Iszsz babánál ez tényleg normális?
Sziasztok. Első babámat annó csak 2.5hónapig tudtam szoptatni, nem volt nagy cicis nekem meg tejem nem lett több. Pótlással csináltuk majd könnyedén elhagytuk (nekem bűntudatom volt és mérges voltam, hogy nincs tejem)
Most a második babával nagyon szeretnék szoptatni, de megint nincs elég tejem :( 10 napos baba, ezerszer ügyesebben szopizik, mint a testvére régen. A fájdalom nagy részén túl vagyok, szoptatási tanácsadó is járt nálunk itthon. Sokat segített.
Tudom, a cumi nem jó dolog, de nem is fogadja el. Táp igénye van, mivel nincs elég tejem. Viszont utána is cici kell, mindig cici kell. Most több mint 3 óra volt mire letudtam rakni. Komolyan ezt így kell? Ha 6 órát cicin akar függni akkor azt is? És hogy foglalkozzak a nagyobb gyermekkel? Hogy aludjak? XD Attól félek már lassan elejtem. Fekve nem tudok szoptatni, császárom volt...még nem vagyok teljesen mobilis, illetve hatalmas mellem van.
Minden szopi után fejek is, de kb semmi nem jön... 15ml kb max. Így hogy hagyom itthon mikor varratszedésre meg fogorvoshoz kell menjek? Nem tudok egy rendes adag tejet összeszedni neki, hogy a férjem abban a pár órában ellássa :(
Kezdek belebolondulni :( Csak cicin akar elaludni, de az is órák kérdése... úgy érzem, ha lenne bőven tejem, amiből fejni is tudnék mennyiséget, könnyebb lenne.....de így egy óriási szenvedés az egész, főleg így éjjel :(
Én csinálok valamit rosszul? Mindenki azzal jön fejjek meg tegyem gyakran cicire....hát ez megy 0-24-ben, de sehogy nem akar több tej lenni :(
A szoptatási tanácsadó mondta, hogy ne érezzem rosszul magam, sajnos van akinél egyszerűen nem működik....lehet az egyik mellemben kevés a mirigy (felemás melleim vannak egyik b kosár masik meg g kosár), illetve a sok alapbetegségem is keresztbe tehet. (Hashimoto, IR, magasvérnyomás). Azt mondta ez nem gyakori, de megesik.
Még is meddig érdemes próbálkozni? Nem érzem normálisnak, hogy órákig cicin függ és nem lehet lerakni aludni én meg bólogatok ülve, mert beájulok.
Segítsetek! Laktoherb kapszulát szedek, rengeteget iszok.

Teljesen normális, amit a gyereked csinál, csak nagyon fárasztó.
Még csak 10 napos, nem lesz ez mindig így. Nálunk is 3 óra volt a legtöbb, amit egyhuzamban mellen töltött a gyerekem. Hiába tudtam, hogy ez a normális, a végén már kb kapartam a falat. Aztán ahogy nőtt, már nem volt igènye ilyen hosszú idejű szopikra.
Ideális esetben az első 6 hétben lenne az embernek segítsège, hogy a nagyobb gyereket is el tudja latni. De ez nagyon ritkàn van sajnos. Ami segítsègre van lehetősèg, azt használd ki, hogy a nagy se érezze hàtrànyban magàt. Próbálj meg vele olyanikat jàtszani, amit szoptatàs közben is lehet. Meseolvasàs, gyerek gyurmàzik vagy rajzol, és te mellette vagy, duplo.
Ahogy lesz hozzà elèg erőd, èrdemes minél többet menni jàtszótèrre, ahol a nagy mozoghat eleget.
Fejni egyáltalán nem muszàj. Varratszedèsre, fogorvoshoz viheted magaddal a picit.

Nekem a gyerekorvosunk mondta 3 hét szenvedés után, hogy azt ne felejtsem el, hogy az iszsz nem csak a baba igényeire vonatkozik, hanem az anyukáéra is... És az anyaságnak nem arról kell szólnia, hogy az én igényeim megszűnnek létezni.
Szóval, ha úgy érzed, nem jó ez így, válts nyugodtan!

Nekem sem ömlött a tejem, sőt, borzasztó nehezen indult be, de 2 hasznos dolgot kaptam, amit én is tudok tanácsolni: ne görcsölj rá, és egyél/igyál eleget!
Ha ezekből bármelyiket elhibáztam, már nem volt elég tejem. (Én csak azért vedeltem a szoptatós teát, mert azt legalább tuti megittam, míg alapból sokszor megfeledkeztem a folyadékról 🫣)
Szerencsére manapság ott a tápszer, mint opció, így bármikor pótolhatsz, nem kell aggódni, addig "tartasz ki", ameddig akarsz 🙂. Magatokkal foglalkozz, ne másokkal, nem kell sem idő előtt feladni, sem erőltetni.
(Én erőltettem, de magunk miatt, és szerencsém volt. De ez én vagyok.)

Ha vigasztal, nekem volt elég tejem, nem kellett pótlás, de még így is az első pár hónapban nonstop cicin volt mindkettő. Annyi szerencsém volt, hogy nem voltam császáros, így fekve is tudtam szoptatni, meg hurcikendővel is viszonylag hamar tudtunk élni, úgy vittem a nagyot mindig játszótérre, ahol sokszor a kendőben szopizott a pici, miközben a nagyobbal foglalkoztam. Otthon meg félkezes manőverek- földön kirakósozás, pályaépítés, építőkockázás, kanapén bújva meseolvasás, rajzolás, kifestőzés, gyurmázás, stb. Kb bármit, amihez elég fél kéz és egy helyben lehet maradni, az ment szoptatás közben is (preferáltan ülve, de nem feltétel, egy idő után már kaját is úgy adtam a gyereknek, hogy fél kezemben tartottam a cicin lógó kistestvérét, popsitörlés és öltözéstámogatás szintén, bár ezek már akkor, amikor a pici kicsit megerősödött és legalább a fejét tartani tudta).
Szóval igen, alapvetően ez ilyen, az első 2-3 hónap arról szól, hogy a pici nonstop mellen van, felszaporítja magának, begyakorolja a szopizást, mittudomén, alapvetően ez a 4. trimeszter duma elég meggyőző volt nekem és én inkább nem küzdöttem ellene, hanem mentem az árral. 3 hónapos koruk után kb mindkét gyerekem beállt teljesen magától egy napirendre, egy kiszámítható ütemre a szoptatásokat tekintve, és akkor már nem is tartott órákig egy-egy szoptatás meg le is lehetett rakni, nem csak cicin voltak el kizárólag. Nyilván ez is néha még előfordult, nem azt mondom, de már jelentősen könnyebb volt.
Szóval nem biztos, hogy amikor sokat akar cicin lenni a baba, az kizárólag azért van, mert kevés a tejed. Nekem első hónapokban 1-1 kilókat híztak kizárólagos szoptatás mellett, aztán látod, szóval nem éheztek. De a cici nekik megnyugvás, kapcsolat veled, a biztonsággal, fájdalomcsillapítás, meg érted, békesség és boldogság :D Egy 10 napos újszülött nem is lát jól, a hangok is megijesztik zömével, a kapcsolata a világgal leginkább a száján keresztül zajlik, és a cicit ismeri, szereti, megnyugtatja, hallja közben a szívverésed, amit ugye pocakon belül is hallott, szóval érthető, ha tápi után is szívesen cuppan rád, mert azért az mégis csak finomabb és puhább és melegebb és igazibb neki, na.
Nagyon köszönöm mindenki válaszát, kezdek kicsit megnyugodni. Nekem ez a szoptatás téma mindig is fura volt, szerettem volna, de nem tudtam mire is számítsak. Nekem pl egy totyogós gyermek szopatása unszimpatikus, pedig normális dolog. Nem tudom mit hoz a jövő, én pl nem szívesen szoptatanék játszótéren vagy nagyközönség előtt akkor sem, ha takarva vagyunk. Engem valahogy ez taszít. Szóval még nem tudom mi hogy lesz, de feladni nem akarom. Remélem majd a babával együtt sikerül alkalmazkodnunk a helyzethez és majd alakulnak ezek a dolgok. Csak nehéz ez az indulás, és míg a nagyot simán ráhagyhattuk mamára pár havonta pár órára, addig egy full cicis babát elképzelni se tudom hasonló helyzetnél...pl elvinnénk együtt a nagyot mozizni. A nagyfiam elég anyás, ráadásul első osztályos így kicsit nehéz neki ez a sok újdonság. Várom, hogy végre kimozdulhassunka kicsivel és akkor a fiam is nyugodtabb lenne. Megbeszéltük, hogy most legyen türelmes, de na....gyerek :) Érezzük rajta a feszültséget is.
Még egyszer köszönöm, kicsit megnyugodtam, hogy nem én vagyok túl béna, hanem ez egy ilyen folyamat.
Mindenkinek szép napot!

Ne fejj. Minek? 2 évig szoptattam igény szerint fejés nélkül.
Hadd legyen cicin. Ha kell,egész nap. Magának szaporítja.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!