Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Carbonara tejszínnel?

Carbonara tejszínnel?

Figyelt kérdés

Milyen az igazi carbonara? Mert sok helyen olvastam magyar és külföldi oldalakon is, hogy az igaziban nincs tejszín.

Sőt, rendszeresen egymásnak ugranak a tejszínhívők a tejszínellenesekkel egy-egy tejszínes recept alatt.


Mostanában jártam németeknél egy olyan olasz pizzázóban, ahogy olaszok dolgoztak, valamennyire tudtak németül, de nekem olaszul kezdte el nyomni a szöveget, és náluk néztem, hogy a carbonara tejszínnel és hagymával van. Az utóbbiról még eddig nem is hallottam.


Hogy van akkor ez? Mint nálunk a gulyás, hogy mindenki jobban tudja, hogy hogy van, de mégis minden háznál kicsit más?



febr. 7. 16:37
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
36%
Azok a fura barnább nagyorrú emberek afgánok vagy szírek voltak nem olaszok.
febr. 7. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/35 anonim ***** válasza:
75%
Az eredetiben nincs tejszín, a szósz rajta tojásból készül, de valóban van tejszínes változata is, csak az nem az autentikus recept. De attól még természetesen az is lehet nagyon finom.
febr. 7. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/35 A kérdező kommentje:

"Azok a fura barnább nagyorrú emberek afgánok vagy szírek voltak nem olaszok."


Azért kérdeztem olaszokat, mert olaszok voltak pont.


15 éve élek olyan helyen, ahol afgán török és szír, de indiai étteremből is több van.


A te köreidben lehet hihetetlen, de mi felismerjük az olasz nyelvet, és már csak dallamában meg tudjuk különböztetni bármely arabtól, de még a neolatinoktól is.


Egyébként meg egy plazában igényesebb helyen a nacionalistább keleti régiókban nem döneres fog romlotthúst árulni.

febr. 7. 17:00
 4/35 A kérdező kommentje:

2# én is mindenhol ezt olvasom, magam is szoktam eszerint csinálni, viszont csodálkoztam, hogy olasz így árulja.

Bár lehet csak hozzáigazították a helyi szájízhez?

febr. 7. 17:03
 5/35 anonim ***** válasza:
92%

AZ eredeti carbonarában NINCS tejszín, ez eredetileg a németeknél került bele.

Azok az "olaszok" vagy nem azok (ez a valószínü), csak azt mondják, vagy úgy csinálják, ahogy orr elvárják tölük.


Eredetileg van benne tészta, sonkaszerüség, tojás és parmezán, meg bors, semmi más.

febr. 7. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/35 anonim ***** válasza:
93%

5

Nem sima sonka, hanem guancale vagy pancetta sajtnak meg inkább pecorino.

febr. 7. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/35 anonim ***** válasza:
39%
6-os: tudom, ezért írtam "sonkaszerüséget", nem akartam még jobban bonyolítani a témát.
febr. 7. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/35 anonim ***** válasza:
89%

" hozzáigazították a helyi szájízhez?"


Ez pontosan így van!


Az, hogy hogy kell(ene) készíteni egy ételt, meg az, hogy egy étteremben, ami pénzből él, mi az eladható, sokszor elég nagy mértékben különválik!


Sőt, ezt még megfejelem azzal is, hogy koránt sem biztos, hogy azok az olaszok mind képzett szakemberek lennének!

Valamennyire biztos ismerik az olasz konyhát, de pl. magyarból is ezrek dolgoznak kint vendéglátásban, olyanok, akiknek közük sincs hozzá!

Fényképről se láttak addig konyhát belülről, egy pörköltöt se tudnának megfőzni, pedig magyarok.


A helyi dolgokat betanítják nekik, mindenre pontos recept van, amitől nem lehet eltérni, és azt kell csinálni.


Szóval... lehet, hogy amúgy tudják hogy készül az igazi carbonara, de még az is lehet, hogy ott tanulták, és meg vannak róla győződve, hogy azt úgy kell csinálni.

febr. 7. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/35 anonim ***** válasza:
90%

Én igazi, natív olaszoktól tanultam (Nápoly).


Õk nyers tojássárgából, pecorino Romano sajtból, és guanciale-ból készítik.


A sajt és a nyers tojássárgája adja azt a krémes jelleget, amit az amerikaiak (ahol a nyers tojás nem biztonságos) tejszínnel pótoltak.


Aztán persze a szupermarket készlete miatt mindenféle szalonnafélék és olasz száraz olasz sajtok is bejöttek a képbe, mert azzal fõzünk ami van.

febr. 7. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/35 anonim ***** válasza:
92%

A carbonara összetevői:

- Hosszúkás tészta, jellemzően spagetti, taigatelle, vagy ezek rokonai.

- Guiancale. Helyettesíthető nem füstölt, nyers baconnel, vagy itthon kolozsvárival.

- Tojás.

- Pecorino romano, vagy parmezán. Olcsósításkor helyettesíthető grana padanoval.

- Frissen őrölt fekete bors.

- Só a főzővízhez.


Ennyit lehet variálni a recepten, meg talán ha nagyon akarod, akkor a szalonnával együtt dobhatsz egy gerezd fokhagymát a serpenyőbe, de ezt ki is kell szedni utána. Bármi mást adsz hozzá, vagy mással helyettesítesz, az már vagy csak carbonara-szerű, vagy köze se lesz hozzá. Ettől persze lehet nagyon finom (én is imádom a tejszínes-fokhagymás-szalonnás tésztát), de nem lesz olyan.

febr. 7. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!