Ha egy baba agyrázkódást kap egyértelmű jelei vannak?

válasza:

válasza:Babáknál ritkább az agyrázkódás, a kutacs még puha, és a csontok nem ütköznek olyan erővel egymásnak, de koponyán belüli sérülés gyakoribb. Tünetei a zavartság, kábultság, érzékeny a fényre, hangokra, hányinger, hányás, eszméletvesztés, a baba más hangon sír mint eddig.
A baba fejéből, orrából nem szivárgott eddig valamilyen átlátszó, kissé véres folyadék? (agyvíz, koponyaalapi törés). A kezedet óvatosan futtasd végig a fején, remélhetőleg a füle mögött, vagy a halántékon nem tapintasz dudort (ha igen, akkor vérömleny keletkezett)
Babáknál és gyerekeknél teljesen máshogy jelentkeznek az agyrázkódás tünetei, erre oda kell figyelned. Gyakori náluk az esés, mert ha nem figyelsz oda, akkor pár másodperc alatt annyit izeg-mozog hogy leesik vagy legurul a pelenkázóról, vagy az ágyról. Tudom, utólag felesleges szemre hányni ezt, mert rettenetesen gyakori a dolog, de az esetek többségében sérülésmentes. Ha teheted pelenkázás előtt készíts ki minden kelléket hogy kartávolságra legyen, ha mégis el kell menned a baba mellől kérj meg valakit hogy figyeljen rá addig.
Kapcsolódó kérdések:
Nálunk nincs hasmenés, nem is volt soha, viszont állandóan jellemezte a haspuffadás, felfúvódás, szélgörcsök.. Akkor is mikor még csak szopizott, meg azóta is h rendesen eszik már mindent. Most 15 hós, mióta csak 1x szopik hajnalban és laktózmentes tápot kap, egész jól...
Úgy értem, hogy minden hónapban pontos a mensim, napra pontos, 4-5 napig tart is, nem fáj, alig görcsölök, a mennyisége is normális. De, mindenhol azt olvasom, az a lényeg, hogy legyen peteérés, nyilván, a babához ez kell!Honnan tudhatom meg, hogy van peteérés???
Nem hőmérőzök, ezt nem tudom minden nap azonos időben megoldani, valami mást írjatok?
6 hós lányommal most kezdtük a hozzátáplálást,almapürét eszik,de nem látom egyértelmű jelét annak,hogy ízlene neki,vagy sem.Nem tátog érte,de ha már egyszer ott van,akkor lenyeli.Olyan minden mindegy alapon eszi,vagy nem is tudom.Van egyértelmű jele annak,ha valami finom,vagy nem?
A kutacsa alig egy ujjnyi,így azon sem látni hogy "besüpped".Anyatejes,de kap már főzeléket,babakekszet...mindig megkínálom vízzel-de honnan tudjam mennyi kell neki?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!