Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések

A kérdés

Hogyan sikerült anyakönyveztetni a nem engedélyezett neveket?

Mi a fiúnknak olyat nevet szeretnénk adni ami nincs Magyaroroszágon engedélyezve és valószinűleg nem is lesz. Több esetet hallottam már hogy pl egy gyereket Vinchenzonak, Julianonak, Lucianonak... stb hivnak. Ezek a nevek sem engedélyezett nevek. Hogyan sikerült mégis anyakönyveztetni? Elsősorban azoknak a szülőknek a válaszát várom, akik hasonló cipőben jártak.

 2008-10-18 14:33  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Szia!
Biztos hogy mindenhol megnézted már és utána is kérdeztél?
Nekünk nagy mázlink volt mert a fiú is meg a lány név is nemrég lett anyakönyvezve.
Ha fiú lett volna akkor mi Medoxnak szerettük volna elnevezni és ez a név egyik utónévtárban sem volt benne, a kislányunkat Jana-nak hívják. Ezzel azért volt nagy mákunk mert valaki máriusban kérte az anyakönyvezését úgyhogy a mi kislányunk a második ilyen nevű jelenleg az országban.
A [link] oldalon a Magyar Tudományos Akadémia oldalán megtalálod a jelenleg létező összes hivatalos nevet.
[link]
Remélem tudtam segíteni.
Üdv: 4 hónapos kislány anyukája

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/8Időpont 2008-10-18 14:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Szia, köszönöm szépen , de ezeket már megnéztem. Sőt, beszéltem a NYTUD intézettel, és az anyakönyvvezetővel is. Nem engedélyezik. Viszont számos olyan névről tudok ami nincs a listán és mégis anyakönyvezték. Ezért vagyok kiváncsi hogyan sikerült nekik. Elég ha csak a kórházban kimondom és akkor kész úgy fogják anyakönyvezni? Vagy hogy sikerült nemik elérni hogy megkaphassák a nevet.

# 2/8Időpont 2008-10-18 17:56 Privát üzenet
A kórházban beírják a lapra amit te mondasz, de ettől még az nincs anyakönyvezve, és ha nem engedélyezik, akkor másikat kell adnod. Ha valaki Lucianónak vagy valami ilyesminek nevezi a gyerekét, az azért teheti meg, mert valamilyen nemzetiségűnek vallja magát és azt mondja, hogy náluk ez megszokott, hagyományos név.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/8Időpont 2008-10-19 18:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Én irtam az első választ. Egyébként hogy szeretnétek elnevezni? Elárulod?
Apósom az egyik önkormányzatnál dolgozik és megkérdezte nekünk is hogy mi van akkor ha olyan nevet akarunk ami nincs? Azt mondták hogy náluk kell igényelni és ők meg továbbküldik pestre ahol elbirálják hogy bekerülhet-e az utónevekhez. Asszem addig is el kell valahogy nevezni a gyereket és utána meg az egy tortura hogy hogy ha engedélyezik a nevet akkor meg vissza kell vonatni a jelenlegi nevet hogy az újat kapja meg.Szóval elég bonyolult és sok utánajrát igényel.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/8Időpont 2008-10-19 22:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Karlitónak szeretnénk keresztelni. Igen tudom sajnos hogy bonyolult. Beszéltem a Nyelvtudományi Intézettel, ahol azt mondták hogy felejtsem el, ugyanis egyrészt becenév, másrészt van magyar megfelelője.
Erre ezt találtam:
"Zeusz, Árész, Nausziká – e mitológiai neveket is anayakönyveztetni lehet újabban idehaza. A Magyat Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének szakvéleménye alapján 1997 óta 188 női és 163 férfiutónévvel bővült a választható nevek listája – írja a HVG.
A névtárba bebocsátást nyert például az Ánizs, a Fahéj, a Bodza vagy a Babér. Ezek éppúgy felvehetők női utónévként, mint a Gesztenye, a Zsálya, a Klématisz és az Áfonya.
Néhány természeti jelenség és földrajzi fogalom is átlényegült keresztnévvé, egy fiú újszülött akár Felhő, sőt Bérc is lehet, míg a lányok Eső, Zápor vagy Csermely „indián névre” is hallgathatnak.
A jelenleg mintegy 1300 férfi- és 1600 női nevet tartalmazó utónév-katalógusba egyre több önállóan anyakönyveztethető korábbi becenév is bekerült. Nincs akadálya annak, hogy valaki hivatalosan is Mici, Iluska, Joli vagy Ani legyen. Magyarországon egyre több olyan történelmi név is akad, mint például Dante, Mohamed, Ramszesz, Horáciusz, Maximusz, Ernesztó, Főnix, Bohumil, Brájen és Robinzon, vagy nők között Febrónia, Evengalina, Delfina vagy Tiara.
Pár kérelmező ostromának azonban a Nyelvtudományi Intézet is ellenállt, a Kazetta, illetve a Talán fantázianevet a tudomány emberei például nem engedték felvenni a bejegyzett utónevek listájára. "

Ezek után nem értem hogy miért ne lehetne éppen Karlitó, amikor már a Micike is engedélyezve van.

Ezek szerint ha például olasz nemzetiségűnek vallom magam akkor talán anyakönyvezik? Meg azt sem értem hogy pl. a Rikárdó benne van az ewngedélyezett nevek listájában. annak nincs magyar megfelellője? mert tudtommal a Rihárd a magyar megfelelője. Tehát megmondom őszintén, hogy én ezt az egészet úgy érzem hogy csak kifogásolnak, és egyik szavukat ütik a másikkal, de igazi okot nem tudnak adni, hogy éppen miért nem nevezhetem el úgy a saját gyermekemet ahogy nekem tetszik. Nem kérem azt sem hogy naptárazzák, nem értem miért kell engedély hozzá.

# 5/8Időpont 2008-10-21 12:06 Privát üzenet
Végül is engedélyezték? Mesélj mi történt azóta

A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/8Időpont 2013-06-06 00:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
cilent:456 nevű felhasználó válasza:

Tudom ezer éves kérdés,de... Nekem 1991-ben lett Diké a nevem nem kis procedúra árán ugyanis mikor anyukám szerette volna ezt adni csak néztek. Fél év telt el mire a Magyar Tudományos Akadémia által engedélyezett lett akkor is csak úgy hogy édesapám görög származására hivatkozva. Minden megoldható csak akarni kell... Eltelt 23 év azóta már sokkal egyszerűbb ez a dolog, főleg hogy már annyira nem egyedi ha valaki egyedi névvel szeretné a gyermekét felruházni. :) Egyébként sikerült? Ha igen hogyan? :)

# 7/8Időpont 2014-03-07 10:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Itt a szabályzat, a külföldi írásmód miatt lehet a gond. Itt a link.
[link]

# 8/8Időpont 09-19 20:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A Katja nevet lehet anyakönyveztetni?
Lehetne ezt a nevet Magyarországon így anyakönyveztetni?
7hónapos terhes vagyok, "apja" nem vállalja el őt. Mikor megszületik és anyakönyveztetni akarom, és apja vezeték nevét akarom neki adni, ahhoz neki is ott kell lenni és bele..
Az Arwent lehet anyakönyveztetni?
Romániában engedélyezett anyakönyvezhető nevek?
Van olyan ázsiai név, amit Magyarországon is lehet anyakönyveztetni?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu