Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Visszautasíthatom az oxitocint?

Visszautasíthatom az oxitocint?

Figyelt kérdés

Van 2 gyermekem.

Az elsővel nem kellett oxitocin, gyorsan tágultam.

Másodikkal kaptam oxitocint, bàr nem akartam. A nővér egyszer csak csatolja a kezemre, azt hittem csak víz, infúzió. Mondta kell, hogy gyorsabb legyen. A fájdalom így elviselhetetlen lett.

Én tudom, hogy nekem csak fel kellett volna kicsit állni, mozogni meg még idő kellett volna a testemnek. 3 ujjnyira voltam tág és olyan 4 perces fájásaim voltak, màr sűrűsödtek. 4-kor fektettek be a szülőszobàrs ez olyan 6-kor volt. 8-ra lett meg.

2025. aug. 12. 13:01
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
62%
Visszautasíthatod, de ezzel veszélybe sodorhatod a kisbabát.
2025. aug. 12. 13:08
 2/21 anonim ***** válasza:
65%

Elsőnél azonnal oxira kötőttek.

Ráadásul csak a bal oldalamon fekve vajudhattam, mozdulatlanul. Fel sem ülhettem.

Így a második szülésemre határozott tervekkel mentem. Utána néztem a jogaimnak, fogadtam szakembert magam mellé.

Ennek ellenére a kórház 2.szülésnél is le sem szart kb. Ugyan úgy nyomatták az oxit határozott kérésem ellenére. Ismét meghatározták, milyen pózban vajudjak.

Mondták, ha ellenkezem, az akár a baba veszélyeztetését jelentheti, behívhatják a biztonságiakat, leköthetnek, lenyugtatózhatnak....

Úgyhogy 3.gyerekem semmi szín alatt nem lesz. Nem mert nem férne bele, vagy mert félnék egy 3.tól. a szülés maga ami visszatart.

2025. aug. 12. 13:25
 3/21 anonim ***** válasza:
57%

Vissza. A kerdes mennyire hallgatnak meg vagy neked mennyi erod lesz.

En visszautasitottam es elfogadtak, bar huztak a szajukat rendesen. Lass csodat, megszuletett oxi nelkul a baba. Protokoll. Allitom, hogy 10-bol 8 esetben semmi szukseg ra, de toljak mert 40 eve ez a szokas es fenyegetnek, ha nem kered, hogy “veszelybe sodrod a babad”. A lofaszt.

Ha van hozza lelkierod, akkor lehet kerni azt, hogy magyarazza el pontosan miert is kell az oxi, hivjak be az orvost (nalam pl csak a szuleszno eroltette, kertem hivja az orvost; nem volt kedve/ nem tudom, de igy usztam meg). Illetve a vegen lehet a lepenyhez kaptam, de az mar annyira nem erdekelt.

Veszelyben van a baba? Ha igen, miert? Mi lesz akkor, ha nem kerem? Ezeket a kerdeseket fel lehet azert tenni. En nem tagadom, hogy kell az oxi, van helye, de en is tok normalisan tagultam, annyi hogy picit lassan. Nem 6 ora alatt lett meg baba, ami nekik kenyelmes lett volna, hanem 12. Oke.

De amugy nehez. Szanalmasnak tartom, hogy szo szerint harcolnod kell erte, a sajat szulesedert, hogy ne csesszek el, csak mert sietnek a muszakvaltas miatt.

2025. aug. 12. 13:50
 4/21 anonim ***** válasza:
65%

Ez nem lelkierő kérdése,ha kell, akkor kell. A szülés előtt kifejezetten rákérdezett a szülésznőm, hogy oxi, epi tervben van e. Lehet orvos vagy kórház függő.

Aztán kaptam mégis a kitolás előtt, mert elakadt a szülőcsatornában a fiam, se előre se hátra, se fájás, se semmi. Lett következménye így is. Mondta is a szülésznő, hogy tudja, hogy mit beszéltük meg, de most kell,nem várunk tovább, és beletolta az infúzióba.

Második szülésnél mondták, hogy jól halad, nem fog kelleni.

Szóval kérheted,hogy ne legyen, szólj előre, de van az a szitu, mikor nagyon nem éri meg ellenkezni.

2025. aug. 12. 14:21
 5/21 anonim ***** válasza:
90%

Igen, amikor kell akkor kell. Igy kene alkalmazni is🤷‍♀️

De adjak, amint felkerulsz a szuloszobara, mert ez a protokoll. Ehhez bizony ero kell, hogy elutasitsd. Nyilvan korhaztol es azon belul is szemelyzettol fugg, ki igy, ki ugy all hozza a kerdeshez.

Nem arrol van szo, amikor TENYLEG kell. Akkor teged amugy egyaltalan errol megkerdeztek? En nem hiszem hogy kerdeznek surgos esetben.

2025. aug. 12. 14:34
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

Tőlem kérdezed?

Akkor és ott mondta a szülésznő, hogy tudja, hogy nem kértem, de ezzel most nem várhatunk tovább, mert másképp nem tudok szülni, és már nyomta is.

2025. aug. 12. 14:41
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

Igen, pontosan. Surgos esetben ez nem vitatema es a kerdes is errol szol es a valaszom is, nem tudom mit ertettel felre, de ez a lenyeg.

Ha kell, adjak. Amikor nem kell, akkor meg ne, mert minek.

2025. aug. 12. 14:47
 8/21 anonim ***** válasza:
77%
Elvileg visszautasíthatod, gyakorlatilag simán rád kényszeríthetik. Elég ha azt mondják, hogy veszélyezteted a babádat, ha elutasítod. Máris képbe kerül a gyámügy meg az atyaúristen. Ha garantáltan beavatkozásmentes szülést akarsz, akkor csak a finálèra mész be a kórházba, amikor már a nevedet sincs idő felírni, mert már jön ki a gyerek. Nyilván, ennek is megvannak a maga kockázatai.
2025. aug. 12. 14:55
 9/21 anonim ***** válasza:
84%
#7 de mi megbeszéltük előre, hogy nem kell. Nem is kaptam volna,ha nincs sos, elfogadta szájhúzás nélkül.
2025. aug. 12. 14:58
 10/21 anonim ***** válasza:
86%

Mindig megdöbbenek azon, mennyire középkori állapotok vannak Magyarországn és mennyire középkori módszerekkel kényszerítik a nöket olyan fajta szülésre, amitöl tönkremennek.

Érdekes módon (a fejlett) Nyugaton ilyen nincs, és mégis sokkal kevesebb a sérülten született baba és szétszakadt anya.

A szülésre idöt kell hagyni az anya szervezetének, nem pedig eröszakkal gyorsítani, mert a szülésznek programja van.

2025. aug. 12. 15:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Visszautasithatom, hogy terminus tullepes miatt befektessenek? Felelotlenseg lenne?

Mar egy hete minden nap jarok NST-re + egyik nap uh, masik nap magzatviz vizsgalat. Minden eredmeny tokeletes, vernyomasom jo, nem vizesedek. Azt mondtak, hogy 41. heten be kell fekudni, de nem tudom mi egyebet csinalnanak bent. Be tudnek menni minden nap a korhazba....

Fogós szülés?

Visszautasíthatom, hogy császározzanak helyette? Olvastam, hogy fogyatékos is lehet emiatt a baba és én ezt nem akarom kockáztatni!

Szülésnél, vajúdás közben mihez van"jogom"? Mi az, amit visszautasíthatok?

Azt szeretném megtudni, hogy mi az, amit visszautasíthatok? Gondolok itt olyanra pl. mint a kézzel tágítás (ettől nagyon félek, nagyon sok rosszat hallottam róla), az oxitocin infúzió, a beöntés/kúp? Persze szem előtt tartva, hogy a babának ne legyen hátránya, baja!

Az oxitocin milyen hatással van a babára és a mamára? Visszautasíthatom, ha be akarják adni?

Sok helyen olvasom, hogy az oxitocin következtében elviselhetetlenül felerősödnek a fájások, illetőleg van aki nem fokozatosan tágul hanem szinte azonnal reped a beadása következtében; illetve hogy a baba szervezetét is megterheli... Gondolom mindezekre tekintettel...

Ha a szülés pillanatáig nem fordul meg a farfekvéses baba, megpróbálják külső segítséggel megfordítani. Visszautasíthatom ezt az "eljárást"?

Az első babánkat várom,január 7.-re vagyok kiírva,tehát még van időm bőven,hogy változzon a kicsi helyzete!Az orvosom "nyugtat" és azt mondta,hogy nem kell feltétlenül császármetszést csinálni...pedig én éppen ezt szeretném,ha addig nem bukfencezik át a...

Ha megszülök a khban visszautasíthatom, hogy a nővérek táplálják a babámat?

egy ismerősöm azt javasolta a férjemmel hozassak be minden nap friss babateát ha esetleg nem lesz tejem az elején és ezt adjam simán neki,mert abban a pár napban elég neki még beindull a tej.de mindenhol azt olvsaom,hogy teletömik cukros vízzel stb és utánna otthon nem...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!