Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogy kell csinálni töpörtyüt...

Hogy kell csinálni töpörtyüt zsirszalonnából?

Figyelt kérdés
Tegnap csináltam elöször!De a zsir folyékony maradt,a töpörtyü meg mint a félig mefött zsir olyan!:( Kevés ideig föztem?Most visszaraktam!
2010. máj. 13. 05:05
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem főzni kell, hanem sütni!!! Kb egy ujjnyi darabokra kell vágni a szalonnát, azután feltenni a tűzre, egy kevés vizet öntve alá kb fél decit, és az is jó, ha egy kis kész zsirt is raksz rá! Állanóan kevergetve kell sütni, amig a szalonna megbarnul és töpörtyűvé sül. ez lehet egy -két óra is! Ha nagyon finomat akarsz, akkor amikor már majdnem kész, beleönthetsz egy-két evőkanál tejet, ettől olyan mogyorós ize lesz! Jó étvágyat! :)
2010. máj. 13. 06:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Az első válaszhoz: a tejet nagyon vigyázva öntsd bele,mert a forró zsír könnyen kicsaphat,és megégeted magad. A zsír természetesen folyékony,amikor kiveszed a töpörtyűt, de ha áll,akkor megszilárdul.
2010. máj. 13. 06:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

szia! úgy, ahogy írták, csak még annyit hozzá, hogy szőrőkanálba /nagy tésztaszűrő/ kell szedni és még abban is merőkanállal kipréselni belőle a zsírt,mert akkor lesz csak ropogós a töpörtyű.

üdv.

2010. máj. 13. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld ki mikróban... Bár ezt inkább akkor szoktuk, ha például túrós csuszába kell töpörtyű, ami ilyen kis kockákra van vágva... Nagyon gyorsan kész lesz.
2010. máj. 13. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Mielőtt a tejet hozzáöntenéd, zárd el a gázt, vagy vedd le a lábost a tűzről. És ne sózd meg, csak a legvégén!
2010. máj. 13. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 doboszoli ***** válasza:
100%

Gyártóként heti 100 kilókat sütök, így készül:

A bőr nélküli szalonnát egyforma, mondjuk gyufásdoboz méretűre vagdaljuk. Nagyobb lehet, de vastagabb nem.

Egy katlanba 30 kg. kerül. A katlan aljára két kilónyi

zsír kerül,(nem ég le a szalonna, könnyebb kavarni is)

erre az összevágott szalonna, majd jókora félmarék nem jódozott konyhasó, valamint 3 dl tej.

Gázzal, vagy fával alágyújtva, alkalmas fakanállal folyamatosan keverjük, főleg az alját, amíg nem úszik a sülő zsírban. Ezután is gyakran megmozgatjuk.

A lényeg, hogy az anyag süljön, ne főljön, tehát ELEGENDŐ

de nem túlzott tűz kell alá. Valószínűleg itt hibáztál.

A sütési idő 90, +- 15 perc. Ekkor a tepertő pirosbarna színű, a zsírban felúszik, a kanállal átsímítva olyan hangot ad mint a dörzspapír. A kanálról csöpögő zsír kristálytiszta, nem opálos.

A tüzet elzárva, lyukacsos merőkanállal a tepertőt kiszedjük, a tepertős edény aljára egy lefordított levesestányér kerül, ez alá be tud folyni a még benne levő zsír.

A zsírt nem kell szűrni a kannába, a sűreje, ha van úgyis leül az aljára mire megdermed, és kenyéren igen finom.

Próbáltam részletes leírást adni, amúgy csak az első 4-5 mázsa tűnik bonyolultnak, utána egyszerű.

Jó munkát, még jobb étvágyat eme felséges étekhez!

2010. máj. 16. 07:22
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!