Örökbefogadottaktól kérdezném: titeket zavar az, hogy a születési anyakönyvi kivonaton az örökbefogadó anyukátok neve áll? Úgy éltétek meg, hogy ez az "identitás elvesztése", meg "hazugság", mert nem ő szült? Amerikai subreddit fórumokon olvasni ezt.

Bocs, hogy illetéktelenül (nem örökbefogadottként) írok, de meglett emberként alig fordult elő velem, hogy a szül.akvi. kivonatot kezembe vettem (ügyintézéshez vittem magammal), olyan meg még kevesebbszer, hogy olvasgattam volna, hogy az egyes rovatokba mi van írva.
Amerikáról meg röviden az a véleményem, hogy a korlátlan hülyeségek hazája.

En rosszul eltem meg es igazan zavaro es nem az anya neve miatt, de meg a szarmazasi helyet is megvaltoztattak, az peldaul szerintem teljes mertekben indokolatlan. Sok orokbefogado, mint az enyemek is, a neved is megvaltoztatjak es az eredeti neved akar evekig nem is tudod.
Egyebkent en egy random csaladi kazetta miatt tudtam meg es meg csak nem is volt rossz reakciom, nem volt veszekedes es semmi. Ettol fuggetlenul nem ertem miert neveli sok orokbefogado ugy a gyereket, mintha o is szulte volna es evekig titkoljak, utana pedig a semmibol kell ezer millio tennyel, hogy esetleg nem kellettel, sajnalod az orokbefogado szuleidet is, hogy min mehettek keresztul amig az orokbefogadas mellett dontottek es meg ezer masik kerdessel kell szembesulnod es nem kapsz mindenre valaszt. Az osszes csaladi sztori, ki honna jott es mi merre es hogy volt es kiderul hogy igazabol azt sem tudod te honnan jottel. Ez nem fake, igenis borzalmas erzes es fel kell dolgozni a traumat.
Jó, de itt évekig titkolóztak, az valóban gáz. Mostanában tanítják is, hogy el kell mondani, nevet nem szabad megváltoztatni, semmi titkolózás semmivel kapcsolatban, stb. az logikus is. Sajnálom, hogy nálatok titkolózás volt, gondolom a szüleid idősebb generáció, ott volt jellemző ez a mindent leplezni kell agybaj.
Viszont akkor, ha jól vettem ki, neked sem szimplán az adminisztrációval van problémád, hanem ezzel a titkolózó attitűddel. A születési anyakönyvi kivonat csak egy papír, ami adminisztrációs okokból változik meg (ettől még maradhat az eredeti név - ha adtak, maradhat az eredeti születési hely, tudhat minden tényt az adoptált személy, stb). Lehet, hogy a vér szerinti anya nem is ismert, ne adj' Isten lehet, hogy menekülnie is kellett pl. bántalmazás miatt, szóval már emiatt is jó szetintem, hogy nem kell rajta lennie azon a papíron. Amúgy ha jól vettem ki, akkor egyetértünk. 🙂

6-os megkérdezhetem hány éves vagy? Igazából az fura nekem, hogy a származási- "születési" helyet meg lehetett változtatni. Név ügyben, nálunk mint írtam nyílt öf. volt, így olyan szerencsénk volt, hogy mi adtunk neki keresztnevet, de értelemszerűen a vezetékneve amikor megszületett még a szülőanyuka vezetékneve volt, tehát nálunk csak ez változott. Az ajánlás ezen a téren 12 éve, mikor mi jártunk a tanfolyamra, az volt, hogy 1- másfél éves babánál még belefér a keresztnév megváltoztatása, utána már nem ajánlják. A tanfolyamon ami akkor még kötelező volt, volt egy nevelőszülő házaspár is velünk, ők mesélték, hogy többnyire beceneveket adnak a kisbabáknak, pont azért, hogy ha örökbe fogadják őket, ne legyen gond még a névváltoztatás miatt.
Sajnálom, hogy a te szüleid titkolóztak. "4"

7#
Elsosorban nekem a titkolozassal van a problemam, nehez volt az igazsaggal szembesulni, de nem serultem ugy lelkileg, sot..
Ezzel ellentetben a noverem anyukaja mar 8 eves koraban elmondta neki es O pont hogy ettol borult ki lelkileg es a mai napig labilis.
A masik noverem mindig is tudta es O sem serult.
Ezek utan mindenki dontse el mi a jobb..
8#
26 eves vagyok. 2000-es evekben fogadtak orokbe. Titkos volt az orokbefogadasom. Ennek ellenere hibat kovettek el es az eredeti anyakonyvi kivonatom, birosagi papirjaim es minden egyebet is anyueknak adtak. Azon meg Pecs szerepel szarmazasi helykent, a mostanin Budapest.
Na, de lenyeg a lenyeg, hogy a papirjaim kozott legalabb 5 peldanyban, szepen kinyomtatva es osszetuzve ott van tobb oldalnyi papir arrol, hogy az elso pillanattol beszelni kell a gyerekkel es hogy meseld el neki mese formajaban, hogy volt egy verszerinti csaladja es aztan az uj csaladja mennyire varta ot es aztan igy lettek harman vagy tobben egy uj csalad. Van egy erzesem, hogy anyukam helyett en olvastam el 😅

Aki nem képes ill. nem hajlandó az általa örökbefogadott gyereknek az első pillanattól a gyerek szintjén elmondani, hogy ő nem anyuka hasából bújt ki, azt eleve alkalmatlannak tartom örökbefogadásra.
Azért nem hajlandó elmondani neki, mert Ő NEM KÉPES SZEMBESÜLNI AZZAL, HOGY NEM VÉR SZERINTI GYEREKET NEVEL!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!