Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A rizseshús szerb vagy magyar...

A rizseshús szerb vagy magyar étel?

Figyelt kérdés

márc. 29. 12:52
 1/10 anonim ***** válasza:
92%

A "rizseshús" minden országban ismert, csak más összetételben.

A rizseshús pörkölttel készítve magyar - de ebbe beletartozik az összes állam, ami az Osztrák-Magyar Monarchiának része volt.

A szerb rizseshús - eredetileg rizseshús szerb módra - annyiban másabb, hogy ebbe paprika-paradicsommal készített lecsót is tesznek.

Egyébként nagyon hasonló rizseshúst készítenek a törökök, a görögök, a bolgárok, románok meg a volt Jugoszlávia államai is, nem magyar olyan értelemben, hogy máshol is gyakorlatilag ugyanígy készítik.

márc. 29. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
43%
Összekeverni a rizst hússal én nem nevezném nemzeti specialitásnak.
márc. 29. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Bácskai rizseshús néven ismert, most szerb oldalon van de Magyarországtól csatolták el.
márc. 29. 13:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

2-es: a rizseshús NEM így készül. Még az sem igaz, hogy a pörköltet összekevered rizzsel, ez ugyani pörkölt rizskörítéssel és nem rizseshús!

Ha a rizst meg a húst összekevered, abból nem lesz semmiféle ehetö étel, a húst megfelelö módon elö kell készíteni, elöfözni, a rizst beletenni, összefözni és az egészet megfelelöen füszerezni, ettöl lesz recept és nemzeti étel.

márc. 29. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
30%
Minden magyar!
márc. 29. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
31%
#4 Nyilván nem a nyers húst keverem össze a száraz rizzsel, és öntöm nyakon vízzel...
márc. 29. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 Paczalos István ***** válasza:

A bácskai rizseshús, a déli országrészben elterjedt (Lecsósan)

A pörköltösen készített meg bárhol.

Amúgy anno rengeteg Bácskai rizseshúst ettem Dunaharasztin átlósan szemben a Coca-colával, bár akkor még a Tesco se volt még ott. (+15 éve). Csak közben elköltöztem Vas megyébe, és itt nem is ettem kifőzdében rizseshúst.

ápr. 3. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Szerb étel tipikusan a csevap, ami egyfajta darált (általában birkával kevert vegyes) húsból készült héj nélküli "kolbászka", leginkább lecsós lében főzve, de létezik eltérő is. Ez főtt rizzsel felszolgálva klasszikus szerb étel. A többi rizses husi inkább térség-specifikus, mint nemzeti. A térségek meg Európában gyakran változnak, hogy épp milyen nemzetnek hívják őket... A LIDL-ben pl. lehet venni mirelit csevapot. Én mikróban meg szoktam főzni, kechup-al leöntöm és sült krumplival vagy rizzsel körítve tálalom. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Amúgy kissé hasomló jellegű, bár más fűszerezésű a hazai paradicsomos húsgombócunk, csak ott kolbász helyett gombócra gyúrják a husit. Továbbá a néphagyomány a rizses, lecsós húst általában "rácosnak" nevezi. Innen jöhetett ez a félreértés. Sok ilyen van, más ételekkel is.
ápr. 3. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Tejinashi ***** válasza:
Maga a rizs nem egy ősi magyar növény, csak a 16-17. században került Magyarországra és a törökök hozták be, tehát azelőtt egyáltalán nem lehetett ilyen étel Magyarországon. A törököknél viszont elképzelhető, hogy már volt előtte is.
ápr. 4. 05:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim válasza:
RÁC!
ápr. 26. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!