Anyukák, ti milyen módon csillapítjátok a lázat és meddig engeditek felmenni?
Köszi!
És miért van ez a bűvös határ 38-38.5-nél? Miért nem akarjátok, hogy feljebb menjen a láza?
A "bűvös határt" nekem a doki mondta, azt mondta 38 fok körül még kell hogy a szervezet immunrendszere dolgozzon. S ha nem megy feljebb, de már előtte lázat csillapítunk, akkor megtörjük a szervezet "jó működését".
Más határ nincs, mert ha már látom, hogy 38,3 és megy feljebb, akkor nem fogok konkrétan ragaszkodni a 38,5 fokhoz, csak a lényeg, hogy ne egyből nyúljunk lázcsillapító után, hanem előbb picit várjunk hogy feljebb kúszik-e vagy stagnál, vagy esetleg lemegy magától is.
Estére pedig azért nem akarom, hogy feljebb menjen, mert inkább azt akarom, hogy nyugodtan ki tudja aludni a betegséget a gyerkőc.
Mit szóltok ehhez a cikkhez? Nem konkrétan erről jutott eszembe a kérdés, csak rákerestem, hogy van-e ilyen szemlélet az interneten, hogy nem kell csillapítani a lázat.
Akkor én kakukktojás leszek, mert ha úgy adódik, én 38,5-nél sem adok még szirupot. Mondjuk ez nagyban függ attól is, hogy a gyerek hogy viseli a dolgot, de szerencsére ő ilyenkor is egész jól van, csak nem pörög annyira, mint máskor.
De én úgy gondolom, hogy a láznak megvan a maga funkciója, a bacik a normál testhőmérsékleten érzik jól magukat, a lázzal pedig a szervezet védekezik. Hacsak nem extrémen magas lázról van szó, akkor a lázcsillapításnak leginkább közérzetjavítás a célja (jó, itt most inkább felnőttre gondolok, tudom, hogy van olyan gyerek, aki hajlamos a lázgörcsre).
Persze mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja, nyilván ha a fiam olyan lenne, hogy nagyon megviseli a láz, akkor hamarabb kapna lázcsillapítót, viszont mivel olyan, amilyen, én inkább hagyom, hogy a szervezete dolgozzon egy kicsit az ügyön :) De szerencsére nagyon ritkán van láza, azt hiszem, ez családi vonás.
Az én dokim szerint egyáltalán nem kell csillapítani a lázat gyereknél, ha iszik eleget, ha tud aludni és ha nem esik apatikus állapotba. Ez az immunrendszer jó működésének a jele, 39 fok fölött tudja legyőzni a kórokozókat vagy tudj'Isten miket. Azt is mondta, hogy 39,5-ig kb gyorsan megy fel a láz, utána már nagyon lelassul az emelkedés.
Ez a szülők számára fokozottabb figyelmet jelent, fokozottabb törődést, és mint ahogy már valamelyikőtök írta is, a lázcsillapítás inkább a szülők számára egy kényelmi megoldás. Ő a vádli köré csavart vizes törülközőt javasolja, ha tényleg szükségesnek érzik a szülők.
A cikket tök véletlenül találtam az interneten, amikor rákerestem, hogy le van-e írva valahol, amit a dokim mondott.
Nem akarok senkit megváltoztatni a szokásaiban. Viszont az tényleg igaz, hogy a mai dokik többsége még a régi rendszerben tanult, ami a lázat magát betegségnek tartotta, és amit rögtön csillapítani kell.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását! És örülök, ha még írtok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!