Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Káposzta savanyítása télen...

Káposzta savanyítása télen nem sikerül, csak ősszel. Mi az oka?

Figyelt kérdés
Nagyon szeretem a savanyú káposztát. Amikor szezonja van ősszel, mindig rakok el cserépedénybe és nagyon finom lesz. Amikor ez elfogy, kb. január tájékán, újra próbálkozom a savanyú káposzta elkészítésével ugyanabba a cserépedénybe rakom el ugyanazzal a módszerrel, mint ősszel, csak annyi a különbség, hogy már nem rakom tele az edényt, mert nincs szükségem olyan sok káposztára. A problémám az, hogy sosem sikerül a 2. savanyításom. Vajon miért? A káposztával van már akkorra valami gond? Nem olyan lédús? Esetleg az a baj, hogy nem rakom tele a cserépedényt? Hallottam olyat, aki nem is cserépedénybe készíti és mégis jó úgyis. Akkor mi a gond?

2017. jan. 22. 10:01
 1/3 anonim ***** válasza:

NEm ártana tudni, milyen módszert használsz, mert ahhoz lehetne csak konkrét ötletet mondani, meg azt sem írtad, miben nyilvánul meg a nem-sikerülés.


De általánosságban: a káposztának annyi levet kell engednie, hogy ellepje, ha ennél kevesebb lesz (mert pl szárazabb a káposzta), akkor azt felforralt és lehütött vízzel fel kell tölteni, ahol 1 liter vízbe 1 evökanál sót kell tenni.

Ahhoz, hogy a káposzta erjedésnek induljon, megfelelö hömérséklet (kb 15 fok) kell kezdetben, ha túl hideg helyre állítod, akkor ez nem következik be.

Az edénybe rakott káposztának szorosan kell állnia, ha a félig rakott esetben nincs eléggé összenyomva, az lehet ok.


Én több éve - mivel csak ketten vagyunk a párommal - nem cserépedénybe (vagy fahordóba, ami a hagyományos módszer lenne - teszem el, mert az rengeteg lenne, hanem kisebb, 1- 1,5 literes csavaros tetejü üvegekbe. Ugyanúgy készítem elö, mint ahogy megszokott, alaposan belenyomkodom az üvegbe, folpackot teszek rá és úgy csavarom rá a fedöt. (A folpack arra jó, hogy elöször nem zár légmentesen a tetö.) Ezt kb egy hétig a konyhában tartom úgy, hogy aláteszek egy tálcát, amibe a fölösleges lé kifolyhat az erjedés kezdetén, utána teszem hüvös helyre. Eddig még sosem volt gondom vele, nem romlik meg, nem puhul el, és egyszerre csak kis adag van nyitva, jobban eláll.

2017. jan. 22. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Nyáron az átlag hőmérséklet azért melegebb mint most. Az erjedés beindulásához szükséges egy bizonyos hőfok. Lehet, hogy hideg a helyiség, ahol van az edény????
2017. jan. 22. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
Én is a hőmérsékletre tippelek. A tejsavas erjedés csak adott hőmérsékleten megy. Nem véletlenül nem készítünk télen kovászos uborkát sem...
2017. jan. 25. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!