Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mi a különbség a hagyományos...

Mi a különbség a hagyományos élesztő és a porélesztő között? Melyik az egészségesebb?

Figyelt kérdés

2012. ápr. 17. 21:32
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A hagyományos valószínű egészségesebb és könnyebb adagolni.A port könnyebb használni és nagyon sokáig eláll ,nem kell hűtőben tartani ez az előnye.
2012. ápr. 17. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Ugyanaz van benne, csak a szárított ki van szárítva - így könnyebben adagolható és nem penészedik meg tárolás közben. Egészségesség szempontjából szerintem mindegy. Persze a közvetett hatások mások, a friss élesztő több légszennyezést okoz szállításkor, mert nagyobb a térfogata, a szárítottnak meg több a csomagolása. Ilyen hatásból van még ezer, lehetetlen őket számba venni.
2012. ápr. 17. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A porélesztöben az élesztö mellett van egy csomó adalékanyga is, hogy száritva tárolható legyen.

A hagyományos élesztönem nincs semmi oda nem való anyag.


A hagyományossal sokkal jobban megkel minden tészta, a por sokkal kevésbé hatásos.


A hagyományost is lehet nagyon sokáig eltartani, ha lefagyasztod, akkor ugyanis nem romlik meg. Felhasználás elött ki kell olvasztani - sokszor szétfolyik, de attól még nem romlott, és utána ugyanúgy használni, mint a frisset.

Én több, mint 20 éve igy tárolom és használom, eddig mindig jól müködött.

2012. ápr. 17. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek!
2012. ápr. 18. 21:13
 5/8 lacatka válasza:
A hagyományos élesztő az egy egyfajta gomba. Amit a liszt érleléséből állítanak elő ,ezért ez egy ősi természetes anyag. A porélesztő is ebből készül egy úgynevezett "porlasztva szárítással" egy modern módszerrel, a kettő között k.b. az különbség mint a kávé és a nescafé között .
2012. ápr. 18. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
71%

Sziasztok!


Én mindenképpen a hagyományosat ajánlanám. Sokféle kenyér receptet próbáltam már, és a porélesztővel készült kenyereknek mindig furcsa (nem finom) élesztő mellékíze volt. A friss élesztővel mindig szépen megkel a tészta, a porélesztővel sokszor nem kelt meg. De természetesen kinek mi tetszik jobban.

2012. ápr. 22. 09:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:
Azoktól kérdezem akik ilyen okosakat írtam. A por élesztőt vajon lehet szépségápolási célból használni? (arcpakolás) mert ahol lakom, nem találtam frisset...
2013. aug. 28. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

Én végül itt találtam meg a választ és mivel a legszakszerubb, legjobb leírás, megosztanam veletek:


[link]


"A szárított élesztőt friss sajtolt élesztőből állítják elő szárítással, alacsony hőmérsékleten. A szárításnak köszönhetően 12 – 24 hónapig is tárolható.

A szárított élesztő emulgeálót is tartalmaz, ellenben a frissel, ami egy komponensű, csak élesztőből áll.

Ezzel az élesztővel is hasonlóan kell elkészíteni a tésztát, mint a friss élesztővel, annyi különbséggel, hogy hosszabb ideig kell keleszteni, valamint a szárított élesztőt nem szükséges futtatni, közvetlenül a liszthez adható.


Térjünk ki egy kicsit a sütőporra is...

A sütőpor nem ugyanolyan, mint az élesztő, hiszen a sütőpor nem élő organizmus, így általa nem jöhet létre fermentáció. A sütőporban található ásványi anyagok a víz és meleg hatására gázösszetevőkre bomlanak szét és így növelik a tészta térfogatát a sütőben. Ez a folyamat azonnal beindul, mihelyt a sütőport a folyadékba tesszük. Ezért az ilyen tésztát gyorsan fel kell dolgozni, különben a keletkező lazító hatás megszűnik. Az élesztő keleszt, a sütőpor lazít. A kelt tésztával nem kell ennyire sietni, mivel az élesztő egyenletesen dolgozik.

Viszont arra figyelni kell, hogy ha túl sok sütőport teszünk a tésztába, az tönkreteheti annak állagát és rosszabb lehet a sütemény íze is."

2017. ápr. 26. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!