Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan készül a tökéletes steak?

Hogyan készül a tökéletes steak?

Figyelt kérdés
2014. nov. 13. 16:23
 1/9 anonim ***** válasza:
62%
Melyik, a T-bone vagy az Angus?
2014. nov. 13. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Angus
2014. nov. 13. 16:40
 3/9 anonim ***** válasza:

Az üzenet küldője: ********

Az üzenet címzettje: Harkonnen

Az elküldés időpontja: ma 18:44

Az üzenet oka: A kérdésre írt válasz: Hogyan készül a tökéletes steak?

"Melyik, a T-bone vagy az Angus?"

Az üzenet témája: szia

Az üzenet szövege: mi az az angus?


:D

2014. nov. 13. 18:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
Az Angus húsa olyan, hogy csakis natúr sütve finom!
2014. nov. 13. 18:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 bumbi02 ***** válasza:
84%

A T-Bone vagy az Angus?


Akkor most itt álljunk meg.


A T-Bone egy steak fajta, az Angus meg egy marha. A "A T-bone vagy az Angus" kérdés pedig marhaság.



Az Angus az egyik legjobb steak alapanyag, mivel szépen erezett, szép márványos húsa van.

Aztán ezen belül lehet a Steak Entrecote, T-Bone, Filet, Porterhouse, Rib Eye,Rumpsteak és nagyjából még 15 féle, a marha bontásától függően. A Rumpsteak a fartőből készül, A T-Bone steakben egy csont választja el a kis rész bélszínt, a nagyobb rész hátszíntől, míg a Porterhouse a T-Bone nagytestvére, ahol fele-fele a bélszín és hátszín aránya.


Az elkészítési technikája, a legtöbbnek megegyeztő, a sütési idő változik csak a szelettől függően. (egy filetsteak 250 gramm és 4-5 cm vastag, míg egy porterhouse steak 80 dkg is lehet de csak 2-3 centi vastag). A steaknek mindig szobahőmérsékletűnek kell lennie sütés előtt, tehát elkészítés előtt egy órával érdemes kivenni a hűtőből. Egy serpenyőt felforrósítunk kevés olajjal, annyira, hogy majdhogynem füstöljön az olaj, majd a steak mindkét oldalát 4-4 percig pirítjuk a serpenyőben, és csak sütés közben sózzuk, borsozzuk.

Ezekután dönthetünk hogy hogyan szeretnénk fogyasztani

blue (a belseje még hideg) - pirítás után pihentetjük 1 percet, és már ehetjük is.

rare (a belseje már langyos, de még véres) - pirítás után 180 fokos előmelegített sütőben 3 percet sütjük

medium rare (belül még nyers, de már átmelegedett) - pirítás után 180 fokos előmelegített sütőben 5 percet sütjük

medium - (már nem nyers a hús, csak "rozé" és szaftos) pirítás után 7 percig sütjük a 180 fokos előmelegített sütőben

medium well - (a hús már majdnem átsült, még nedves, és csak egy egész vékony rózsaszín csík van a belsejében) pirítás után 9-10 percig sütjük 180 fokos sütőben

well done (teljesen átsütve) - pirítás után 12-13 percig sütjük 180 fokos sütőben.



A percek csak nagyjából irányadók, ezeket eg 250 grammos filet-nél használom, ami 4-5 cm vastag, míg egy T-Bone steaknél(ami jóval vékonyabb) ezek az idők változnak.


A kezdő steak evőknek a medium well-t ajánlom kezdésnek, de igazából a legfinomabb számomra a medium és medium rare közt van. :) Steaket well done-ra sütni igazából pazarlás, mert akkor nem fogod érteni, miért is olyan nagy mánia a steakevés. Steaket blue-ra sütni megint csak nem értem, akkor az ember már inkább egyen egy carpacciot, vagy tatár beefsteaket..: )

2014. nov. 14. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

bumbi02


Csak beugratós volt, ez jutott először az eszembe.

Hisz láthatod, ő se tudja mit akar...

2014. nov. 14. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Bumbi:


Azért azokkal a percekkel tudnék vitatkozni :)


Egy 4 centis 8 perc forró serpenyő után már sokkal közelebb van a mediumhoz, mint ahhoz, hogy blue legyen.


Én a blue steakemet kb. 1,5-1,5 percig sütöm öntöttvas serpenyőben és ágyesz bogyesz.

2014. dec. 19. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 bumbi02 ***** válasza:
A percek mint írtam eléggé függnek a hús vastagságától. Egy T-Bone steaket 1-1 perc alatt elkészíthetünk bluera, de egy 250-300 grammos filetsteaket, ami jó minőségű hús esetén legalább 4-5 cm vastag, az 1 perc édeskevés (szerintem!!), a 4-4 perces pirítást követően is még hideg, és nyers húsunk lesz. :) Bár ha már nyers marhahúst akarok, akkor felvágom beefsteaknek, egy steaket minimum medium rare sütök. :) De ugye: ízlések és pofonok. :)
2014. dec. 20. 02:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Próbáld ki egyszer ezt:


https://www.youtube.com/watch?v=GZ4xl7XJM08


Nem könnyű eltalálni, de ha megvan a technika zseniális a végeredmény :)

2014. dec. 20. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!