Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Szinte kivétel nélkül azt...

Szinte kivétel nélkül azt olvasom receptekben, leírásokban, hogy jó "pergős" rizst készítünk. Valóban az a vélekedés, hogy a rizs pergősen jó?

Figyelt kérdés
Leírnátok, hogy ti hogyan szeretitek? Nekem kifejezetten az a rossz, ha egy rizs pergős. Én ragacsosan szeretem.
2021. dec. 21. 14:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
93%
Ez nekem is feltűnt már, én is jobban szeretem ragacsosan.
2021. dec. 21. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Én pedig pont pergősen szeretem :)
2021. dec. 21. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

ATtól függ, milyen ételt készítesz.


Olasz rizottóhoz krémes, szinte főzelékszerű sűrűségű kell. De ehhez nem is jó a magyar rizs, spéci arborio, vialone v. hasonló nagy kerekszemű olasz rizs kell hozzá, és kevergetni kell, folyamatosan adagolva hozzá a folyadékot.


A távol-keleti konyha megint más.. Ott azért kell ragacsos, hogy az evőpálcikával tudják enni. Az is egy másfajta rizs, és csak vízben főzik.


Ami nálunk leggyakoribb, a rizsköret- ehhez szoktuk pergősre csinálni, kevés olajban megfuttatva a legelején, és 2xes vízzel felengedve.


De ezen kívül van még n+1 féle állag és főleg rizsfajta, ami mind-mind más főzésmódot kíván.

2021. dec. 21. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Én is ragacsosan szeretem.
2021. dec. 21. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Aki ragacsosan szereti, az vegyen inkább kerekszemű rizst, és főzés közben időnként kavargassa. Akkor jobban kioldódik a keményítő, és összeragasztja a szemeket.
2021. dec. 21. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
90%
Én kifejezetten utálom a száraz, pergős rizst. A kerekszeműt preferálom, de még a hosszúszeműeket is ragacsosra főzöm.
2021. dec. 21. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Én attól függöen szeretem pergösen vagy ragacsosan, milyen ételröl van szó! Mindkettönek megvan a maga szerepe és jogosultsága.

Amitöl viszont tényleg falra tudok mászni, ha ázsiai ételekhez adnak pergös rizst!

2021. dec. 21. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
Én szeretem a pergős rizst, de ha úgy készítem, akkor másnapra tuti kiszárad. Így inkább kicsit ragacsosra készítem.
2021. dec. 22. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim válasza:
100%

Indiai ismerősünk teljesen kiakadt, hogy itt nálunk nem jó a rizs, mert pereg.

Náluk ragacsos, mert kézzel esznek, és ujjal összenyomott rizzsel mártogatják a szaftot.

2021. dec. 23. 00:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
Utálom a pergős rízst engem a menzai kórhazi kosztra emlekeztet. A ragacsost sem szeretem, mert... mert ragacsos. :) Jahh es ne vegyetek A rízst, csak B rízst. Mert a gehik legtöbbször csak a csomagolást különböztetik meg. Ha fontos a kivaló minőseg, inkább vegyél jazmin rizst, de A rizst B helyett hótt felesleges többért venni, mert -általábab- ugyanazt ömlesztik bele. Legközelebbi vásárlásnál legalábbis csekkold le, hasonlítsd össze a kettőt.
2021. dec. 23. 01:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!