Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Étterem személyzeti felépítésé...

Petya0000 kérdése:

Étterem személyzeti felépítésével kapcsolatban lenne kérdésem. Egy 100 fős étteremhez egy műszakban hány szakács, pincér és konyhai kisegítő szükséges? Megköszönném, ha olyan írna, aki étteremben dolgozik és ezt "tutira" tudja.

Figyelt kérdés
2015. jún. 28. 12:25
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Étteremben dolgozom, 50 főre vagyunk /2 szakács jó esetben 3. Konyhaikisegítő helyett 1-2 tanuló vagy 1 konyhai kisegítő, vendég foéyamatosan van, van kinti teraszunk grillpultunk és bográcsajánlatunk is.


Ha saját éttermem lenne 100főre/ 4szakács,2 konyhaikisegítö két műszakban, és 1 tanuló.

2015. jún. 28. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

És 100 főre mennyi pincér az ideális? Négy az elég?

Illetve a konyhai kisegítőt hogy érted? A szakács melletti segítőkre gondolsz vagy külön egy kisegítő és külön mosogató?

2015. jún. 28. 12:52
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Klasszikus a la carte étteremben, (de rendezvényeknél is) íratlan szabály, hogy ugyanannyi szakács kell, mint felszolgáló.


Sokan esnek abba a hibába, hogy kintre aranyból csinálnak mindent, bentre meg 2 forintot nem költenek, és ezt a személyzetre is értem, tehát több a felszolgáló.


Tök fölösleges, értelmetlen, úgyse lesznek gyorsabbak, ha nincs mit vinni, mert "üres" a konyha.


100 főre simán kell 1 műszakba 2 szakács, meg 2 kisegítő/mosogató. (ez ugyanaz a munkakör) Ez a minimum.

De sok más dolog is befolyásolja, forgalomtól is függ, étlaptól is, az előkészültség szintjétől is...


És ezt meg kell duplázni, nyilván, egy étterem nyitva van egy hónapban mondjuk bő 400 órát, tehát 2 csapat kell.

Kintre minimum 2 felszolgáló, meg 1 pultos.

De ez is a minimum, ez a felszolgálás minőségétől függően bőven emelkedhet.

Mekkora a forgalom, kell e asztal mellett szervírozni, (flambírozni, filézni, egy kis tatárt, vagy kaviárt bekeverni, stb..., ez mind idő, ezért embert igényel)

2015. jún. 28. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

"Kintre minimum 2 felszolgáló, meg 1 pultos. "

Természetesen ezt is 1 műszakra értem, ami kint is ugyanúgy duplázódik.

2015. jún. 28. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

"ezt "tutira" tudja"


Megint az előző vagyok.


Csak egy dolog, ami ezt a tutiságot illeti, hogy mennyire forgalom függő a dolog.

Dolgoztam olyan helyen, ahol 2 terasz volt, az egyik 120-130 fős, a mások olyan 40, de az nem ment annyira, meg oda külön árultunk pizzát, (külön pizzással) szóval az nem volt olyan jelentős.


4 szakács, 4 konyhai kisegítő 6-7 felszolgáló, 1 pultos dolgozott. Állandóan!!! (Mondjuk ott csak 1 csapat volt, nem volt szabadnap, mert ez a Siófokon volt.)


Szóval ha minden vacsoráztatás alatt 6-tól éjfélig, 1-ig megfordul a pálya 4-szer 5-ször, (tehát nem csak úgy folyamatosan pötyögnek, hanem fullra lecserélődik a pálya ) akkor ekkora személyzettel is épphogy megoldható a dolog.

2015. jún. 28. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Akkor összefoglalva: 3 szakács, 2 kisegítő, 3 pincér, 1 pultus elég. Forgalmasabb időben (nyáron kb 120 fős az étterem) plusz 1-1 szakács és pincér.

Ez megfelelő akkor?

2015. jún. 28. 15:34
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Na, ez most hogy jött ki? :)Gondolom összességében gondolsz ekkora személyzetet.

Így is megoldható, nyilván, több pénzért.


2-2 szakácsnak, meg felszolgálónak kell lennie egy ekkora helyen állandóan, ez nem kérdés.


De akkor csak úgy tudsz 3-3 emberrel dolgoztatni, (Tehát összesen 3 szakács, 3 felszolgáló van alkalmazásban) ha 2/1-eznek.

Tehát 2 nap meló, 1 nap pihenő.

És 12-15 órás műszakból 20 db egy hónapban, az nyilván nem olyan bérezést jelent, mint a 2/2-zés. (Megjegyzem amúgy szerintem törvényellenes is)


(Ami a legutóbbi válaszomat illeti, hogy voltunk 16-an, azt nem lehet összehasonlítani egy egész évben nyitva lévő üzlettel. Ott nem volt szabadnap, az szezonális étterem volt.

Ezt egy folyamatosan nyitva lévő üzletben nem teheted meg, mert a műanyag lakat is rád rohad, ha megbuksz egy ilyennel.)

2015. jún. 28. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 bumbi02 ***** válasza:
100%

Az előző válaszoló elég jól leírta. Csak egy példát hoznék fel arra, hog ymennyire étterem függő, az hogy hány szakács kell.


Egy Michelin csillagos étteremben 18 szakáccsal dolgoztunk olyan étteremben, ami teltháznál 70 főt tudott leültetni. Egy grillétteremben dolgoztam, ugyanígy 70 fő a max, és 5 szakács volt összesen. Nagyon függ a minőségtől.

2015. júl. 19. 02:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!