Valakinel bevallt a homeopatia kisgyereknel?
Az a baj, hogy az emberek jelentős része (lásd az egyik hozzászólót) nem tud elvonatkoztatni az egyéni tapasztalataitól. Nagyon más az egyéni tapasztalat és a statisztika.
Ha mondjuk influenzás voltam, ezért minden nap tapsoltam hármat és körbepörögtem ötször, mire elmúlt az influenzám, ez azt jelenti, hogy ez a ceremónia gyógyítja az influenzát? Nyilván nem, ez egyértelmű. Csak azt már nem látod be, hogy a te homeós tapasztalatod pont ugyanilyen.
Ahhoz, hogy valaminek a valódi hatékonyságát felmérjük, ahhoz SOK embert kell vizsgálni. És ez még nem elég, két csoportba kell osztani őket úgy, hogy az egyik az adott szert kapja, a másik pedig semmit. De ez még mindig nem elég pontos, hiszen így a placebóhatást nem tudjuk kizárni, ezért kell az egyik csoportnak ugyanolyannak tűnő, de igazából hatóanyagmentes szert adni.
És bizony az ilyen, tudományos szempontból megfelelőnek bizonyuló vizsgálatok azt mutatják, hogy a homeopátia nem ér többet, mint a placebó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!