Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Apas szules helyett dula,...

Apas szules helyett dula, mint kisero?

Figyelt kérdés

Van mar egy gyermekunk, tervezzuk a masodikat, de meg nem vagyok terhes. Nalunk a korhazba csak egy kisero mehet be a szulesre, elgondolkoztam ezen a lehetosegen, hogy inkabb dulaval szulnek, mint a ferjemmel. Vagy mondjuk a ferjem csak a kitolasra jonne be, de az aktiv vajudas alatt mindenkeppen a dula segitene.

Van, aki igy csinalta?

A ferjem az elso babank szuletesenel bepanikolt, egyaltalan nem tudott jol segiteni, inkabb hatraltatott az aggodassal. Egy adott ponton rosszul is lett, kiment.

Most ugy gondolom, hogy ennek ertelme nincs ujra, de cserebe tenyleg hasznos lenne, ha tudna valaki tamogatni, jol segiteni. Szuleszno csak disznek volt ott multkor kb, szoval valoszinuleg legkozelebb se nagyon szamithatok rajuk, igy ot, mint segitot nem veszem szamitasba.

2025. aug. 2. 10:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Velem nem dúla jött be a szülésre, hanem a nővérem, de a szerepe nagyrészt ugyanaz volt: támogatni engem és képviselni az érdekeimet. A férjem nem szívesen jött volna be, csak a kedvemért, a nővérem örömmel vállalta, tapasztalata is volt benne, jól is csinálta :), jól volt ez így. Igazából már a házasság előtt tudtam, hányadán áll a későbbi férjem az apás szüléssel és úgy általában az orvosi dolgokkal: rosszul van tőlük.
2025. aug. 2. 12:50
 2/15 anonim ***** válasza:
79%

Én nekem ez volt az egyik tervem, de megbeszéltem férjemmel, hogy ő mit szeretne. Másodjára én is azt akartam, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy én akarom, persze az ésszerűség határain belül és kell valaki, aki beleáll mindenbe, nem hagyja, hogy elnyomjanak két fájás között, mert épp nem bírok reagálni.

Férjem így viszont sokkal jobban bírta a második szülést, mert kapott "feladatot", bemagolt mindent, amit mondania kellett volna, mikor mit szeretnék, hogyan, mikor mit lehet, stb. Nem vártam, hogy véres dolgokat nézzen, semmi ilyesmi, csak képviseljen. Ő ezt abszolút testhez állónak érezte, azt mondta, ez legalább neki való, és nem csak ülnie kell tétlenül amíg szenvedek.

Így nekünk végül nem dúlánk lett, de nagyon másképp készültünk, mint elsőre.

2025. aug. 2. 13:13
 3/15 anonim ***** válasza:
35%
A dúla elvileg nem "kísérő", nem? Mintha más megítélés alá esne. Nem az számít kísérőnek, aki csak lelki támogatást nyújt a kismamának, de nem szakmabeli?
2025. aug. 2. 13:53
 4/15 A kérdező kommentje:

Bocsi, lehet akkor rossz szot hasznaltam .

A lenyeg az, hogy nalunk a korhazban nem lehetnek bent ketten. De lehet hivatalosan dulaval szulni, nem kell “titokban tartani”, de akkor apuka/ egyeb kisero kint varakozik.

Lehet viszont cserelni, hogy egyszer a dula, egyszer mas van bent, de egyszerre ketten nem lehetnek.

2025. aug. 2. 14:03
 5/15 anonim ***** válasza:
29%

#3 A dúla nem szakmabeli. Semmilyen képesítése nincs.

Az én férjem sem volt túl nagy segítség szülésnél, ettől függetlenül nekem nem kellene a szüléshez egy ilyen spirituális "álszakember". Valahogy úgy érzem pont nem az én érdekeim képviselné, hanem a saját "vallását".

Az én érdekem az, hogy a szakemberek a saját legjobb tudásuk szerint tudják meghozni a szükséges döntéseket, ebben ne befolyásolja őket a velem lévő valójában nem hozzáértő véleménye (akár kimondatlanul).

2025. aug. 2. 15:10
 6/15 A kérdező kommentje:

Miben tud segiteni szulesnel:

Borogatast hoz, massziroz, termeszetes fajdalomcsillapitokat hasznal. Segit a vajudasnal mondjuk pozt valtani, megtartani. Helyes legzestechnika. Ha van valami kerdesem, bizonytalansagom, meg tudom vele beszelni.

De o NEM hoz a szulessel kapcsolatosban semmilyen dontest, nem veszekszik az orvossal, nem akarja megmondani masoknak mi legyen.

Szerintem sokan egyaltalan nem is tudjak, hogy mit csinal egy dula. Ami nem baj, de valotlansagokat akkor ne allitsunk rola.

Szo szerint ez a feladata : szules koruli es gyermekagyas segito.

Segit. Nem szuleszno, nem orvos. Segito. Amire nekem szuksegem lett volna multkor is, de nem kaptam meg ebbol a vilagon semmit. Pedig tok jo lett volna akar csak egy borogatas is.

2025. aug. 2. 17:08
 7/15 anonim ***** válasza:
16%

#6 Pontosan, ő nem hoz döntést, de szerintem önmagában a jelenléte is befolyásolhatja a szakemberek döntését. Elég csak annyi, hogy ritkábban néznek rád, mert veled van.

Persze elméletben borogat, meg vizet ad, de nézzük csak meg threaden, tik-tokon milyen postjaik vannak a dúláknak. Nem arról szólnak, hogy hogyan borogat meg masszíroz, hanem arról, hogy a szakemberek által végzett beavatkozások szükségességét kérdőjelezik meg, miközben semmilyen ilyen irányú képesítésük nincs.

2025. aug. 2. 17:21
 8/15 A kérdező kommentje:

Nem veletlenul szeretnek valakit vinni, aki tud ertelmesen segiteni nekem. Akar csak egy legzestechnikaval, nem kell orasi dolgokra gondolni. Mert fejben tudom hogy kell, de a vajudas alatt en nagyon szetestem, tok jo lett volna ha valaki segit osszeszedni magam. Mutatja, hogy mit csinaljak.

A kutya nem nezett ram multkor se, szoval ha emiatt elkerulnek,amen. Legyen ugy, “megszoktam”. :D

Ha anyam meg tudna csinalni azokat a dolgokat, amiket leirtam, akkor ot vinnem a szuloszobara. De o se alkalmas erre. A ferjem se annyira. Szuksegem van valakire, tehat akkor fizetek ezert, de nem ertem miert kell magyarazkodnom😭😭

Nem annyira erdekel a papir, bar van valami kepzes amugy. De ezt leszarom, tekintve hogy nem o fog pl megcsaszarozni, ha arra van szukseg, innentol kezdve nekem mindegy. Az szamit, hogy terhesseg alatt mennyire tudunk kapcsolodni, osszedolgozni, nem a szulesnel talalkozol a duladdal eloszor. Innen mar meg lehet itelni, hogy jok lesztek-e egyutt.

Tiktokon csak a Bibor dulat ismerem,pont miatta gondolkoztam el ezen. Bizony en is helyesnek tartom azt, ha az ember megkerdojelez bizonyos beavatkozasokat🤷‍♀️

De ez mar csak az en velemenyem. En mar szultem egy gyereket termeszetes uton, biztos vagyok benne, hogy masodjara is menni fog (ha a csillagok is ugy allnak!!), de ha csaszar lesz, az se annyira erdekel, nekem csak az a lenyeg, hogy egeszseges legyen.

Nem szandekozom senkivel se veszekedni, hagyjanak vajudni bekeben es meg fogom szulni, ha minden megy a maga utjan. Ahogy az elsonel is igy volt, csak jo lett volna na, ha valaki tenyleg mellettem van.

2025. aug. 2. 17:43
 9/15 anonim ***** válasza:
12%

#8 Akkor mi a kérdés? Te eldöntötted, hogy dúlával szeretnél szülni, mert a tik-tokon valaki, aki ebből él meggyőzött a marketingjével.

Itt nincs semmilyen kérdés.

Igazából otthon is szülhetnél, ha ilyen magabiztos vagy magadban, akkor ott lehet a dúla is meg apuka is.

2025. aug. 2. 17:56
 10/15 A kérdező kommentje:

A kerdes az, hogy valaki csinalta-e igy.

Nem ertem miert ne erdekelhetnenek sajat tapasztalatok. 🫠🫠

Nem fogok otthon szulni, az nem nekem valo, plusz a targyi feltetelek se annyira adottak.

Meg van valami olyasmi, hogy betoltott 40. het utan nem szulhetsz otthon. Az en szulesem magatol indult, de 41 hetes voltam mar akkor, aznap inditottak volna, amikor beindult. Szoval hiaba keszulsz ra, ennyin el lehet csuszni. Nekem ez a plusz stressz nem kell. Meg a korhaz is 30 perc tolunk, mar emiatt onmagaban kiesnek. De ugy amugy se szeretnek, valahogy nem erzem az en vilagomnak.

2025. aug. 2. 18:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Szombathelyen melyik pszichológus ad ki igazolást arról, hogy indokolt lehet a császármetszés szülés helyett?

Császárral szeretnék szülni, ehhez szükségem lenne egy igazolásra, amit pszichológus állít ki, de akiket felkerestem nem tudtak segíteni. A téma érzékenysége miatt, privát üzenetben írjatok konkrét nevet kérlek.

Van aki megbánta,hogy nem császár volt szülés helyett?

esetleg ha túl rosszul sikerült a szülésed és azt kívánod bár császærod lett volna,vagy azt akartál és szülésre kényszerítettek? (általában fordítva van,de érdekelne,hogy van- e ilyen) mesélnél róla? hogy tudtad feldolgozni?

Szülés utáni menstruáció “helyett” fehér folyás?

Tapasztalt valaki ilyesmit? Több, mint 6 hónapja született a babám, elvileg lassan időszerű lenne, de menstruáció helyett, mintha fehér folyásom lenne. Korábban sosem volt fehér folyásom terhesség alatt sem.

Tervezett császár “helyett”, ha beindul magától a szülés, hagynak vajúdni?

Sziasztok! 30 hetes ikres kismama vagyok, a babák fekvése miatt, illetve egy autoimmun betegség miatt az orvosom a programozott császármetszést tartja indokoltnak. Sajnos pár napja elkezdtem nyílni, így bent fekszem a terhespatológián. A cél az lenne, hogy a 34-35....

Be lehet vinni apuka helyett egy szülésznőt a kórházba?

Nagyon vacillálok, hogy államiban vagy magánban szüljek, az egyik esetben ugye ott van az, hogy van mögöttem egy egész kórházi személyzet, ha gáz van, a másik pedig nyilván kényelmesebb, meg mióta nincs szabad orvosválasztás, azóta előnye az, hogy ott van orvosod meg a...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!