Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Melyik országból származik a...

Melyik országból származik a méregerős gulyásleves?

Figyelt kérdés

márc. 18. 21:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

A népi ételeknek nincs kőbe vésett, eredeti receptje, ennek ellenére képesek ölre menő vitát folytatni az elkészítés módjáról. Az olyan ételeknek van, mint a Dobos torta, Rákóczi túrós,

Pont ez bennük a fantasztikus, hogy ahány tájegység, annyiféle elkészítési mód. Plusz a rendelkezésre álló alapanyagok is változnak az idők során. A gulyás esetén ez hatványozottan igaz, hiszen a többség ma már nem marhahúsból készíti, pedig eredetileg éppen a gulyát (marhacsorda) őrző pásztorok készítették olyan alapanyagokból, ami a rendelkezésükre állt.

Így ízlés szerint készültek, vagyis aki szereti a csípőset, tett bele, aki nem szereti, kihagyta.


Amiket felsoroltál, gulyásfajtákat többnyire éttermek találják ki, hogy némiképp vigyenek egy kis csavart a megszokott hungarikumba.

márc. 19. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Zalában, tejfölös? Ha zalaiként tejfölösen eszed a gulyáslevest, mert te úgy szereted, akkor az ugyanúgy zalai családtagod furcsán fog rád nézni, mert neki nem illik hozzá a tejföl. Ezt jelenti, hogy ízlés dolga, utalva a 4-es kérdésedre.

Méregerős gulyásleves nevet még nem hallottam, így, névként, hanem csak jelzőként. Például a családban az egyik családtag szereti bele a méregerős paprikát, akkor tesz bele magának a saját tányérjába. Na, ezt jelenti, hogy ízlés dolga.

Hurkagulyás? Nem birkagulyás?

márc. 19. 09:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 anonim ***** válasza:
87%
A gulyás közép európai étel,az hogy ki mennyire csípősre készíti saját ízlése.
márc. 19. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 anonim ***** válasza:
82%

Egyébként a mindenkori Magyarországon sokféle nemzet élt, a maga szokásaival, ételeivel. Elképzelheted, hogy ez a kis összetöpörödött ország milyen színes konyhával rendelkezik, mennyivel bőségesebb lehetett korábban. Az itt élő emberek főzőtudománya kölcsönösen hatott egymásra. A paprika nem őshonos errefelé, de már a 16. századtól elérhető volt.

Bár az olasz konyha csak „szomszédos”, de a pizza és a kenyérlángosunk édestestvérek. De a bodag is. A lecsó is sok nép életében jelen van, pl. a zsidó és török konyhában.

A gulyás sokféle paprikás ételeink egyike. Közeli rokona a pörköltnek, paprikásnak. Abban a formában ahogyan ma ismerjük, egyértelműen alföldi.

A méregerős az egyedi jelző, nem egy másik étel. Olyanra sikerült, vagy direkt erősre készítette valaki.

A hurkagulyás az autocorrect?

márc. 19. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 A kérdező kommentje:

Értem hát


A hurkagulyással Sokoncán találkoztam, Romániában

márc. 19. 18:58
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Nos, Sokonca település sem létezik. Szaplonca van, Sokonca nincs.
márc. 19. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező debil vagy kicsit?
márc. 19. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 A kérdező kommentje:

#16


Helyiek így nevezik.

márc. 19. 21:53
 19/20 anonim ***** válasza:
73%
És a hazudozást?
márc. 20. 01:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 A kérdező kommentje:
Elnézést?
márc. 20. 11:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!