Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek arról...

Mi a véleményetek arról amikor valaki megkülönböztető jelzest használó járművet nem enged el gyorshajtással?

Figyelt kérdés

[link]

A cikkben két példa van az egyik esetben magát a megkülönböztető járművet bírságolták meg a másik eset nálunk történt amikor mentőt gyorshajtással engedett el és úgy tűnik hogy vissza se vonják itt se a birságot.

A harmadik eset velem történt meg engem viszont pont hogy megszólt a gyakori népe korábbi témánál mert én viszont nem voltam hajlandó belemenni az első büntetési tételbe mikor mögöttem szirénázott a rendőr. Így engem nem bírságoltak meg viszont feltartottam a rendőrt.

márc. 17. 05:42
A kérdező szavazást indított:
Gyorshajtok és inkább vállalom a bírságot de elengedem mentőt
Nem vállalom a bírságot inkább várjon mögöttem a szirénázó izé
6 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
55%
Ma már semmin se lepődni meg. Németországban azért kapott büntetést 1 tűzoltó, aki használta a megkülönböztető jelzéseket és egy híváshoz vonult ki, mert a 30as táblánál 69-cel ment... 1 hónap eltiltás, 2 büntetőpont, 369 euró...
márc. 17. 06:04
 2/9 A kérdező kommentje:

Igen a linkelt cikk is részben erről szól.

Svájcban is volt egy eset ott volt egyx rendelet hogy csak akkor mehet egy bizonyos sebességnél gyorsabban ha súlyos sérülthez ment.

Baleset történt gyorsan ment majd kiderült a csodával határos módon nincsenek súlyos sérültek. Megbírságolták hiába magyarázta hogy nem tudta előre hogy ilyen nagy szerencséje lesz mindenkinek. maguk az autók elég durván összetörtek.

márc. 17. 06:14
 3/9 anonim ***** válasza:

Pont pár napja jött mögöttem a mentő, körforgalomban ért utol, a körforgalomnak hosszú, magas szegélyes kivezetése volt. Esélytelen volt lehúzódni, odaléptem neki, hogy ne tartsam fel és lehúzódtam ott ahol már elfér mellettem. Evidensnek tűnt, hogy túllépjem a sebességhatárt. Nem meszeltek le.

De ez mi, hogy a kék villogós megkülönböztető jelzésre vonatkozik egyáltalán sebességhatár? Kábé semmi nem vinatkozik rá a kreszből, pont ez?

Akkor autósüldözésnél a rendőrnek meg kell bírságolnia magát?

márc. 17. 14:57
 4/9 anonim ***** válasza:
Nagyon nagy baj lehet az ilyen agyában... Már ha van neki... és használná.
márc. 17. 17:16
 5/9 A kérdező kommentje:

" De ez mi, hogy a kék villogós megkülönböztető jelzésre vonatkozik egyáltalán sebességhatár? Kábé semmi nem vinatkozik rá a kreszből, pont ez?"

Ez egy külföldi eset volt hogy magyarországon hogy van nem tudom, engem nem érint

márc. 17. 18:08
 6/9 A kérdező kommentje:

Amúgy a mentősök nyilatkoztak arról hogy nem szeretik azt amikor egy megkülönböztető jelzés nélküli hozzá nem értő vezető gyorshajtással felvezeti őket...

Ez egy plusz veszélyforrás és nem az a cél.

márc. 18. 08:50
 7/9 anonim ***** válasza:

Az 1. eset nem Mo. Nálunk megkülönböztető jelzéssel túl lehet lépni a sebességhatárt, a németeknél nem. Ennyi.

A 2. esetnél meg az volt a probléma, hogy az illető nem akarta elengedni a mentőt, hanem élvezte, hogy ezerrel száguld előtte. Ha csak az első olyan helyig megy sebességhatár felett, ahol el tudja engedni a mentőt, akkor nem büntetik meg.

márc. 20. 15:18
 8/9 A kérdező kommentje:

Ott is átlépheti a sebesseghhatart de nem akarmennyivel ő pedig többel lépte át

Átment a trafin azért bírságolták

márc. 20. 17:54
 9/9 anonim ***** válasza:
Magyarországon kettő kivételével minden KRESZ szabályt figyelmen kívül hagyhat a megkülönböztető fény és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője, ha a személy és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője a szabad haladását biztosítja. [A kettő kivétel a vasúti átjáró tilos jelzése, illetve a rendőr tilos vagy megállító jelzése.]
márc. 23. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Mi a büntetés akkor ha megkülönböztető jelzéssel felszerelt mentőt vezetek PAV I nélkül?

Egyik ismerősömnek van egy magán cége amely őrzött betegszállítással foglalkozik és megkülönböztető jelzéssel felszerelt mentőautóval dolgozik. Mivel nem ér rá így engem kért meg, hogy hozzam neki haza egy telepről (kb. 40 km). Azt mondta, hogy mentőt úgyse fog...

MKJ-s autóval ki lehet menni Ausztriába, egyéb Uniós országba?

Eltérő infókat hallok. Egy kollega még a horvát tengerpartra is azzal ment le nyaralni, egy másik is kiment már Bécsbe, de állítólag volt, akinek szóltak a rendőrök (de aztán abból se lett semmi, mert nem tudták hova tenni az esetet). Sokszor hivatkoznak arra, hogy...

Nem úgy volt, hogy a mentő csak maximum 30km/h-val léphetik túl a megengedett sebességet megkülönböztető jelzéssel?

Ma délelőtt a 2x1 sávos úton hallottam előre, hogy szirénázik, már ott volt tőlem nem messze a lehetőség, hogy lehúzódjak (kb. 40 méterre), a kanyarból mikor kirobbant már ment az irányjelzőm, hogy jelezzem neki, hogy le fogok húzódni a buszöbölbe. Jöttek szemből is,...

Ha a megkülönböztető jelzés kék, akkor a rendőr- illetve mentőautókon miért van mellettük piros fény is?

Emlékszem régebben, például F Astrán is csak kék megkülönböztető jelzések voltak. Ma már kék-piros. De miért két színű ha a megkülönböztető jelzés kék, miért van ott a piros fény?

Milyen alternatívái vannak a megkülönböztetett jelzéseket használó járművek vezetésére?

Már nagyon régóta szeretnék másokon segíteni, de sajnos arra alkalmatlan vagyok, hogy pl mentős legyek, mert olyan szinten nem tudnám a betegeket ellátni, és lelkileg nagyon megviselne. Ezért olyan megkülönböztetett jelzésű járművet szeretnék vezetni, ahol nekem...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!