Nektek/gyerekeiteknek volt felvilágosítás az iskolában? (Több lent)
Általánosban 8.-ban biztosan volt, emlékszem, akkor kaptunk gumit is. Talán 7.-ben is volt, de akkor inkább nagyobb alapszinten.
Meg középsuliban is volt egyszer valamikor, de akkor nálunk is leginkább a betegségeken és a fogamzásgátláson volt a hangsúly.
Volt, már 50 éve is. Sőt, minden évben egyszer, és tényleg osztályfőnöki órán. Az osztályfőnök behozta a szertárból a modellt és mindent elmutogatott. A fele osztály kuncogott, a felét nem is érdekelte. Szegény of. zavarban volt, az utolsó osztálya voltunk nyugdíj előtt. Aztán ajánlotta, hogy a lányoknak óra után szívesen válaszol a kérdéseire, a biológia tanárbácsi meg a fiúknak válaszol. Külön, ami jó volt.
Ez volt általánosban, 7.-8-ban biztos. Előtte nem emlékszem, lehet, hogy nem figyeltem, de volt előtte is. Termékbemutató nem volt. De termék sem, mindenki vagy felkötőt használt, vagy egészségügyi vattát, meg egészségügyi bugyit.
Volt gimnáziumban is többször évente, osztályfőnöki órán vita a nemi élettel kapcsolatos témákban. Azt jónak tartottam, hogy külön volt fiúknak és lányoknak, összevonták két osztályból a férfitanárhoz a fiúkat, a nőhöz a lányokat. Könnyebb volt kérdezni.
Meg voltak még megbeszélések az ifjúsági magazinban és a magyar ifjúságban megjelent "az orvos válaszol" rovatban megjelent kérdésekről-válaszokról, hogy nekünk vannak-e hasonló problémáink.
Szerintem ez általános volt akkoriban, mert volt ismerősöm, aki csupa lány gimibe járt, és náluk is ugyanez volt.
mindenhol azt írják,hogy ma már mennyire nyitottak és felvilágosítanak az iskolákban...hát lófaszt..
én is tavaly érettségiztem,szóval nem olyan rég.
általánosban volt egyszer menstruációról felvilágosítás,akkor kaptunk egy kis füzetet ,ami ezekről írt, ha jól emlékszem az ob támogatásával volt és adtak hozzá mintát is. szexről vagy testiségről szó sem volt.
gimnáziumban pedig bejött egyszer osztályfőnöki órára pár hallgató az orvosiról. szexuális felvilágosítást kellett volna tartaniuk(holott már csomóan rég éltek nemi életet), de nem volt belőle semmit, gyorsan kivetítettek pár elrettentő képet a nemi betegségekről és elmentek. semmi nem volt a védekezésről vagy egyéb fontosabb dolgokról.
szóval szerintem eléggé el van nagyolva. már amikor a menstruációról világosítják fel a lányokat,az is el van késve.. nekünk hatodikban volt,amikor már az osztály nagy része menstruált.. sokkal hamarabb kéne. a lányok manapság nagyon hamar érnek.
a szexuális felvilágosítást kéne hatodik-hetedik körül szerintem. nem kell persze akkor még d*gni, de legalább legyenek tisztában a védekezési módokkal.
nyolcadikban nálunk pl már sokan nem is voltak szüzek, és még akkor is terjedt az osztályban olyan, hogy ha kólában fürdesz szex után,akkor nem lehetsz terhes!! és ehhez hasonló történetek..
mindenképpen kéne kiterjedtebb felvilágosítás. oké, itt az internet..de akkor is. sokaknál a szülők nem beszélnek ilyesmiről, mert úgy vannak vele,hogy az iskolában úgyis van felvilágosítás
Győrben lakom, itt jártam iskolába is.
Nálunk általános iskolában többször is volt felvilágosításunk, mindig külön a lányoknak és a fiúknak.
Az elsőt 5. osztályos korunkban tartotta a suli védőnője, az nem volt nagy cucc, elmondta pár szóban, hogy mi a menzesz, adott egy csomó szóróanyagot, meg egy csomag betétet. Ez kb. minden évben utána megismétlődött, 8.ban kaptunk egy óvszert is a pakk mellé.
Az első után nem sokkal később a felsős ofőnk is tartott 5. vagy 6. osztályban egyet (11 éves voltam), mert akkor kezdett el az első osztálytársunk menstruálni. Akkor abban az évben onnantól végig úgy voltak az ofő órák, hogy egyik héten a fiúknak, másik héten a lányoknak kellett bent maradni, és nemenként beszélgetett velünk, rajzolt a táblára, olvasott fel könyvekből, beszélt igazából mindenféléről, sőt, inkább beszélgetett velünk. Szexualitást is érintettük, bár azt igazából csak olyan szinten, hogy biológiailag hogyan lesz a gyerek, de hát végülis még gyerekek voltunk... Tőle is sok szóróanyagot kaptunk, amikhez voltak termékminták is (betétek, tampon, sőt, egyhez még óvszer is). Ezeknek az óráknak volt talán a legtöbb értelme.
Utána aztán volt egy középsuliban is, amit az akkori ofőnk tartott (volna), csak szegényem annyira nem tudott ilyen dolgokról velünk érdemben beszélgetni (höhö, 14-15 éves kamaszokkal a szexről?), hogy inkább csak megnézetett velünk két filmet bioszon, egyet a nemiségről, meg egyet az abortuszról(?). Természetesen termékmintákat ott is kaptunk. Csak az volt a baj, hogy valamiért középsuliban már nem lettünk elszeparálva, így kb. az összes kapott szárnyasbetétből repülőgép, az óvszerekból meg lufi lett a fiúk jóvoltából :D
26/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!