Hogy reagálnátok ha a 17 éves lányotok bejelentené hogy apáca szeretne lenni?

Annyira nem vagyok otthon a temaban, csak lattam egy videot rola hogy ez hogy mukodik.
Na nem ugy, hogy eldonti hogy apaca lesz es bevonul. Szoval ha meg el is indul ezen az uton, az egy tobb eves folyamat es kozben hatszor meggondolhatja magat, direkt van ez igy kitalalva.
De 17 eves, talan el se jut addig, hogy egyaltalan jelentkezzen; nem meg a tobbi. Szoval kb csak annyit mondanek ra, hogy oke.

Én azt mondanám, hogy rendben, ha így szeretné, de attó még tanuljon tovább. Vannak apáca tanárnők, orvosok, ápolók, és ilyen módon még hasznosabb életet is élhetne, amellett, hogy apáca, tevőlegesen is szolgálhatná az embereket.
Amúgy semmi bajom nem lenne azzal, ha apáca lenne, ha ő ebben teljesedik ki, de a tehetségét is Istentől kapta, tehát arra ösztönözném, hogy használja ki/fel.

Majd meggondolja ha odakerul.
Kezdje el a tanulást, meg mit tudom én mit kell tenni ilyenkor, aztán tuti megunja.

Rendben. Szerintem ez nem valami rossz dolog. És tényleg nem úgy működik, hogy egyik napról a másikra az lesz. Meg is gondolhatja magát, már a folyamat alatt is.
Ez egyáltalán nem zárja ki a tanulást.
Nem vagyok otthon benne, de gondolom, ha ezt a hivatást választja, akkor is van lehetőség, ebben fejlődni, kiteljesedni, különböző pozíciókat betölteni.

Szerintem ez 99%, hogy azért van, mert el van keseredve. Én is kb ennyi idősen éreztem úgy, hogy apáca leszek, nekem ez a hivatásom, de mondanom sem kell, hogy nem lett belőle szerencsére semmi, mert emögött nem a valódi hivatástudat állt, hanem a nagy elkeseredettség a rengeteg sikertelenség miatt. Introvertalt Voltam mindig is, nehezen ismerkedtem, a másik nemmel meg pláne, és mivel sokak szemében ilyen szürke, felénk, különc kisegér voltam, sok bantast kaptam, stb. Meg mondjuk ez az egész abból gyokerezett, hogy az anyám lelkileg terrorizalt vilag életemben, így nem alakult ki bennem egy egészséges enkep és önbizalom. 23 éves koromig nem is volt normális kapcsolatom, csak csomó csalódás, kihasználtak, eldobtak, vagy még arra se voltam jó, stb. Na egy szó, mint száz, 23 évesen viszont meg is találtam az igazit, ő azóta a férjem, és gyerekünk is van.
Szerintem neki is hasonló csalódások állhatnak a háttérben, amiért úgy érzi, leszr inkább mindent, elfordul a világi dolgoktól. De nagy tétekben mernék fogadni, hogy hamar kinövi ezt.

Hívő, katolikus család vagyunk, tehát mindenképp támogatnám, ha így dönt. Bár 17 évesen ez még lehet egy hirtelen fellángolás, vagy mondjuk szerelmi bánat miatt. Nem biztos, hogy valós elköteleződés, hivatástudat van mögötte.
Előbb úgyis le kell érettségiznie, szóval utána meg vissza lehet térni erre. Addig elvinném hivatástisztázó alkalmakra, vagy ahol szerzetesrendek mutatkoznak be ez iránt érdeklődőknek. Rengeteg női rend van, más-más jellemzővel, "profillal". Szóval az hogy "apáca" egy elég tág fogalom.
Meg ahogy írták, nem egyik napról a másikra lesz valaki szerzetesnővér. Pár év még az is, amíg novícia lesz. Addig ott élhet a rendházban, ismerkedik a renddel, meglátja, hogy tényleg ez vonzza.

miután az én gyerekem a harmadik generáció felekezeti hovatartozás nélkül a családban, kicsit lehet meglepődnék. főleg hogy aki rokonok idővel visszatértek a vallásukhoz, azok is reformátusok. azoknál asszem nincs ilyen. bár ha mondjuk eddig is templombajárós volt, akkor annyira nem lepődnék meg mégsem...
kezdjen amúgy bele, első lépésként én a saját pap ismerősömhöz mennék, mert ő aztán tényleg mindent is tud erről én meg kb semmit, hogy merre vigyem, miket lehet ebben a körben megnézni. de ugyanígy kiszervezném a tanácsadást másnak, ha mérnök akarna lenni, kb ugyanannyit tudok ahhoz is hozzászólni.
miután személyesen nem vagyok hívő, persze jobban örülnék neki, ha valami tevékeny rendhez menne, és lenne valami "civil" munkája is, tehát ilyen oktató rendek, vagy vannak akik pl sérülteket ápolnak, de lássuk be, van annál rosszabb is, mint hogy valaki egész életében valaki más lelki üdvéért imádkozik. (de lehet ilyen rend csak férfiaknak van, mint mondtam, nem értek hozzá.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!