Motorfék. Mit is jelent ez pontosan?
Szóval én úgy értelmezem, hogy amikor leveszem a lábam a gázról, akkor a motor nem kap benzint, tehát nem tartja az addig megszokott fordulatszámot hanem szépen elkezd visszacsökkenni. Illetve nem az hogy nem kap benzint, hanem annyit kap amennyi az üresjárathoz kell? Ezt a részt nem teljesen értem..valaki magyarázza el pls.
De a további meg annyi hogy a fordulatszám visszacsökken, és gyakorlatilag megfordul a folyamat, a már felpörgött kerekek forgatják a motort és ezáltal lassul az egész rendszer, mivel nincs bevezetett energia?
(bocsi ha írtó nagy baromságokat írtam, érteni szeretném a dolgokat, úgyhogy egy kimerítő válasz sokat segítene, köszi :) )

kérdező is jól gondolta, annyival kiegészíteném, hogy az újabb autók, amik, sőt már a 80-as évek végén a lada samarák egyes kivitelei is tudták azt a "funkciót", hogy gázelvételnél, motorféken, még alapjárati üzemanyagot sem kap a motor feleslegesen, hanem az elektronika elveszi azt, és alapjárat körüli fordulatszámnál adja csak vissza az alapjárati üzemanyagmennyiséget (a ladáknál ez vákumosan volt megoldva), tehát a közhidedelemmel ellentétben motorféken 0 üzemanyagot fogyaszt a kocsi, üresben gurulva pedig alapjárati üzemanyagot
Olajat eleget kap a motor, mivel az nem a gázadástól függ, hanem a fordulatszámtól, tehját ugyanúgy van olajnyomás ha motorfék üzem van, kivéve a régi 2 üteműek pl trabant, wartburg, amik ugye keverékkel mentek, tehát ha benzint kapott, akkor volt kebése, ezáltal ha nagy fordulaton forgott a motor motorféken, akkor csak az alapjárati üzemanyagot, és annak olajtartalmát kapta, ami nem elegendő a magasabb fordulathoz, többek között ezért is volt ezeknek kevesebb az élettartama, és ezért volt a trabantokban az utolsó (4. fokozat) szabadonfutó, ami olyan mint a bicikliken a racsni, vagyis 4.ben nemvolt motorfék egyátalán...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!