Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A káposztás pirogot savanyú...

A káposztás pirogot savanyú káposztából készítik?

Figyelt kérdés

2012. febr. 26. 11:01
 1/9 anonim ***** válasza:

Nem.


[link]

2012. febr. 26. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Szerintem sima fejes káposztából készül. De miért kell olaj a sütéshez? Én tepsiben szoktam sütni, nem olajban.
2012. febr. 26. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
2012. febr. 26. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek! De az az igazság, hogy közben rájöttem, hogy jól emlékeztem: a lengyelek tényleg savanyú kápiból készítik a pierogit, a többi szláv néptől eltérően, és nem sütik, hanem főzik. Ma ki is próbáltuk itthon, hát isteni lett, ajánlom mindenkinek ;-)
2012. febr. 26. 19:17
 5/9 anonim válasza:

Szia!

Igen, a pirogot savanyú káposztából készítik a lengyelek, de van más töltelékkel is. Nemzeti ételnek számít még az "pierogi ruskie" (azaz orosz pirog), amit édes túrós keverékkel töltenek. Van gomba és reszelt krumplis keverék, ez természetesen sós. Van még húsos pierogi is. Mindegyik fajtát egyaránt sütik is (kevés olajon hirtelen) és főzik is (sok vízben lassan). A sós változatokhoz kedvelik az aranybarnára pörkölt szalonnadarabkákat. A túróshoz általában tejfölt esznek. Egyébként a környékbeli országokban létezik a pieroginak valamilyen változata: ilyen az ukrán vareiniki vagy a lett pelmeni.

Bocsi az okoskodásért, csak ha már pierogi, legyünk precízek. :)

Üdv

2012. márc. 2. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim válasza:
ja igen, és mindegyik isteni finom :D
2012. márc. 2. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 mustafa33 ***** válasza:

Tótújlyhelyi (Sátoraljaújhely elszakított része) "pirohy s kapustou" - káposztás derelye.

Csakis savanyú káposztából készítik krumpli tésztából (mint a szilvás gombócot), háromszög alakú.

A krumplit hajában megfőzzük puhára, megpucoljuk, krumplinyomón megtörjük, sózuk, félgrízes liszetet adunk hozzá, tojást. 2 mm vastagra síkáljuk, felvágjuk négyszögekre derelyevágóval, megtöltjük, a széleket megkenjük hideg vízel vagy tojás fehérjével hogy jobban össze ragajdon és összehajtjuk háromszögre, összenyomjuk a szélét, kifőzzük megsózott vízben amíg fel nem jön a víz tetejére. Kiszedjük és megszórjuk pirított szalonnatepertővel és a zsírjával zsírozzuk. A töltelék: apró kockára vágott szalonnát megpirítunk, belekeverjük az apróra vágott kicsavart savanyúkaáposztát, nem lehet lucskos, puhára pároljuk de fedő nélkül, mert ha lucskos, nedves lesz a töltelék, széthul a derelye. (máshol a tótok csinálják borsos cukros párolt édeskáposztával is).

2012. márc. 3. 00:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm az információkat/receptet! :)
2012. márc. 3. 10:36
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem sheretem.
ápr. 5. 03:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!