Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Van egy drága kerámia teás...

Van egy drága kerámia teás poharam, van arra esély, hogy a forró víztől elpattanjon, vagy ettől ne féljek?

Figyelt kérdés
2022. júl. 19. 19:06
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha kerámia tényleg, és nem porcelán, akkor a zománcréteg a gyenge pontja. Azt pedig csak a készítője tudja, hőálló-e vagy hő hatására elkezd megrepedezni. Szerintem a 100 fok körüli hőmérsékletet mindegyik zománcnak bírnia kellene.
2022. júl. 19. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Itt a leírása ha ez ad bármiféle támpontot valakinek:


A mesterség fogásai az évszázadok alatt alig változtak, legfeljebb a lábbal hajtós korongot ma villanymotor hajtja, de minden más változatlan maradt. Az agyagbányászástól az égetésig ugyanúgy készülnek az edények, mint néhány száz évvel ezelőtt. Alapvető fontosságú a jó minőségű agyag kiválasztása! Cserépkészítéshez alkalmas jó minőségű agyag kb. 2 méter mélyen található a föld felszíne alatt. Ezt az agyagot ki kell bányászni, majd beviszik az udvarra, ahol vízzel felkeverik, hogy jó folyós állagú legyen. Szitákon átszűrik, hogy a szennyeződések kikerüljenek belőle, majd egy kádban 2-3 hónap alatt kiszárad a megtisztított agyag. Ezután egy pinceszerű helyiségben minimum 2-3 évig érlelik. Aztán kerül be a műhelybe, ahol korongon készül el minden tárgy. Ez talán a mesterség legszebb és talán legnagyobb felkészültséget igénylő része. Néhány nap alatt teljesen megszárad az edény és ekkor következik a nádudvari fekete kerámia egyik különlegessége, a mintázás. A kiszáradt edény felületét kaviccsal dörzsölve mintázzák, fényesítik és tömörítik, pont ahogy a jianshui kerámiánál. Ez gyakorlatilag a felület tömörítését jelenti. A lemintázott edények kerülnek be a katlanba, ahol megkapják jellegzetes fekete színüket.


Az égetés technikája ugyanúgy működik, mint több száz évvel ezelőtt. A fatüzelésű kemencében 8-10 órai folyamatos tüzelés által elérünk egy 900-950 fokos hőmérsékletet! Ekkor az addig termelődött füstöt és kormot belefolytjuk a kemencébe, amely ráég az edények felületére. Később betapasztjak a kemence nyílását (lefojtják), az így kialakuló redukciós atmoszféra mellett a vörös vasoxid fekete vasoxiddá alakul, az agyag színe terrakotta helyett feketére vált.

2022. júl. 19. 19:29
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ha jól értem, ez egy japán teáscsésze. Teakészítéshez nyugodtan használd.

Azért csendesen irigykedem a kaviccsal polírozott poharadra, egyszer majd nekem is lesz ilyen. :)

2022. júl. 19. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Egy teáspitlinek bírnia kell a forró vizet, de ha félted és bizonytalan vagy, akkor teáskannába főzd, vagy abba lógasd a zacskót és csak "szájmelegen" öntsd a pohárba!
2022. júl. 19. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim válasza:
100%
A forró víztől nem lesz baja, de ha a forró csészébe hirtelen hideg vizet engedsz, vagy bedobod a mosogatóba a hideg vízbe, akkor szerte szét törik.
2022. júl. 20. 00:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Szerinted ha 900 fokon égetik ki, akkor a 95 fokos forróvíztől mi baja lesz? Magadtól jobban félj, hogy elejeted.
2022. júl. 24. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!