Mi az igazság? Sebességkorlatozó tábla vs településjelző tábla.
Több helyen ellentmondásos információkat, cikkeket, közútkezelői válaszokat olvastam. A szituáció: külterületen haladsz a település felé, nincs sebesség korlátozás. Egyszer csak a település előtt úgy 4-500 méterre van egy 70-es tábla. Oké, innentől max 70. Majd jön 4-500 méter múlva a település kezdete tábla. Közte semmilyen ide vonatkozó tábla vagy kereszteződés nem volt. A település kezdetét jelző tábla után mennyivel lehet haladni? Logikus lenne hogy 50-el, de több helyen arról olvasni hogy nem módosítja a korábbi 70-es táblát így annyival lehet közlekedni. Ráadásul még a település kezdete tábla után jóval messzebb van az első kereszteződés ami ha tényleg 70 a megengedett akkor azt feloldja.
Köszönöm!

válasza:

válasza:50.
Fordított esetben viszont érvényes marad a korlátozás.
Tehát, ha a település vége előtt van egy 40-es tábla, az a lakott területen kívül is érvényes marad.

válasza:Régebben Székesfehérvárott volt egy ilyen bevezető útszakasz, ahol csak az úttest egyik oldalán voltak házak. De ott a településjelző táblát követően, a településen belül is volt egy megismétlő 70-es tábla. Így lehetett ezzel a sebességgel közlekedni az első útkereszteződésig. Nem tudom létezik-e még ez a rend, rég jártam arra.
Ha a településtábla után nincs megismétlő tábla, akkor természetesen a megengedett sebesség 50.

válasza:Nagyon kíváncsi vagyok arra a több helyre, ahol te azt olvastad, hogy az általad felvázolt szituációban 70 lenne a megengedett lakott területen.
Persze tudom, hogy nem fogok tőled érdemi választ kapni - de azért még kíváncsi vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Csak azért kérdem, mert a napokban észrevettem hogy a 20 éves autom hűtővíze gyorsabban melegszik mint szokott, És a motorháztetőt felnyitva láttam hogy a hűtő zárósapkája nem tartja a nyomást és ott szépen lassan de biztosan jön ki a gőz. Kicseréltem a hűtő...
Nem ismertem el mert be voltam kötve és csak otthon olvastam el a papírt, ott szó nincs arról, hogy mikor levillogott be voltam kötve és a rendőr ezt látta csak azt kifogásolta mikor kötöttem be magam mert ő bizonyos helyről még nem látott bekötve és én utána köthettem...
Például reggel,és 7-óra között,és este tíz óra,és tizenegy óra között ?
Hosszú ideje vezetek, és mindig km-re pontosan betartom a sebességhatárokat, sokszor alatta is megyek. Idegesítenek a száguldozó autósok, Budapesten van belőlük rengeteg. Dühöt és félelmet érzek ha meglátok egyet és mögöttem van egy és nem tud tőlem menni akkor le...
Sziasztok! Röviden annyi a történet,hogy lejárt az autónk műszakija.Az az autószerelő aki időnként javította nyugdíjba ment.Egy falubeli emberről tudtuk,hogy autókat javít,műszakiztat stb.Megbíztunk benne,megadtuk az esélyt.Mondott egy összeget,hogy ennyibe fog...
Gyakran biciklizek a szomszéd faluban ahol a bicikliutra gyakran kilépnek óvatlan gyalogosok. Ha egyszer véletlen megis baleset történne emiatt ki lenne a hibás? Nem szaguldozok de 25 kmhnál bicikli utanfutoval kicsit más a helyzet.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!