Igazi pizza receptet?

Figyelt kérdés

olyan pizza receptet keresek amivel a pizzériák is dolgoznak

tudnátok mondani jó pizza recepteket?


2013. jún. 1. 15:10
 1/2 anonim válasza:
100%

Ez egy kipróbált és finom alap pizzarecept. Ha követed a leírást, nem tudod elrontani (vagy csak nehézségek árán). Egyszerű, kb. egy óra alatt lehet elkészíteni és tálalni. A feltéteket tetszés szerint lehet variálni.


Ez a mennyiség két nagy tepsi vékony tésztás pizzához, vagy 3 tányér méretű vastagabb (4 vékony) tésztás pizzához elég.


Előny, hogy nem kell méricskélni, csak kb. eltalálni, hogy hol van a fele a lisztnek és az élesztőnek. Ha 3 decis bögrében futtatjuk a tejet, akkor harmadáig öntjük bele.


Ha nem használjuk fel az összes tésztát, nejlonba csomagolva napokig eltarthatjuk a hűtőben, vagy lefagyasztva hetekig/ hónapokig a fagyasztóban.


Hozzávalók:


Tészta:


50 dkg finomliszt (fél csomag)

2,5 dkg élesztő (fél csomag)

1 dl langyos tej

1-1,5 dl víz

1 kávéskanál cukor

kb. 3 kávéskanál só

4 evőkanál olaj (nyugodtan elhagyható!)

liszt a formázáshoz

olaj a kenéshez

Pizzaszósz


1. A langyos, 40 C-nál nem melegebb (nem süti meg az ujjunkat, ha beledugjuk) tejbe beletesszük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.

Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen! Hideg tejben nem kel meg az élesztő, túl melegben pedig elpusztulnak az élesztőgombák.

Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a 3 dl-es bögre pereméig hagyjuk kelni (duplájára kel, 8-10 perc alatt).


2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük


3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.

A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és hagyjuk állni 5-10 percig, hogy tovább keljen.

4. Hozzáadjuk a sót, az olajat (elhagyható!) és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.

Utána vagy kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától (és már nem ragad a kezünkre sem). Ha szükséges, tegyünk hozzá a dagasztás közben még lisztet vagy folyadékot (egyszerre nagyon keveset).

Majd tetejét megszórjuk egy pici liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).


5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, erőteljesen átgyúrjuk – összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel, ujjainkkal a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk

6. Olajjal vékonyan kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen.

A tésztalapot vékonyan megkenjük olajjal (elhagyható!), paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti feltétekkel (zöldségekkel, hússal, sonkával), kevés oregánót és bazsalikomot szórunk rá, ráreszeljük a sajtot, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

2013. jún. 2. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim válasza:
100%

pizzériában dolgoztam elméletileg titoktartási szerződésünk is volt :) de neked elmondom a receptet :P

1kg liszt

1dl olaj

0,5l langyos víz

0,5 e.k. vegeta

0,5 e.k. só

0,5 e.k. cukor

fél csomag élesztő

8dkg margarin.

jól összegyúrod és minél többet hagyod kelni annál jobb. nálunk volt hogy bedagasztottam a tésztát és egész délelőtt nem volt rendelés csak délután- este fele, és akkor lett a legjobb a tészta. kukazsákban(persze tisztában :) ) dagasztottuk. ebből kb 10db olyan jó 25-30cm pizza jön ki. Én itthoni verzióhoz több zsiradékot használtam mert az én sütőm szárítja nagyon a tésztát dupla margarinnal és dupla olajjal ugyanolyan finom lett mint a pizzériában. a szószhoz pedig sürített paradicsom, oregánó vegeta, cukor, fokhagyma. Jó étvágyat :)

2013. jún. 4. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!