Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegánok, vegetáriánusok! Ti...

Vegánok, vegetáriánusok! Ti milyen alapanyagokat használtok, illetve miket esztek egy nap leforgása alatt?

Figyelt kérdés

Az alapanyagok alatt pl. a quinoa-t, chia magot, kuszkuszt, csicseriborsót, bulgur búzát, stb. értem, ugyanis mostanában a változtatáson gondolkodom, át szeretnék térni a növényi alapú táplálkozásra, de egy kicsit bizonytalan vagyok.

Le tudnátok azt is írni, hogy egy nap mit esztek reggelire, ebédre, vacsira, vagy a főétkezések közt miket nassoltok? Nagyon hálás lennék, előre is köszönöm!



2015. júl. 3. 20:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%

Én lakto-ovo vegetáriánus vagyok 14 éve.

A quinoát, chia magot még sosem próbáltam. A csicseriborsót ki nem állhatom. A kuszkusszal és a bulgurral nincs gondom, de általában rendelt ételben fogyasztom vagy étteremben, otthon nem szoktam csinálni.

A tipikusan "vega ételnek" hitt tofuval is 1-2 havonta egyszer futok össze az ételeimben, akkor is általában puha tofut használok valamilyen ázsiai ételhez.


A héten pl. ezeket ettem főételnek:

- spenótos-ricottás cannelloni paradicsomöntetben

- brokkoli, gomba tejszínes-fokhagymás mártásban, vadrizzsel

- padlizsán, újkrumpli, cukkini sütve, rozmaringosan, salátával

- ratatouille sült paprikakrémmel

- sült avokádó kéksajttal, mellé pirított magvakkal


De ezek csak példák, nálam ritkán van egy hónapban kétszer ugyanaz az étel.


Ebédre mindig salátát eszek, változó, hogy miből.

A meleg étel vacsorára van.

Reggelire gyümölcs, gabonapehely, natúr joghurt, magvak, saláta, tojás, zöldségek önmagukban vagy egy kis teljes kiőrlésű kenyérrel.


Nassolni nem szoktam szinte soha, így is inkább az a bajom, hogy éhes se vagyok de enni kéne.

2015. júl. 3. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Semmi extrát nem eszem. A felsoroltak közül a csicseriborsót és búzát használom, de a többi nélkül is lehet egészségesen táplálkozni. Nem tudok mintát írni, mert majdnem ugyanúgy étkezem, csak vegánosítva. Max. annyi, hogy több zöldséget és gyümölcsöt hozzá.
2015. júl. 3. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
64%

Főzni nem főzök, reggelire gyümölcs, müzli, rizsfehérje.


Ebéd és néha vacsora is minden nap étteremben.


Vacsorára babkonzerv, gyümölcs, stb. Néha vacsorára is étterembe megyek, főleg, ha aznap este épp nem futok.

2015. júl. 3. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:

Talán nem baj, ha én is írok, bár még vega sem vagyok, de szinte sosem eszem húst, havi egyszer épp elég, a tejtermék-fogyasztásom is egy pici alkalmi házi sajtot jelent... A házi tojás viszont alap. Voltam vega elég sok évig, nemes egyszerűséggel mindent ettem, épp csak húst és állati zsírt nem. Mindig zöldség- és zsírdúsan táplálkoztam.

Ma már egészen más. Pár éve majdnem teljesen paleósan eszem, jópár hónapja pedig ketogén életmódot folytatok (akkor lazult a paleo egy időre, de most már belejöttem).


Zöldséget, tojást, némi olajos magvat, zsírt, gyümölcsöt eszem.


Most durvítottam, hogy lefogyjam a feleslegem makacs maradékát, elég hasonlóak a napjaim:


Sosem reggelizem.

Ebédre valami zöldségételt készítek, ma pl. sült karfiol volt, nyersvegán zöldségfasírttal. Ketogén étrend ide vagy oda, hajlamos vagyok sült zöldségeket enni nyers zöldségekkel :) A lecsót uborkával eszem. Viszont a zöldségételeimben tipikusan van tojás, finom is s szükségem is van megfelelő fehérjebevitelre, növényből nehéz megoldani, ha alacsony a szénhidrátlimit. Zöldségcurry, zöldségleves, "rántott" zöldség (csak ráöntöm az olajos magvas bundát a sült zöldségkockákra, ízre nekem ugyanaz és sokkal egyszerűbb), zöldségpörkölt, ezek a tipikusak, de én bármely sült zöldséget szívesen megeszem, nem kell bonyolítani, a zöldség finom, zsírban sütve főleg (kókuszzsírt használok).

Italnak, illetve levesként tojástejet használok, paradicsompürével annyira jó :)


Vacsorára jön 3 tükörtojás nyers zöldséggel, ha nincs jobb ötletem. S mivel ez kevés kalória, még valami, pl. olajosmag-ropogós, vegapástétom...

Az olajos magvak eleve igen hasznosak nekem (a paleo éveim alatt magkenyérrel laktam jól, annak vége, de azért még használom őket rendesen), sokoldalúak, kedvelem őket s nélkülük nehezebb lenne bevinnem egyes ásványi anyagokat. Ott van pl. a kálcium, nem eszem annyi s olyan zöldséget, hogy az elég legyen a tojásokkal...


Nasinak a pörkölt kesu remek, de igazából nem kell nasi.

Most épp le akarok jönni az édességekről, de épp jégkrém és tojáshab korszakom van, miután elmúlt a hosszú palacsintakorszakom... Többé-kevésbé kalóriaszegény és fehérjedús nasi, ez még a legjobb számomra, ha már édességet eszem.

Nasinak is tekinthető a gyümölcs, nálam teljesen más kategória. Gyümölcs, ami nem tud helyettesíteni semmit és viszont. A kertben érik most ez-az s nem állok neki ellen...


Ez elég speckó étrend lehet, de hátha érdekes volt valakinek...


Ja, a felsoroltakból csak chia mag az itthon, de nagyon ritkán használom. Az én speckó cuccaim a maglisztek. Néha segítenek a fehérjebevitelemen, ha nem jutok elég tojáshoz, mert a környékbeli tyúkok nem tojnak jól. A tökmagliszt nagyobbik fele fehérje... Az olajos magvak is jók, de megdobják a nélkülük is magas zsírbevitelemet.


A vegán étrend érdekel, de nem hinném, hogy én meg tudnám vagy meg akarnám lépni. Nehezen jön össze a ketogénnel, s így sem tudom, milyen tápanyagból nem viszek be eleget (nagy gond nem lehet, de azért volt már magnéziumhiányom s egyszer rájöttem, hogy a kálcium se lehet topon). S koncentrálnom kellene a fehérjére, ami eddig mindenféle étrendem mellett automatikusan a megfelelő szinten mozgott (ketogénben jöttem rá, hogy milyen jó, hogy nem szoktam húst enni, az túl magad fehérjebevitelt okozna nálam).

Plusz semmi erkölcsi problémám nincs a jóféle házi tojással, viszont nagyon hasznos számomra. Túl jó tápanyagforrás, sokoldalú s megunhatatlanul finom.

Ha mégis elhagynám, behoznám a zöldborsót (most is eszem, de nagyon keveset, hisz túl szénhidrátos) és a többi zöldségemet is nagyobb mennyiségben enném. A ketogéntől kicsit eltávolodnék, de a zsírt mint alapvető energiaforrást azért megtartanám. Gabonát akkor sem ennék (a nyersvegánok is alig esznek olyasmit). S nagyon erősen utánanéznék dolgoknak. Még sok évtizedig kívánok egészséges lenni...

2015. júl. 3. 23:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes válaszokat!
2015. júl. 4. 15:32
 6/11 anonim ***** válasza:

Reggeli: nicecream/turmix (legalabb 3 bananbol, plusz mas gyumibol)/ zabkasa rizs vagy mandulatejben/chia pudding szoja tejben, ez utobbi nagyon ment mostanaban.... Edes lesz a szojatejtol es telit nagyon. :)

Erdemes tovabba a vegan, tojas nelkuli, bananos palacsinta recepteket kiprobalni lekvarral.

Tizoraira vagy friss gyumolcsot (dinnye, alma, barack) vagy alma/banan chipset szeretek enni. Ha edzek akkor madjool datolyat biztos viszek magammal. Ebed a szent fott kaja! :D

Igy nyaron fott kukorica, burgonya minden formaban, rizs, parolt bebirepa es egyeb olcso elorehutott zoldsegkeverek alapu etel. De sokszor ha nem kivanok nehezet csak zoldsegeket megpuresitek avokadoval, fuszerekkel es martogatos zoldsegekkel (paprika, paradicsom, uborka, romai salata) talalom. Desszertnek hazi keszitesu vegan sutiket eszem. Delutan szinten friss gyumolcs este pedig szeretek turmixszal vagy rizstejjel plusz valami gabonaval zarni.


A sot es az olajokat neha napjat vett magokbol veszem magamhoz. :)

2015. júl. 6. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
Oooh es nem reklam helye, de szemelyes kedvencem a kolesgolyo a DM-bol! Parszaz Ft es van mar paprikas/sos/hagymas/magyaros izesitesekben is, kvazi pont olyan mint pufi csak sokkal egeszsegesebb, proteindusabb. :)
2015. júl. 6. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

amiket felsoroltál, azokat rendszeresen veszem, plusz még amaránt, conjac liszt, nyílgyökérliszt, tápióka gyöngy, nasi nem kell, ha rendesen állítod össze a többit, mazsola és natúr kesudió általában van nálam kis dobozban, reggelire gyümölcs, zöldturmix, ebéd: saláta vmi fasirtfélével, magvakkal, vacsi kb ugyanaz, esetleg vmi lepényebb alakú kókuszzsíros, zöldfszeres-maglisztes kencével, a rizsfehérjeport, kendermaglisztet és a chia magot sok mindenbe teszem, hétvégén bonyolultabb fogások is vannak. konzerv féléből olívabogyót, aszalt paradicsomot, bab-kukorica-gombakönzervet szoktam venni, főtt tészta, rizs, krumpli, babféle nem mindennap van, inkább hétvégén, szóját (tofu vagy szójapörkölt formájában) havonta max 1szer szoktam.

olvass utána mindennek, mit akarsz kihagyni, mit akarsz elérni, ne egyszerre válts, hagyj időt magadnak, döntsd el, mit tudsz belőle megcsinálni, a rendelős vega menükben sok a mű adalék.

2015. júl. 8. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 Kim Bo Mao ***** válasza:

Én okto-vega vagyok, és ritkán reggelizek (sosem voltam az a reggelizős típus), de ha mégis reggelizek akkor 1 alma, vagy gabonapehely/müzli szójatejjel/rizs/zabtejjel.

Nyáron csak napi 1x ha eszek főtt ételt, általában rizst valami zöldséges cumóval (lecsó, főtt fűszeres padlizsám, cukkíni), vagy rántott sajttal, gombával. Chia magot csak italban ittam, a kuszkuszaz nekem = a tésztával ízben, akkor szoktam falafelt is enni. Igazából amit kívánok általában azt eszek. Ha figyelsz a "tested sugallatára" akkor tudni fogod mire van szüksége. Pl.: van, hogy csak úgy paradicsomot eszek, mert úgy érzem arra van szükségem.

Nassolni gyümölcsöt, müzlit, vagy sütit szoktam, nagy ritkán aszalt gyümölcsöket (azok elég drágák sajna).

2015. júl. 19. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Én voltam egy ideig vegán, ma már ugyan nem, de érdekel a téma.

Nos, abban az időszakomban nem voltam az a bio mániás, ugyanis nem az egészséges életmód miatt csináltam főleg, hanem mert sajnáltam az állatokat. (ma is, de ez másik történet) Én az a típusú vegán voltam, aki mindent képes volt felfalt, ami nem állati eredetű.

A rengeteg friss gyümölcs, zöldség, salátafélék mellett sok durum tésztát, rizst, kenyérfélét fogyasztottam, illetve babot, kukoricát rendszeresen.

Reggelire müzliféléket (tejmentes természetesen), vagy gyümölcsöt, szendvicset ettem sok friss zöldséggel.

Ebédre, vacsorára gyakran előfordultak az alábbiak: mindenféle zöldség és gyümölcs saláta, mindig máshogy variálva, minél színesebben, lecsó sült krumplival, chilis bab húsmentesen, vegán lencsefőzelék, gombapörkölt durum tésztával, vagy rizzsel, egyéb zöldségből pörköltek (cukkini, kukorica, bab stb), olaszos paradicsomleves, zöldségleves, tortilla avokádókrémmel, paradicsomos tészta, gombás tészta, zöldséges pizza, krokett, gombafasírt, kukoricafasírt, grillezett zöldségek, párolt zöldségek stb.

Természetesen azért használtam ezek elkészítéséhez néhány dolgot, amit ált. bioboltban lehet beszerezni, de nem ez volt a jellemző. A zöldségfasírtokhoz pl. sörélesztőpelyhet, néha édességek készítéséhez növényi ,,tejeket", ,,tejszínt", vegán majonézt, szója joghurtot mártogatósokhoz, krémekhez. Tofuból is volt, hogy csináltam pl ,,bolognait", pörköltet, de legtöbbször maradtam az egyszerűségnél.

Ja, és ugyanannyit (ha nem többet) nassoltam, ,,megengedett" dolgokból: étcsokik, tortilla chips, sima sós chips (mert az az egyedüli amibe nincs tejpor, vagy sajtpor), aszalt gyümölcsök, pop corn, növényi gumicrok, általam készített sütemények, pl kókusztekercs.

Remélem segíthettem valamit, és sikerült láttatnom, hogy ez s lehet egy csöppet sem unalmas, és szenvedésektől mentes életmód.:)

2016. jan. 11. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!