bors mennyisége is lényeges.
2014. szept. 19. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim válasza:
100%

Attól függ, hogy kinek mi a jó. Milyen húsból?

Lehet baromfi, sertés, marha.

Én a következőképpen főzöm:

Sok zöldség, (2 db gyökér, 1-2 sárgarépa,(nem több, nert édes lesz tőle) zeller, petrezselyem, 1/4 kelkáposztafej, egész bors, gyömbér, sáfrány (ettől szép sárga lesz) szerecsendió, egy kisebb fej vöröshagyma egészben, 2-3 gerezd fokhagyma. A fűszerekből pici kell. Természetesen só, de óvatosan. Ha öreg a baromfi, akkor a zöldséget később teszem bele.

Nagyon lassan kell főzni, a hústól függően 3-4 órát, de éppen csak hogy mozogjon, forralni nem szabad. Közben ha habosodik, azt időnkét, már az elejétől le kell szedni a tetejéről, (főleg a marha és sertéshúsnál) mert különben zavaros lesz a leves.

Szeintem a legjobb húsleves a háznál nevelt tyúkból (nem csirkéből) vagy kakasból van. (Érdemes termelőtől megvenni, esetleg élőt) Ha a házilag nevelt baromfi és a bevásárlóközpontokban kapható baromfihús levese közötti különbséget el tudnám zongorázni, akkor én lennék Liszt Ferenc. (Én vegyes húsokból nem főzők levest, mert minden húsnak megvan a maga aromája, kár keverni.)

Utána esetleg a főtt húst, zöldséget egy saját készítésű finom házikenyérrel el lehet fogyasztani. Amit szintén magam készítek és 3-4-5 napig sem szárad ki és nem savanyodik. A kenyerem nem olyan mint a zsömle, hanem mint a régi parasztkenyerek, nem lyukacsos, nem morzsálódik, ha libazsíros kenyeret akarok enni, nem folyik át rajta a zsír a lyukakon. Azonkívül hogy olcsóbb mint a bóti, akkor lesz friss kenyér, amikor csak akarom, - igaz, ez 3-4 naposan is jóízűen elfogyasztható.


Jó étvágyat:

2014. szept. 19. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Kösziiii.

Igen, a jófajta hús itt a gond. Ha házityúkból főzöm, oké, de ha sima bolti csirkéből, akkor semmi íze, ha teledobálom leveskockával, akkor sem. Nem értem, mert van aki csirkeaprólékból is finomat főz.

Fokhagymát és káposztát még nem tettem bele, majd kipróbálom, viszont nálunk nem lehet 1-2 répával "elintézni" mert mindenki sok répát akar tenni a levesestányérjába. Hát próbálkozom tovább.

Ja disznóhúsból is főztem már, az elmegy, de a főtthús akkor meg nem kell senkinek, a férjem mindig televágja a levesét csípőspaprikával, hogy íze legyen, hát nehéz eset a családom.

2014. szept. 19. 17:00
 4/8 anonim ***** válasza:
51%

A jó húsleves titka:


[link]


Öreg tyúk, fiatal répa! :)

2014. szept. 19. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Bolti csirkéből nem jó, piacon szoktam venni háztáji, szép aranysárga, zsíros csirkét, vagy pulyka szárnyközepet és nyakat, abból is finom a leves. Húsleveskockát soha nem teszek bele, az csak elrontja.

Túl sok sárgarépa sem jó, mert édes lesz.

Tegyél bele karalábét is felszeletelve, attól is jó íze lesz.

2014. szept. 19. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim válasza:
78%

Leveskockát ne tegyél bele!!!, - mint ahogy írtam, a következő fűszereket, zöldséget igen: Gyökér, répa, zeller, 1/4 kelkáposzta, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, egész bors, kurkuma, gyömbér, szerecsendió, só. Én semmiféle fűszerkeveréket nem teszek bele, mert akkor hús sem kellene, csak forró víz. Nagyon lassan főzd. A bolti csirkének nem kell sok idő, ezért minden egyszerre belemehet.

A leveskockával, vagy fűszerkeverékkel, ételízesítővel csak elrontod. Nekem ez 58 éve bevált, most is így főzöm.

2014. szept. 19. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
A hatos válaszoló tanácsát fogadd meg. Így nem lesz ízetlen
2014. szept. 19. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Én sem kurkumát, sem gyömbért, sem szerecsendiót, sem kelkáposztát nem teszek bele, de valószínűleg jó lehet, ha még aznap elfogy.

Szerintem a hús minősége a legfontosabb. Én mondjuk sok répával csinálom, mert szeretjük, ha picit édesebb.


De az én receptem ez:

- kb. 1-1,5 kg minőségi hús (lehetőleg piaci, házi, ha bolti van, akkor sem a "tescos" húst veszem meg

- 2-3 közepes fehérrépa

- 5-6 közepes sárgarépa

- 1 csokor petrezselyemzöld

- 1/2 gumó zeller

- 1/2 gumó karalábé

- 2-3 darab közepes krumpli

- 4-5 gerezd fokhagyma

- kb. 2 evőkanál só

- 1/2 evőkanál egész bors (nálam ez vegyes)

- kis fej vöröshagyma


A húst kicsit feldarabolom (1 kg-ból kb. 4-5 kisebb darab lesz), felteszem vízben főni, és mindent hozzáadok, kivéve, ha öreg a hús, mert akkor kicsit később a zöldségeket.

Nem forralom, a habot sem mindig szedem le róla.

Addig főzöm, míg a hús kész nincs (kis darabot levágok belőle, és megkóstolom). Mindent kiveszek a levesből. Egy edénybe a husi, egybe a sárgarépa, krumpli, fokhagyma, és megint egy másikba a maradékot (a "maradék" a szemétbe megy, mert egyikünk sem eszi meg, panelben pedig nincsenek esetlegesen állatok).

Leveskockát, ha pisztolyt fognának a fejemhez, akkor sem tennék bele.


Fontos, hogy ne főzd bele rögtön a tésztát, mert attól is más lehet az íze. Én mindig frissen főzöm be, feltéve, ha teszek bele tésztát, mert betét nélkül is nagyon hamar elfogy. (8 literes edényben csinálom ezt meg, 1 nap alatt nincs belőle)

2014. okt. 13. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!