Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ki vágja el a köldökzsinórt?

Ki vágja el a köldökzsinórt?

Figyelt kérdés
Mármint apuka hiányában. Ugye, van, hogy nincs ott, vagy olyat is hallottam, aki nem akarta.(Tudom, tőle is megkérdezhetném, de már rég volt, nem hiszem, hogy emlékszik.) Szóval orvos, vagy a csecsemős, vagy ki? (Nagyon más tippem nincs mondjuk. Csak nem a takarítónő😂)

jan. 10. 11:38
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Asszem a szuleszno vagta el nalunk,az orvos mintha a labam kozott lett volna es ott “nezelodott”, hogy mekkora a kar, keszulodott a varrashoz 🙃

A csecsemosok a babaval foglalkoznak, csak a kitolas vegefele vagy kozvetlen utana jonnek be, hogy megnezzek, lemerjek, betakarjak a babat. Nalunk igy volt legalabbis.

jan. 10. 12:15
 2/11 A kérdező kommentje:
Jaj, bocsi, igen, szülésznőt akartam írni 😂
jan. 10. 12:34
 3/11 anonim ***** válasza:
50%
Takarítónő, vicces lenne. Ha apuka nincs ott de más hozzá tartozó igen ott van az egész kórház területén akkor a zsinórt az a hozzá tartozó vágja el. Messze tartózkodik a kórháztól, az apuka és a az egész rokonság, akkor, szülésznő és a szülész orvos férfi vágja el a köldök zsinórt. Mind 2 orvos ott van, akkor a szülésznő vágja el, ha csak a szülész orvos van ott akkor ő vágja el. Csecsemős nővér, le méri a babát, öltözteti és apuka és a szülő nő karjaiba helyezi a frissen született babát.
jan. 10. 12:47
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Nincs olyan szabaly, hogy a hozzatartozonak vagy kiseronek KELL elvagnia, ha az epuletben tartozkodik 😆

Ha apuka/ akarki ott van, de nem akarja, nem meri, rosszul van stb, szuleszno vagy orvos vagja el, ennyi.

jan. 10. 13:28
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A kisfiamnak a férjem vágta el.

A kislányomnak én, mert olyan gyorsan bújt ki, hogy a férjem lekéste. 30 perc volt míg a férjem bevitt a kórházba majd elment anyukámhoz leadni a tesót és visszarobogott.

Miután megszületett megkérdezte a szülésznő, hogy szeretném-e elvágni a köldökzsinórt?

jan. 10. 13:28
 6/11 anonim ***** válasza:
98%
Én vágtam el :D A férjem ugyan ott volt a fejemnél, és végig támogatott, de rosszul van a vértől és minden ilyen egészségügyis dologtól. Úgyhogy a doktornő megkérdezte, van-e kedvem, és nekem volt :)
jan. 10. 14:20
 7/11 anonim ***** válasza:

Nálunk a férjem a kitolást nem akarta látni, kiment a végén és csak miután összeraktak akkor jött vissza, szóval a köldökzsinór elvágásnál nem volt ott.

Tőlem kérdezték, hogy el szeretném-e vágni. Én mondtam, hogy kössz, inkább nem. Voltak bent tanulók, ha jól emlékszem utána nekik lett felajánlva, hogy aki szeretné elvághatja.

jan. 10. 21:41
 8/11 anonim ***** válasza:
69%
Én is bent voltam a szülésnél, kérzdeték is, hogy na apuka elvágja a köldökzsinórt, de nekem nem hiányzott egyáltalán. Mondtam, hogy rábízom inkább a szakemberekre.
jan. 11. 11:40
 9/11 anonim ***** válasza:
Mindkét szülésnél bent volt a párom, de amint kint volt a baba úgy vágták el, mint a huzat, fel sem ajánlották, hogy vágja el ő
jan. 11. 13:52
 10/11 anonim ***** válasza:

Ne hari 8-as, véletlenül pontoztalak le.

Kérdező, nyugi, megoldják, ott az orvos vagy a szülésznő. Vagy ha van bent más kísérőd (anyukád, tesód, barátnőd stb), neki is felajánlhatják.

jan. 12. 09:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Akik Szegeden szültek mostanában, mik a tapasztalatok? Tippek, tanácsok?

Kíváncsi lennèk pl. hogy a köldökzsinórt elvágják egyből, úgy hallottam jobb a babának, ha várnak vele. Illetve, gátmetszèst mindenkinek csinálnak vagy van gátvèdelem? Van fogadott orvosom, de csak akkor lehet bent, ha ügyeletes. Èrdemes szülèsznőt fogadni? Vip szobát...

A hagyományos társadalmakban az anyák honnan tudják, hogy az újszülött köldökzsinórját el kell vágni?

A méhlepényes emlősállatok ösztönösen elharapják. Az emberben is benne van-e ez az ösztön? Vagy akármennyire is természeti népekről beszélünk, erre azért az idősebbek mindig is előre felkészítették a kismamákat, vagy ott állt mellettük egy szakismerettel rendelkező bába?

Van esetleg valakinek tapasztalata ha 2 ér van a köldökzsinórban?

Pár hét van már csak hátra a szülésig. Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg akinek 2 ér volt csak a köldökzsinórban, sikerült természetes úton szülnie? A kettő között van esetleg összefüggés? Nagyon félek a császármetszéstől.

Ez így rendben van a szülészeti protokol szerint? Farfekvéses baba, rátekeredett köldökzsinórral?

Nem szültem, így nem értek hozzá, ezért szeretném tudni, mik a tapasztalatok, illetve a helyes gyakorlat. Egy családtagom nemrég szörnyű szülésen ment keresztül. Farfekvéses volt a baba, rátekeredett a köldökzsinór (annyira, hogy sebesre vágta a babát), mégis...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!