Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Létezik egyáltalán ténylegesen...

Létezik egyáltalán ténylegesen magyar étel?

Figyelt kérdés

Amire azt szokták mondani, hogy magyar: Lecsó, kürtöskalács, palacsinta. Ezek közül egyik sem magyar valójában...


Akkor ott van a csirkepaprikás, ami nem tudom komkrétan milyen nemzetiségű, de szerintem tulzottan egyszerű ahhoz, hogy bármilyen nemzetiségi ételnek nevezhessük.


A lángost elfogadom, hogy magyar bár az is nagyon egyszerű...


Milyen ténylegesen, biztosan, kicsit komplexebb magyar ételek vannak?


2018. szept. 17. 18:02
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
19%

16

Nem, nem lehet. Csak sokkal ízesebb pörköltféléket, az úgynevezett ragúételeket, melyekből másutt nem spórolta ki a szegénykonyha sem a 3 fűszeren és az 1 zöldségen kívül MINDEN mást ...Hagyjuk.

2018. szept. 18. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/35 anonim ***** válasza:
60%

17

A shakshuka és a ratatuille is lecsóféleség. "Észkombájn".

2018. szept. 18. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/35 anonim ***** válasza:
71%

10

Nem, nem "vették át" tőlünk az elmaradtott osztrákok a nokedlit. MI vettük át a szlovákoktól :)))) Galuska, megvan? Még a NEVE IS szlovák.


Tudomásul kell venni, hogy a magyar konyha, amit lehet ugyan szeretni, aki akarja, nem egy etvasz.


Amiket meg felsoroltál, azok komenista műremekek, egy kisebb részük pedig max. századelős. De mind mesterséges kreálmány, nem a magyar konyha organikus része.


Gasztronómiában nem vagyunk jók. Szegényes ételek fűszerezés tekintetében, és a felhasznált anyagok tekintetében is. Nincs ezzel baj.

2018. szept. 18. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/35 anonim ***** válasza:
57%

"a ratatuille is lecsóféleség"


Talán, ha úgy vesszük. De mégsem a lecsó ratatouille - féleség.

2018. szept. 18. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/35 anonim ***** válasza:
79%

24

De igen. Ugyanabba az ételcsoportba tartoznak. Mint ahogy a kenyerek, az indiai naan-tól a francia baguette-ig is mind kenyérféleségek.


Nem mondod, hogy ratatuille-féleség, mert nehezebb kimondani, de ugyanaz az ételcsoport. Ahogy egy brit gazdag marharagú és a magyar pörkölt is ugyanaz a kategória gasztronómiaialiag: ragúfélék.

2018. szept. 18. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/35 Mansour ***** válasza:
69%
Lebbencsleves, tarhonyaleves, öreglebbencs, öregtarhonya, slambuc - szerintem ezekhez hasonló sincs máshol. De szerintem az is simán magyarnak tekinthető, amihez van hasonló máshol, de mi jellegzetesen, felismerhetően másként készítjük. Amúgy a rántásos főzelékek is teljesen egyediek szerintem.
2018. szept. 18. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/35 anonim ***** válasza:
42%

" nem "vették át" tőlünk az elmaradtott osztrákok a nokedlit. MI vettük át a szlovákoktól "


Ami persze kizárja, hogy tőlünk meg az osztrákok vették át. Logikus... :D


Pedig lenne még mit átvenni tőlünk, mert lehet ugyan, hogy a mi gasztronómiánk nem egy "etvasz"

de bőven tudok olyan nemzeteket mondani, akik még a mi legrosszabb formánkat is messze, mélyen alul tudják múlni.


Például az elmaradott osztrákok, meg a szlovákok!


Felhasznált alapanyagok tekintetében a szlovákok jóval szerényebb keretek között főznek, és ha az autentikus osztrák ételeket nézzük, bizony ők is elég szégyenletesen le vannak mögöttünk maradva.


A fűszerek arzenáljával , amit mi használunk, gyakorlatilag nem tudnak mit kezdeni, nekik a magyar ételek túl fűszerezettek.

Főleg a szláv népekre jellemző, hogy szinte csak az alapanyag íze dominál, fűszerből olyan keveset, és kevés félét használnak, hogy egy magyar fölösleges műveletnek tartja azt a fajta fűszerezést, mert kb semmit nem lehet érezni belőle, a mi ízlésünkhöz mérten.


Ja, és ezt nem magazinokból olvasva mondom.

Hanem úgy, hogy fél Európát végigfőztem.

Kicsit nézz körül, utazgass, hogy ha már ennyire elhitetted magaddal hogy szakértő vagy, legyen mögötted valami valós, saját élettapasztalat is.

2018. szept. 18. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/35 anonim ***** válasza:
65%

27

Kösz, nem szorulok rá a végigfőzött tanácsokra. Semmit nem jelent, ezt szakmukisulival is megtehetted, átlagvendéglőkben, már ne sértődj meg, nem bántásnak szánom.


A magyar gasztronómia méltán nem világhírű, ez egy tény. Nincsenek benne sem technikailag, sem fűszerezésbenolyan dolgok, melyek a világ nagy konyhái közé emelik. Akkor SEM, ha vannak még kevésbé figyelemre érdemesek. Ezen védeni semmit nem lehet, és nem is szükséges, ezek tények.


Magam pedig vendéglátással foglalkozó történész vagyok, így köszönöm kedves tippjeidet.

2018. szept. 18. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/35 anonim ***** válasza:
Főzeléket nem nagyon látok más országokban, illetve talán még édes túrós ételeket (meg úgy egyáltalán túrót) vagy mákot se sokat.
2018. szept. 26. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/35 anonim ***** válasza:

"Talán, ha úgy vesszük. De mégsem a lecsó ratatouille - féleség."


Magyarországon persze, hogy a magyar változathoz hasonlítják a másikat, de Franciaországban a lecsó lenne "ratatouille-féleség", feltéve, hogy ott ismeri egyáltalán valaki.

Szóval a gyüjtöfogalmom MO-on "lecsóféleség", FrO-ban ratatouille-féleség, Közelkeleten meg Shashuka-féleség - de ettöl még ugyanattól az ételcsoportról van szó!

2018. szept. 27. 07:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!