Ha egy nőnek van férje, és születik egy gyermeke, akkor is az férje nevén lesz, ha nem ő az apa?

válasza:Igen.
Sőt, akkor is, ha a gyermek születése idején már felbontották a házasságot.
"A gyermek apjának – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – azt a férfit kell tekinteni, akivel az anya a gyermek fogamzási idejének kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állt. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.[2]
A vélelmezett fogamzási idő a gyermek születésének napjától visszafelé számított 182. és 300. nap között eltelt idő, mind a két határnap hozzászámításával. Bizonyítani lehet, hogy a gyermek fogamzása a vélelmezett fogamzási idő előtt vagy után történt.[3]"

válasza:+1#
Hasonló szituációban voltam, két lehetőség van:
1. Gyerek születése után közös megegyezéssel megjelenni a bíróságon, ahol a vélelmezett apa lemond az apaságról, a valós apa pedig elismeri. Itt a 3 fél egyidejű megjelenése kötelező.
2. Apai vélelem megdöntése bírósági úton (de ehhez kell a hajlandóság a valós apai elismerésre, hogy a gyámügy engedélyezze az apasági vélelem megdöntését). Ha ez megvan, akkor a valós apa (+anya) nyilatkozik, így az új apa kerül a születési anyakönyvi kivonatba.
+1 Joker lehetőség: a gyerek születése előtt összeházasodik anyuka és valós apuka, ekkor automatikusan a friss férj "nevére" kerül a baba (nyilván a gyerek konkrét neve mindig megállapodás kérdése, ahogy házasságban is).

válasza:Az első kettő összefoglalta. De azért még a név kérdésre pontosítva:
Tehát a férj lesz a születési anyakönyvi kivonaton az apa, de nem biztos, hogy az apa vezetéknevét kapja a gyerek. A vezetéknév az lesz, amit a férj és a feleség közösen megadtak házasságkötés előtt az anyakönyvvezetőnél. Ez lehet a feleség vezetékneve is vagy kötőjelesen a férj és a feleség vezetékneve. Ezt az első gyerek születése előtt bármikor meg lehet változtatni, könnyebben, mint elválni. (Többedik gyerek esetén már nem lehet változtatni, egy házasságban született testvéreknek nem lehet különböző vezetéknevük.)

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Bakker mivan?....Nem ő az apa, hanem csak férj, rákényszerítik az apaságot csak azért mert a nő félrekúrt és terhes lesz....a pasas elválik tőle, nyilván morális okok miatt, és még gyerektartást is kell fizessen egy olyan bitang után amihez semmi köze?....
Ilyen nincs....vagy van?...ezt így, ilyen formában megengedi a tőrvény?...Beszarás..
További kérdések:
Sziasztok! Van itt olyan, aki nemrég szült a veszprémi kórházban, és megosztaná a tapasztalatait? Milyen a személyzet, mennyire rugalmasak a testhelyzetekkel, és hagyják az apát is a babával lenni?
A kérdés azokhoz szól, akik még szeretnének kisbabàt, de valamilyen ok miatt (pl.:betegség, anyagi ok,stb) màr nem tud többet vàllalni. Én még fiatal vagyok és egészséges, anyagilag is rendben vagyunk, de az egyik gyerekem sérült és emiatt nem vàllalunk több gyereket,...
A kérdés kicsit összetettebb, mint elsőre tűnik. Igazából az érdekel, ki mit gondol erről. Vannak különböző praktikák, amiket szoktak javasolgatni (fűszerek, tonic, málnalevél tea, mellstimulálás, szex, lépcsőzés, stb.) És itt jön képbe, ami a kérdésem lényege...
Mi a véleményetek róla? Illetve hogyan működik? Ott aludhat a párom velem?
Sziasztok! Olyan édesanyák válaszait várom akiknek császármetszés után sikerült a következő szülésnek hüvelyi úton történnie. Kérem csak olyanok írjanak akik érintettek ebben a témában (akár velük megtörtént, akár közeli ismerősökkel vagy esetleg szülésznő is...
Hosszas vajúdás után eljutottam a tolófájásokig, majd még egy órán keresztül szenvedtem, olyan fájdalmaim voltak azt hittem belehalok, de végül nem sikerült megszülnöm természetes úton, mert a köldökzsinór rá tekeredett a baba nyakára, így végül sürgősségi császár...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!