Császár után VBAC? Kinek mi a tapasztalat?
Sziasztok!
Olyan édesanyák válaszait várom akiknek császármetszés után sikerült a következő szülésnek hüvelyi úton történnie.
Kérem csak olyanok írjanak akik érintettek ebben a témában (akár velük megtörtént, akár közeli ismerősökkel vagy esetleg szülésznő is írhat).
Tudom hogy ez lehetséges.
Az én esetemben 40 + 3 napra született a kisfiam, 4600 g és 55cm. A magzat végig egészséges volt és az egész vajúdás alatt nem volt probléma vele . Màr a 20. Hèttől fejvègű volt. Nem volt cukorbetegség a háttérben, amikor bekerültem a kórházba 3 cm-re voltam nyitott, 2 óra múlva már 7 cm-re voltam nyitott ekkor történt egy burokrepesztés ami után mesterséges oxitocinnal sem tágultam. Oxitocin levétele után visszaszűkültem 4 cm-re. Több mint 30 órátt vajúdtam összesen, a zárójelentésre az volt írva hogy méh kifáradás,túl nagy magzat és téraránytalanság. Szívvel lélekkel készültem a hüvelyi szülésre ennek már több 10 hónapja. Hamarosan szeretnénk még egy babát.
Bárki akinek tapasztalata van ebben kérem írjatok. Remélem ténylegesen visszahozzák az orvos választást. Esetleg Nyíregyházán ismer-e valaki olyan szülészorvost aki a klinikán is dolgozik és magánrendelése is van és kifejezetten támogatja a hüvelyi szülést.(Ezt azért emeltem ki mert tudom hogy vannak olyan orvosok akik nem így vannak).
Számomra a császármetszés nem volt túl jó tapasztalat és tiszteletbe tartom hogyha valaki a császármetszést preferálja.
Kérem a rosszindulatú megjegyzések elkerülését és segítsük egymást az információk átadásában.

válasza:Én csak a nagy baba részhez tudok hozzászólni, ha nem baj.
Attól, hogy az első baba óriási volt a második nem biztos, hogy az lesz. Az első nekem is 4600 gramm volt és 54 centi (3 nap vajúdás után lett meg hüvelyi úton 40+6-ra), a második babám ugyanúgy fiú,de "csak" 3660g volt, 52 cm és kereken 38 hétre született, az első fájástól kevesebb, mint 12 óra alatt. Sokkal gyorsabb volt, sokkal kevésbé is éreztem fájdalmasnak, csak az utolsó 1-2 óra volt az az igazi szörnyű, végig magamnál voltam, míg az első babánál 12 óra volt az öntudatlanul szenvedős állapot a végén.
Lényeg a lényeg, attól hogy az első nagy volt és nehezen ment a második lehet "normál" méretű és gyorsabb.
Köszönöm a vàlaszod.
Anyukàmèk 8am testvèrek ebből azt hiszem 1-2 en voltam nagyobb súllyal, ìgy èn is remènykedem.
Szàmomra csak a mestersèges oxitocin utàn volt a fàjàs kellemetlenebb, addig amìg 7cm lettem pedig igazàbòl elvihogtam a fèrjemmel, szerencsère a fàjdalomküszöböm is nagy. Ebben szerencsès volt az első vajùdásom, ami nem egyenesenarànyos azzal, hogy a 2. Is ilyen lesz.
De remènykedem✨🫶🏼

válasza:Igen van ilyen ismerősöm, akinek az első császár, a második pedig VBAC született, bár nála pici volt mindkét baba.
Nyíregyháza helyett a Debreceni Klinikát javaslom szívből.

válasza:Nekem az elsö sürgösségi császár volt - nem tágultam gyakorlatilag semmit -, a baba egészségesen megszületett.
Négy év múlva vártam a következöt, az akkori orvosommal úgy készültünk, hogy ha lehet, természetes úton próbáljuk meg, ha valami nem megy, akkor császár. Kb 3 óra vajódás után - minden indítás vagy oxi nélkül - simán meglett a kislányom, még csak azt sem mondhatom, hogy sokat szenvedtem volna, az elsövel sokkal nehezebb volt.
Nekem egyértelmüen a második volt a pozitívabb, de ez elég egyéni dolog.
Késöbb a harmadik terhességnél szintén erre készültem, mégis császár lett - de az ikerterhesség volt, a végén nem volt más megoldás.
Sziasztok!
Köszönöm a vàlaszolat!
#3 igen, a nővèremnem is ìgy volt, bàr a hüvelyi 4000g felett volt, de ő külföldön, otthon szült, másabb körülmènyek között:)
Debrecenbe jàrtam vizsgàlatokra, van ott doki akit tudsz ajànlani?
#4. Neked gratulàlok a nagy családhoz!
Azt lehet tudni, hogy a 2. Szoptatàsa alatt fogantak az ikrek ? ( ha nem indiszkrèt a kèrdèsem)
Elvileg kutatàsok bizonyítjàk, hogy a szoptatàs alatt a hormon màskènt van ès nagyobb esèllyel lesz ikrek, de nem tudom mennyire valós ez.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Kisfiamat természetesen szültem nagyon hosszas vajúdással, gátmetszéssel ami sajnos hónapokba telt mire teljesen begyógyult. Most ikerterhességem van ami miatt nagy esély van a császárra, de kicsit félek tőle, mert nehezebb a gyógyulás illetve tovább tart, és 2 picit...
Persze nem várom lapos legyen, de ne is olyan, mintha újra terhes lennék.Szívesen olvasok tapasztalatokat, vagy ötleteket mi segít.
:) Mikor indították, hogyan, császár -vagy sima szülés volt ? :)
2019.màjusban sürgőssègi csàszàrral született a kisfiam.Magas egyenes fekvèse volt a babànak,fàjàs gyengesèg.Plusz leesett a kicsi szìvhangja is vajùdàs közben.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!