Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Egyszerű piskóta tésztát...

Egyszerű piskóta tésztát hogyan kell csinálni? Rétegesen fogom tölteni, szóval nem kell nagy adag.14/L

Figyelt kérdés
A tepsi amiben sütném kb 25cm x 15cm-es és elég lenne ha a süti a végén kb 4 cm lenne
2010. jan. 29. 15:27
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál rétesliszt

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk: egyenként nagyon gondosan elválasztjuk a tojások sárgáját a tojások fehérjétől úgy, hogy véletlenül se kerüljön sárgája a fehérjébe, mert különben a hab nem verődik fel.


A tojásfehérjéket egy nagyobb mély tálba öntjük, és habverővel elkezdjük habbá verni. Amikor a hab kicsit kezd összeállni, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, amit alaposan beledolgozunk (kb. 1 perc). Amikor a cukor már teljesen beleolvadt a habba, jöhet a következő kanálnyi. Ezt megint a habba dolgozzuk, és így tovább, az utolsó kanál cukorig.


Mikor az összes cukor belekerült a habba, ellenőrizzük, hogy elég kemény-e már a tojásfehérje: akkor jó, ha a habverőt lassan kiemelve belőle, a hab egy része rajtamarad, nem folyik le.


Ha megfelelő a tojásfehérjehab, tovább verve egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.

Végül laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.

A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. (Én úgy csinálom, hogy csak a forma aljára teszek sütőpapírt. Az oldalához odaragadó tésztát sülés után egy éles késsel körbevágom, úgy veszem le a tortakarimát a piskótáról.)


Előmelegített sütőben közepes hőfokon (ami a sütő erősségétől függően lehet 220 fok, de 180 is) tűpróbáig sütjük (addig sütjük, amíg a középen beleszúrt tűre már nem tapad tészta).

2010. jan. 29. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A tepsit kibéleled sütöpapirral.

A sütöt felfütöd 160 fokra - légkeverés nélkül.

4 tojást szétválasztasz: egyik tálba a fehérjét, a másikba a sárgáját. A fehérjét fel kell verni kemény habbá, lassan, keverés mellett beleadagolni 4 púpos evökanál cukrot, és addig verni, amig sima, fényes és kemény lesz.

Ekkor egyenként beleönteni a sárgájákat és ismét simára keverni.

4 evökanál réteslisztbe belekeversz 1 cs sütöport (A legjobb teaszürön átnyomni, akkor nem maradnak benne sütöpor-darabok.) A liszt-sütöpor keveréket ovatosan belekevered a habba, de ne túl erösen verd, mert akkor könnyen összetörik a hab.

A masszát a sütöpapirra simitod, és a sütöbe téve kb 30 percig sütöd. Az elsö 15 percben nem szabad a sütöajtót kinyitni.

Ha kész, akkor egy rácsra boritod fejjel lefelé - a legjobb, ha ráteritesz elöször egy ruhaszalvétát, a rácsot ráfekteted és az egészet együtt átforditod. (A kezedre vigyázz, mert forró)

Pár perc után a sütöpapirt lassan húzd le - ha valahol nem akar lejönni, akkor picit nedvesitsd meg a papirt.

Egy másik szalvétával letakarva hagyd teljesen kihülni. Utána eldarabolhatod és töltheted.

Sok sikert kivánok.

2010. jan. 29. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

4-tojás fehérjét verd fel kemény habbá.Tedd férre.

Ùj edénybe a 4 sárgáját 4evökanál cukorral felverni,4evökanál liszt kanalanként jól átkevered mixerrel.Most hozzákeverheted fakanállal a fehérjét is.

Kivajazott,kilisztezett formában kisütöd.közepes fokozaton.kb.20 perc.Ne nyitogasd a sütöt mert össze esik.

2010. jan. 29. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
2010. jan. 29. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Oh köszönöm szépen!!! Így menni fog! =)
2010. jan. 29. 16:45
 6/7 A kérdező kommentje:
Mondjuk én sütőpor helyett fél ek. szódabikarbónát használok, amit felöntök egy kis citromlével... Az ehhez is jó... Nem???
2010. jan. 29. 16:49
 7/7 A kérdező kommentje:
nem ek (evőkanál) hanem teáskanál
2010. jan. 29. 16:54

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!