Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ez normális egy 2 èvesnèl, ugye?

Ez normális egy 2 èvesnèl, ugye?

Figyelt kérdés
Egy nagyon szerethető, okos kisfiú egyèbkènt, de most fogzik az utolsò hátsòkkal + elkezdődött a dac pár hete, s egyre durvább. Èn sem vagyok makulátlan, bevallom, nèha már felemelem a hangom, alapjáraton egy beszèdes, hangosabb ember vagyok, amolyan olaszos. De ha felemelem a hangom, már az másnak lehet kiabálás, nem tudom. Mikor megütött direktbe arcon, a nagyszülőkre hallgattam, csapjak a kezère, na nehogymár. Persze ènis azt mondom, hogy nehogymár, mindig elkaptam határozottan a kezèt, hogy nem, anyának ez fáj, stb. De sajnos minden csak olaj a tűzre, mint magam is rájöttem, nem használ. Nèha kiborulok, erre kène valami jò mòdszer. Igyekszem türelmes lenni, sokszor megkèrni, kisfiam ne kiabálj. Ne ordìts, kèrlek. Most a nem korszak van ès üvölt, ha valami nem tetszik. Viszont annak sem vagyok hìve, hogy ha valamièrt dühös, elkezd csapkodni bútort, a lábam(nem erősen, csak legyint a kezèvel, hogy kifejezze valahogy, neki ez nem kòser), földhözvágja a játèkait, repül minden akkor guggoljak le ès szeretgessem, mert hát ugye a szakkönyvek ezt tanácsolják. Valòban hatásos nála az ölelès, miután lecsillapodott, megbeszèljük, megölelem! Ez ma kb 10 perc után bekövetkezett. Hogy oldjátok meg ezeket a szitukat? Ha kiabálok, ő mègjobban rákezd. Meglegyinteni sem akarom a fenekèt, kezèt, nem jött be. Elmondtam sokszor, ha ilyen csúnyán viselkedsz, anya szomorú nem szabad senkit bántani. Ezt mondogatom körbe-körbe, vagy kiemelem a szitubòl. Ma nem sikerült, ignoráltam, sìrt 10 percet, s abbahagyta, majd jött oda. A játèkokat ha földhöz vágja, zsákolom. 5 napig a zsákban maradnak, nem játszhat velük. El van neki mindig magyarázva, de ha "műsorozik" mindent leszr. Pedig utána ha kèrdezem, hogy szabad e csapkodni, mondja, hogy nem. Sokszor megszeretget, ölelget, mègis ha dühös agresszìv lesz. Persze ezt ne úgy gondoljátok, hog, üt-ver mindenkit állandòan ès üvölt. Nem. De azèrt aggòdom, mi lesz, ha oviban is verekedni fog? :/ Legnagyobb hiányosságom, hogy tudom, nyugodtnak kène lennem, de sokszor már nem meg, csalòdott vagyok, hogy mièrt dobja nekem a lego kockát, hisz tudja, hogy fáj? Mit kell ilyenkor tenni, tűrjem faarccal, most komolyan? Nagyon nem szeretnèm most elrontani....
nov. 21. 13:31
 1/8 anonim ***** válasza:
65%

Az én kisfiam 2,5 lesz december végén, szóval kb egyidősek. Néha ő is csapkod, jellemzően amikor túl fáradt (vagy kialvatlanul ébredt). Ha engem akar megütni, erősen megfogom a kezét és mondom neki, hogy csak kedvesen, simogatni szabad. Vagy ha nagyon nem tárgyalóképes, akkor csak annyit, hogy "ezt nem!". Olyasmit nem mondok neki, hogy én szomorú leszek, szerintem az érzelmi zsarolás nagyon nem hatékony. Fáj, kellemetlen, ezért nem szabad. Ezeket érti.

Amikor nagyon sír és toporzékol, meg szoktam kérni, hogy szavakkal mondja el, mit szeretne, már attól magában lehiggad kicsit, hogy keresgéli a szavakat, és aztán ugye meglátjuk, teljesíthető-e, amit szeretne, tudunk-e kompromisszumot találni, stb.

nov. 21. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Ja, és persze hogy normális!


Első voltam

nov. 21. 13:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
0%
Szocializálatlan gyerek, ilyet közösségben nem engednének. Vidd bölcsibe.
nov. 21. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem ezt javasolják a szakkönyvek, érdemes egyet elolvasni, mielőtt eldöntöd, hogy nem tetszik. Ha megüt igenis határozottan, de nyugodtan kell fellépni. Én ilyenkor távolságot tartok, nem nem engedem, hogy bánts másokat, vagy anyát, a másik kezemet viszont kitárom, jelezve, hogy biztonságban van és várom, hogy odajöjjön, ha már nem jelent veszélyt. Nagyon jól teszed, hogy megbeszélitek, ezer meg egy ilyen beszélgetés kell. Ahelyett, hogy azt kérdezed szabad-e csúnyán viselkedni, azt kérdezd meg, miért csinálta és mit lehet helyette csinálni ha mérges, hogy lehet ezeket az érzelmeket kezelni. Nyilván ez egy hosszú folyamat. Zsákos módszer szerintem az életben senkinek nem vált be, helyette a következményt kell megtapasztalnia. Figyelmeztetem, hogy el fog törni és ha eltörik közlöd vele, hogy sajnos nem fog újat kapni, és a törött játékkal kell játszania innentől. Ami a legnehezebb és saját magammal is minden nap egy küzdelem a nyugodtság. Könnyű mondani, hogy nyugodtnak kell lenni, de mikor puszta kézzel áttörném a falat, baromi nehéz. Nekünk bejött a nagy levegő. Sőt a gyerek is sokszor csinálja, mert hiába tombolnak közben rendesen copyznak minket, hogy mi a reakció. Nem könnyű, de jó úton jársz. És ha van időd érdemes egy könyvet elolvasni, vannak nagyon jól, mert sok hasznos ötlet, tanács van bennük.
nov. 21. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
74%

Mikor őrjöngve hisztizik, és nem lehet hozzá se szólni, akkor átviszem másik szobába, leginkább a sajátjába. Közlöm vele határozottan hogy ez nem elfogadható viselkedés, szóljon ha megnyugodott és akkor kijöhet. Ez használni szokott, 1-2 percen belül anya gyere ide szokott lenni. Utána ottmaradok vele, és beszélek hozzá, egy idő után megnyugszik, és a közelébe enged. Mindig megbeszéljük utána hogy most mérges volt, ideges volt, szomorú volt, mi miatt, és legközelebb hogyan kellene reagálnia az adott szituacióra kiborulas helyett.

Egyszer próbalt megütni, reflexből úgy ordítottam vele hogy nagyon megijedt. Utána persze megbeszéltük, hogy én nem fogok többet ordítani, ő meg nem fog csapkodni. Majd még egyszer próbalta, megfogtam a kezét, és bevagtam a szobájába, azzal hogy soha többet nem jöhet ki mert anyát megütni tilos. 5 perc után könyörgött hogy szeretne kijönni, és soha többé nem csinál ilyet.

Megütni egyszer ütöttem meg (ezt utólag megbántam), rácsaptam kétszer a kezére, mikor már 10 percen belül negyedjére öntötte ki direkt a tál ételt amit kapott, mert szerinte vicces, nekem még elborult az agyam.

A magán kívül lévő gyereket ha megütsz, úgyse fogja fel hogy mi van, persze hogy mégjobban elkezd tombolni. Meg kell tanulnia még kezelnie, fékeznie az érzelmeit.

nov. 21. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Én azt tudom neked tanácsolni, hogy szánj rá időt és figyeld meg, hogy mely helyzetekben jelenik meg ez a viselkedés. Fontos, hogy mi történt a csapkodás/játék földhöz dobása előtt. Valami nem sikerült? Vagy esetleg te nem figyeltél rá?

Sokszor csak figyelemfelhívás az egész... A lényeg, hogy meg kell találni az okát, hogy miért csinálja.

Aztán tudsz rajta változtatni. Pl, Ha figyelemfelkeltés miatt csinálja, akkor játssz vele minél többet. Ha pedig éppen más dolgod van, akkor adj neki feladatot, próbáld lekötni valami érdekes játékkal és magyarázd el neki, hogy anya most kitereget, addig te szépen játsszál az autókkal és ha ügyes vagy, akkor utána játszunk együtt.

Ha a szóbeli ígéret nem válik be, akkor lehet tárgyjutalom is, ha végrehajtja amit kérsz tőle, pl keksz vagy matrica. A lényeg, hogy először hajtsa végre, utána jutalom.

Emellett azt is meg kell neki tanítani, hogy ha fel szeretné hívni a figyelmed, akkor szólítson meg, vagy fogja meg a kezed.

Az én gyerekem autista, nem beszél, nem is érti amit mondok. Szintén 2 éves és ő is csapkodott, húzta a hajam.

Mégis meg tudtam vele értetni, hogy ha szeretne valamit, akkor fogja meg a kezem.

Ha nekünk sikerült, akkor neked is fog az egészséges gyerkőccel.

A büntetést pedig felejtsd el, mert csak rosszabb lesz...

nov. 21. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm Nektek a hasznos, rèszletes válaszokat. Igazábòl mèg csak szavakat mondd, tehát a megkèrdezès mièrt dühös mèg nehèzkes. Ő szèpen szòl, ha akar tőlem valamit, pár napja a gyere szò is megy, szòl nekem, ha szüksège van rám, sokat játszunk is, mondòkák, olvasunk, illetve ha azt akarja èn csináljam pl.rajzoljak szòl,h anya :D Mèg csak most indult be jobban a beszède, talán valòban könnyebb lesz, ha meg tudjuk ezeket majd valòban beszèlni, a konfliktusokat. Mit mondhatnèk neki, hogy kellene viselkednie? Ha üvolt, szèpen kèrlek ne kiabálj ezt nyomom körbe körbe ès utána abbahagyja rendszerint, ha èpp nem lovalja bele magát nagyon valamibe, hálisten az ritka.Egyelőre a nem ès üvöltve nem!!! a sláger. Pl. Ma mondta:apa? Èdesem, apa munkában van,tudod, ha már sötèt lesz odakint, akkor èr haza. Erre jött egy insulatos neeeemmm!!! Mondom jò akkor nem 🤷 Tulajdonkèppen a semmiből kèpes felhúzni magát. Pl. Reggel nem kaphatott almát reggelire. Szèpen mondtam, hogy azt majd utána, ha megetted a reggelit. Ezek nem nagy dolgok, hamar le is higgad, mert nem engedem ès kèsz. A nem-ek nem zavarnak, csak az, hogy csapkod minket is, ha dühös. Ez borzalmasan zavar. Viszont ami őt nagyon felhúzza az az, hogy ha èn is felemelem rá a hangom vagy az apja. Akkor mèginkább csinálja, illetve, ha látja, hogy már nem vagyok teljesen nyugodt ès rászòlok, hogy ez csúnya viselkedès, ez nem valò. Igazábòl mèg semmi szörnyű nem törtènik, èn is biztos hibás vagyok, hogynem tudok mindit 100% nyugodt maradni, nekem is ez nehèz benne nagyon, hosz eleve egy temperamentumos nő vagyok...csak ez a csapkodás-oda-oda csapás nagyon rossz. A zsákolás nem tudom bevált e, mert azòta egy autò stb sem lett földhöz vágva úgy tiszta dühből legalábbis nem. Nèha nagyon szèpen kezelhető, nèha nem. Nèha elèg neki az is, hogy valamit nem sikerül úgy rakni legozás közben, játèk közben nem sikerül valami ès már túrja szèt az egèszet, dühbe gurul.
nov. 21. 20:58
 8/8 A kérdező kommentje:
Ja ès igyekszem mindig reagálni rá, ma pl. főzès közben hìvott, mondom pillanat, lejjebb kapcsoltam ès mentem is. Ha valamit mutatni akar, gyere, kèzen fog, jövök, nem váratom meg, èreztetem vele, hogy fontos. Bevonom mindenbe, segìt nekem sokat. Ezt a csapkodást kellene valahogy jòl lereagálni. Az a gondom, hogy minden aprò kiborulásnál ha pl. nem engedek valamit jelen esetben alma reggelire vagy keksz, bármi, amit nem engedek akkor jön az, hogy ideges lesz ès jön felèm már a kezèvel, hogy megcsap, tehát ergo ìgy büntet engen azèrt, mert azt nem engedem. Ez zavar nagyon.
nov. 21. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!