Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mi a titka az eszpresszó kávé...

Mi a titka az eszpresszó kávé tetején lévő barna krémes habnak? (Nem tejszín vagy felgőzölt tej, vagy kompletta tejpor, stb. szimpla kávékrém)

Figyelt kérdés
Nagyon sok módszerrel próbálkoztam, maszek őrölt kávétól kezdve minden félével, de itthon nem tudom elkészíteni ezt a különlegességet. A presszókba mindig úgy adják, hogy vastag krémes hab van a kávé tetején, de mindenféle extra nélkül jön le így a gépből. Tudna erre valaki egy jó trükköt?

2014. aug. 3. 15:51
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
82%

Idézet a [link] -ról:

"Az őrlés azonban még nem elegendő a kávé kellő tömörségének eléréséhez, márpedig arra azért van szükség, hogy az érkező nagynyomású forró vízzel szemben egyfajta ellenállást képviseljen. Itt jutnak szerephez a darálmány alapvető szemcseméreténél kisebb szemcsék is: a nagyobb darabkák közötti hézagokat kitöltve még tömörebb kávépogácsát kapjunk. Ez lelassítja a víz áthatolását a kávérétegen (különösen, hogy a kezdeti periódusban a víz hatására a kávészemcsék valamelyest meg is dagadnak), és lehetővé teszi a két anyag érintkezési felületén a megfelelő íz- és illatanyagok kinyerését. Ezen folyamat közben gázképződés (elsősorban szén-dioxid) is történik, és ennek köszönhető az eszpresszóra annyira jellemző habos, világosbarnától középbarnáig terjedő színű felső réteg, az úgynevezett crema megjelenése.

Az igazi crema olyan, mint a képünkön látható. A színe sötétesebb barna, nem sárgás-drapposan világos. Felülete nem homogén, egyszínű, hanem cirmos, tigriscsíkokhoz hasonló. Buborékok és egyéb idegen összetevők nem láthatók benne, a pohár széléhez tapad, arra valósággal felkúszik (e tapadása igen fontos a kávé ízére gyakorolt hatásában, mivel a crema fontos szerepe az, hogy a szájban mindenhova eljuttassa magával a kávé valódi aromáját).

Mivel a crema ennyire elválaszthatatlanul összeforrt az eszpresszó megjelenésével (sőt, lényegével), egyes eszpresszógépekbe külön cremafokozót szerelnek (nemcsak az olcsóbb árkategóriában, hanem a drágább készülékeknél is, ahol megjelenése már tulajdonképpen feleslegesnek tűnik, hiszen a minőségi kávé, megfelelően darálva és tömörítve magától is szép cremát kellene adjon). Ez az alkatrész egy külön szelep, amelyik csak akkor nyit, amikor a szűrőben már felépült a kívánt nyomás, és a kávé ilyenkor egy szűk nyíláson, mintegy porlasztva távozik. Ez a „fokozott” crema nem valódi, a színe világosabb, a mintázata homogén, gyakran jelennek meg a felszínén buborékok, és messze nem tapad úgy a csésze falához – ennek ízbéli következményeivel együtt –, mint a valódi crema."


Tehát eszpresszógép, és jó minőségű kávé "eszpresszóra darálva" mindenképpen követelmény.


Kedves #10

A török kávé habja nem ilyen. Sokkal lágyabb. Gyanítom a habot a török kávé esetén is a kávéőrleményből felszabaduló széndioxid hozza létre, amikor kevergeti a barista. A török kávénál valószínűleg a nagyon finomra őrlés, és a kevergetés a trükk. Ha csak felforralod a vizet a kávéval, akkor nem lesz hab. Tudom, mert egy időben feltett szándékom volt, hogy megtanulok jó török kávét készíteni.

2014. okt. 27. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 A kérdező kommentje:
Hálásan köszönöm a válaszokat, különösen utolsónak! És persze mentek a kezecskék!
2014. nov. 3. 11:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!