Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegánok, milyen "hagyományos"...

Vegánok, milyen "hagyományos" ételeket tud nektek készíteni a családotok?

Figyelt kérdés

Úgy értem, anélkül, hogy be kellene vásárolniuk növényi vajakból/tejekből/tejszínekből.


Olyan ételekre gondolok, mint a krumplis tészta például, vagy a tejszínmentes gombapörkölt. Tudnátok még ilyeneket mondani?



2021. máj. 14. 13:02
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
73%

Bármit, nem probléma venniük egy margarint vagy növényi tejet.


Egyébként a krumplis tésztához is olyan tészta kell amiben nincs tojás, ill. sokan esküsznek rá hogy zsírral készítik. Így azon is jó eséllyel változtatni kell.


Amúgy levesekre tudok gondolni hirtelen, vagy pl. pizza, töltött zöldségek, lecsó (csak nem a tojásos verzió)..

2021. máj. 14. 13:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
74%

Gyakorlatilag minden zöldségleves (tejföl nélkül - én soha nem teszek egyetlen levesbe sem, mert nem szeretem -, vagy növényi tejföllel), fözékek, tésztafélék nagy többsége, krumplis, diós, mákos, káposztás, spenótos, kínai pirított stílusú (hús és tojás nélkül, csak zöldségekkel), vegyes saláták, lecsó, töltött zöldségfélék - különbözö zöldségekkel, gombával töltve, zöldségraguk, gombás ételek, curryk, stb.


Több éve vagyok vegán, de eddig még nem vettem semmiféle növényi tejterméket, növényi vajat, húspótlót, ezek nem szükségesek, legfeljebb néha van, aki szeretne elkészíteni egy húsos vagy tejes ételt, akkor lehet elönye.


Én többféle olajat használok sütés-fözéshez, ezek más-más ízt adnak, többféle módon készítem ez a zöldségeket: sütve. fözve, párolva, pirítva - így mindig más jellegüek lesznek az ételek.

Különbözö hüvelyesekkel kombinálva, nagyon sokféle ételt lehet készíteni, amik kifejezetten jó ízüek.

2021. máj. 14. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim ***** válasza:
14%

#2

Hogy készítesz főzelékeket tej nélkül?

2021. máj. 14. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim ***** válasza:
84%

Soha eszembe sem jutott, hogy a fözelékeket tejjel kellene készíteni!

Felénk a borsó és a tökfözelék kivételével semelyikbe nem tesznek tejet.

Vagy kevés vízben fözöm meg a zöldségféléket, vagy - ezt jobban szeretem - pici olajon puhára párolom. Ezután vagy kevés rántással (csak az íze miatt, meg hogy bekössön a leve) sürítem - mivel nem sok folyadékot használtam, ezért egy családi adaghoz böven elég egy evökanál liszt - vagy kevés habarással sürítem, itt is elég a pici liszt, amit vízzel vagy a zöldség fözölevével keverek el.

Akinek hiányzik, az a tányérjába tesz tejfölt, de nekem soha nem hiányzott belöle, feltéve, hogy a zöldség nincs agyonpuhítva és kellöen meg van füszerezve.

2021. máj. 14. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2021. máj. 14. 16:00
 6/19 Sunshinedoll ***** válasza:
75%

Egyrészt nálunk mindenki vegán... :D


De amúgy húsmentesen chillis bab, lencséből bolognai szósz, zöldséges curry, salátafélék, párolt zöldségek, krumpli, édesburgonya, gombapörkölt, rengeteg mindent, nagyon kevés ilyen "vegán vackot" használok, mert igyekszek kevés feldolgozott élelmiszert vásárolni/fogyasztani.

Nagyon sokszor csinálok házi hummuszt, pestót, kesudióból sajtot.


Amúgy ha nincs kedvem főzni, veszek valami tortilla lapot és megpakolom zöldséggel, babbal, hummusszal, és kész. Pikk-pakk kész, a maradék friss zöldség eltakarítására is tökéletes.

2021. máj. 14. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
77%
Borsóleves. Ha hazamegyek anyukám mindig azzal vár, imádom ahogy készíti :)
2021. máj. 14. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
55%

Bármelyik leves vagy főzelék. Palacsinta, zöldség pörköltek, zöldség fasírtok, rántott zöldségek, egyszerű tészta félék (darás, mákos, lekváros, paradicsomos, stb.), Rakott zöldség pl. lencsével rétegezve, zöldség krémek, gulyás (füstölt paprikával), paprikás krumpli. Ezen kívül a családom rengeteg nem "hagyományos" magyar ételt eszik. Pl. pizza, lasagne, ázsiai ételek, curry. Ezeket is el lehet készíteni nagyon egyszerű összetevőkből.


Amúgy, a "speciális vega termekektől" sem kell félni. Ma már bármelyik nagyobb boltban lehet ilyeneket venni, és egy blokk tofu vagy egy gabonakolbász akkora adag, hogy 1-2 étkezéssel kényelmesen elfogyasztható. Ezek nélkül is lehet tökéletesen változatos és finom növényi ételeket főzni. De ha a család a hagyományos ételekhez van szokva, és nehéz új ételeket bevezetni, akkor sokkal jobb néha megvenni a helyettesítőt, mint csak kihagyni az állati termékeket. A rakott krumpli gabonakolbásszal és növényi tejföllel például nagyon finom, élvezhető étel, míg anélkül csak üres krumpli.

2021. máj. 15. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Utolsó, teljesen igazad van! Eddig azt hittem, ha nehezen alkalmazkodnak, azzal teszek jót, ha nem "kényszerítem" őket az új termékek megvásárlására. De talán tényleg jobb, ha hagyom, hogy azt főzzék, amit eddig is, csak kicsit máshogyan. Vagy megveszem nekik a cuccokat. :)
2021. máj. 15. 08:50
 10/19 anonim ***** válasza:
Nagyon egyszerűen lehet készíteni vegán palacsintát, zöldséges rizset, zöldségfasírtokat (nagymamám mesterien szokott csinálni zöldségfasírtot), főzelékeket, zöldséglevest, sült zöldségeket, illetve rántott zöldségeket is :) Ezekhez nem is szükséges sok speciális összetevőre, max. növényi tejre
2021. jún. 10. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!