Anyukák! Ti min spóroltok a hétköznapokban? Mire gyűjtötök?
Nem gyűjtök konkrétan semmire, de igyekszek spórolni.
Szerencsére kertes házban lakunk. Amíg nem dolgozok, van időm kertet művelni. Zöldségre, gyümölcsre kevesebb megy el, de azért így is kell venni. (Főleg gyümölcsöt!)
Nem tudom, mennyivel lenne több a kiadás.
Az biztos, hogy nekem sokat segít, hogy hasznosnak érzem magam. (Hiába kapok gyed-et). Sajnos hajlamos vagyok szülés utáni depresszióra.
Ezen kívül a ruhákon.
Amit lehet, nem csak az egyik gyerek hordja. Pl. a tankos pólót nem adom a kislányra. ;)
Sokat átalakítok. Pl. férjem beakadt és felhasította a pólóját. Most nekem van egy rojtos aljú strandruhám.
Érdemes eladni vagy cserélgetni a kinőtt gyerekruhákat.
Plusz ugye amit lehet, itthon készítek. Két bolti kakaós csiga árából két tepsivel lehet sütni.
Újabban rendelem a pelenkát. Nem egy nagy dolog, de átszoktam erre. Egyrészt darabárra elég jó, de nem gagyi fajta. Másrészt így, hogy rendelem (ingyen van a szállítás), nincs az, hogy hetente-kéthetente megyek a Rosbbmannba, és veszek mellé egy csomó hülyeséget, "ha már itt vagyok" alapon :D
Igyekszem behúzni a féket babaruha vásárlás terén is, mert ezzel nagyon el tudok szaladni. Mivel ugye állandóan kinövi a cuccokat, folyamatosan kell újakat venni, de sokszor beleestem abba a hibába, hogy van húsz kispólója, de rövidnacija meg összesen kettő. Most figyelek, hogy amit kinőtt, azt rögtön eltegyem, ne legyen a szekrényben olyan, amit már nem lehet hordani, és van listám róla, hogy miből hány darab van, és mennyinek kell lennie az adott típusú ruhából. Ha van annyi, amennyi kell, az adott méretből már nem veszek többet.
Megvan, hogy melyik termékért melyik boltba járunk, nem csináljuk azt, hogy mindent egy helyen megveszünk. Pl. felvágottat mindig a Lidl-ben veszek, wc papírt a Tesco-ban, mosószert az Eurós boltban, majonézt a Sparban. Persze vannak dolgok, amiket mindegy, hogy hol veszek, mert kb. egy árban van mindenhol, de hogy a meglévő példánál maradjak, minőségre a Spar saját majonézét szeretem a legjobban azok közül, amiknek elfogadható az ára, így azt ott veszem, mert a Tescoban vagy csak nagyon rosszat tudnék venni (amit nyilván nem veszek meg, mert nem finom), vagy nagyon drágát.
Ami sajnos a gyengénk, az az üdítőzés, ebben a férjem is, a nagyfiunk is, és én is vastagon benne vagyunk (egyébként nem vagyunk nagy édességesek, de sajnos az üdítőt mindegyikünk imádja), ezért első körben azt a szabályt vezettük be, hogy hétköznap csak vizet iszunk, hétvégén veszünk üdítőt, egyrészt, mert drága, másrészt, mert nem is egészséges. Most már ezt is nagyjából kiváltottuk, mert hétvégére csak egy nagy üveg valamit veszünk, egyébként teát főzünk jó nagy kondérral, abban eleve kevesebb cukor van, mintha készen vennénk, és negyedannyiba is kerül. Főzünk egyszerre kb. négy litert, kitöltjük üvegbe, és megy a hűtőbe, tádámm, kész a jeges tea :)
A másik, ha elmegyünk itthonról, viszünk magunkkal 1-1 üveg hideg vizet, mert amúgy úton-útfélen azért kell boltba szaladgálni, mert valaki szomjas. Játszótérre pláne úgy megyünk, hogy van nálunk víz, de vásárolni, ügyet intézni, sétálni is.
Nem mondanám kimondottan spórolásnak, mert mindig is így csináltam, de a hajamat magamnak festem, fodrászboltban veszem hozzá a festéket, nem ezeket a drogériában kapható, reklám miatt drága cuccokat. Magam szőkítem és festem a kívánt színre. Hajlakkot is ott veszek, ipari kiszerelésben :D Ha a fazonon nem akarok módosítani, csak a vége töredezett, vagy csak már nem áll úgy, ahogy kéne, akkor a végét magamnak vágom (borotvával tépettre vágom, vállig érő hajam van, könnyű kordában tartani szerencsére). Sokan nem mernek a saját hajukhoz nyúlni, de én tiniként olyan elvetemült dolgokat is csináltam vele, hogy elég magabiztosan vágok bele bármikor. Meg amúgy is, ha elrontom, mi a legrosszabb, amit történhet? Elmegyek fodrászhoz, és vágatok valami rövid frizurát. Volt már rövid hajam, jól áll az is, és amúgy is, majd megnő előbb-utóbb :)
Főzni úgy szoktam, hogy szombat-vasárnapra mindig nagy adagot készítek, ami szombaton volt, abból hétfőn még visz a férjem magával munkába, és mi is azt esszük itthon a naggyal (most, hogy nyári szünet van, és nincs suliban), a vasárnapiból meg kedden visz. Szerdán szokott menüt enni valahol, én aznap főzök ismét, csütörtökön abból visz, és sokszor pénteken is, de ha nincs annyi, akkor csütörtök este még főzök valamit. Ja, és hétvégére úgy főzök, hogy a levest már péntek este elkészítem, az mindig ugyanaz szombaton is és vasárnap is, de kétféle második készül.
Próbálok úgy főzni, hogy heti bontásban egyensúlyban legyenek a kicsit drágább, és a kimondottan olcsó ételek. Ez persze nagyon változó, hogy kinek mit jelent, nálunk a drágább étel sem wellington bélszínt jelent (te jó ég, neki se állnék, nem csak drága, de amennyi macera van vele...), az nálunk ünnepi kaja :D De azért, ha olcsó kajáról van szó, az nem is zsíroskenyeret jelent. Ha olcsót akarok főzni, akkor főzök egy nagy adag főzeléket mondjuk, ha meg költségesebbet, akkor csirkemell szeletet. Középkategória meg mondjuk, ha csirkés szószt készítek, szóval nem szelet hús, hanem csak hús csíkok mártással, tésztához. Vagy valami darálthúsos étel. Vagy csirkecomb, tekintve, hogy kilója sok helyen 3-400 forint, maximum 500.
Ja, és hát mindennek az alapja: tisztában vagyunk mindannyian azzal, hogy mennyi pénzünk van, és azt mire lehet elkölteni :) Ha megjönnek a pénzek, akkor kivesszük belőle azt, ami a lakbér, számlák, bérletek, biztosítás, és egyéb havi fix összegű, rendszeres fizetnivalók összege. A maradékot szétosztjuk négyfelé, az a heti keret, és ezt próbáljuk úgy beosztani, hogy lehetőleg ne fogyjon el az adott hét alatt. Ebből a heti keretből vásároljuk az élelmiszert, tisztítószert, ruhát, ebből költünk szórakozásra, stb. Ami egy héten megmarad, az megy egy üvegbe, és ha ügyesek vagyunk, egész hónapban nem nyúlunk hozzá. Ha vége a hónapnak, kivesszük az üvegből a pénzt, és megy a spórolt pénzhez.
Nagyon változó, hogy mennyit tudunk félre tenni egy hónap alatt, volt már, hogy sajnos semennyit, de olyan is, hogy maradt 40 ezer forint. A spórolt pénzt viszont igyekszünk tartalékolni, mert bármi lehet, ami miatt hozzá kell nyúlni, például valamit ki kell cserélni, mert tönkre megy, vagy szerelőt kell hívni, vagy ilyesmi. Betegséget nem írom, hála az égnek (kopp kopp kopp) nem szokott nálunk senki sem beteg lenni, maximum fádalomcsillapítót szoktunk néha venni, meg vitaminokat.
hozzáépítésre gyűjtünk de valamire mindig elmegy a pénz...nem várt kiadások...elromlik az autó...vesz a férjem egy biciklit stb :) máris oda amit spóroltunk...
kertet művelek meg főzök, és igyekszem mindent olcsón akár webshopból vagy használtan begyűjteni...el nem járok sehova. ennél többet nem tehetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!