Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Hogyan készítsünk otthon pick...

Hogyan készítsünk otthon pick szalámit?

Figyelt kérdés
2008. aug. 5. 20:24
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy! Pick szalámit csak a Pick cég tud csinálni, ugyanis a név védett! A recept meg titkos, úgyhogy még hasonlót is nehéz csinálni!
2008. aug. 5. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
99%
ugyanolyat nem, de nagyon hasonlót mi már kikísérleteztünk. Szerintem az ízét, csak valami szakértő tudná megkülömböztetni, nekem legalábbis teljesen ugyanolyan. A nagymamámnál van leírva a recept, ha még érdekel, holnap megkeresem és leírom neked.
2008. aug. 5. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
91%

5.3.2. A tartós szárazáruk, a Pick téliszalámi gyártástechnológiája


A jó minőségű szalámi gyártásához csak első osztályú hús alapanyagot lehet felhasználni. A hús alapanyagot idős, 180-200 kg-os sertésekből nyerik. Az izomszövetet 25 - 30 dkg-os darabokra vágják és -4 ?C-on 48 órán keresztül szikkasztják. Erre a műveletre azért van szükség, hogy a később a termék nedvességtartalma könnyen beállítható legyen. A szalámi gyártás másik alapanyaga a szalonna, mely szintén csak első osztályú lehet. A fagyasztott szalonnát és a hús kutterben aprítják, úgynevezett rizsszemcse méretűre. Itt történik a fűszereket hozzáadása. A szalámi fűszerezése nem túl erős. Fekete borsot egyáltalán nem használnak, mert ez a termék metszéslapján fekete pontok formájában jelenne meg, mely rontaná a késztermék megjelenését. Helyette fehér borsot alkalmaznak. A bors mellett kevés fokhagymával illetve pirospaprikával ízesítik a szalámit. Nitrátos sókeveréket adnak a pasztához.


Az elkészített szalámi pasztát patronokba töltik, vákuum alá helyezik. A bélbe töltés nagy szilárdságú, ellenállású, mikropórusos burkolóanyagba történik. A mikropórusos burkolóanyag két szempontból fontos, egyrészt a pórusokon az érlelés szakaszában a nedvességtartalom el tud távozni, másrészt a burkolóanyag felületén megtelepedő penész hifák be tudnak hatolni a szalámiba, és így segítenek kialakítani az érlelés során a szalámi jellegzetes ízét.


A bélbe töltött szalámit klipszelik, felfőzik, majd 8-10 napon keresztül hidegfüstölik és ezt követően 90 napig érlelik. Az első 10-15 nap alatt megtelepszenek a burkolóanyag felületén a penészek, melyeket ezután egyenletesen eloszlatnak a felületen.


A keletkező készterméknek tapintásra keménynek, felvágáskor metszéslapjának kenődésmentesnek, egyenletes színűnek és mozaikosnak kell lennie.

2008. aug. 5. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:
100%

1) öltözz fel jól, mert ilyenkor hideg van

2) vegyél magadhoz pénzt

3) menj le a kisboltba

4) és vegyél 2 szál Pick szalámit

5) vidd haza és már kész is :)

Ha bárhogy máshogy csinálod akkor sem lesz Pick ha fejre állsz :D

2009. jan. 5. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

2008-08-05 22:01!

Ezt honnan tudod?

2009. aug. 26. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!