Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi az igazság? Sebességkorlato...

Mi az igazság? Sebességkorlatozó tábla vs településjelző tábla.

Figyelt kérdés

Több helyen ellentmondásos információkat, cikkeket, közútkezelői válaszokat olvastam. A szituáció: külterületen haladsz a település felé, nincs sebesség korlátozás. Egyszer csak a település előtt úgy 4-500 méterre van egy 70-es tábla. Oké, innentől max 70. Majd jön 4-500 méter múlva a település kezdete tábla. Közte semmilyen ide vonatkozó tábla vagy kereszteződés nem volt. A település kezdetét jelző tábla után mennyivel lehet haladni? Logikus lenne hogy 50-el, de több helyen arról olvasni hogy nem módosítja a korábbi 70-es táblát így annyival lehet közlekedni. Ráadásul még a település kezdete tábla után jóval messzebb van az első kereszteződés ami ha tényleg 70 a megengedett akkor azt feloldja.

Köszönöm!

tegnapelőtt 10:04
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen 50, nem is értem, hogy merült fel más.
tegnapelőtt 10:21
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

50.

Fordított esetben viszont érvényes marad a korlátozás.

Tehát, ha a település vége előtt van egy 40-es tábla, az a lakott területen kívül is érvényes marad.

tegnapelőtt 10:44
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Régebben Székesfehérvárott volt egy ilyen bevezető útszakasz, ahol csak az úttest egyik oldalán voltak házak. De ott a településjelző táblát követően, a településen belül is volt egy megismétlő 70-es tábla. Így lehetett ezzel a sebességgel közlekedni az első útkereszteződésig. Nem tudom létezik-e még ez a rend, rég jártam arra.

Ha a településtábla után nincs megismétlő tábla, akkor természetesen a megengedett sebesség 50.

tegnapelőtt 10:44
 4/4 anonim ***** válasza:
54%

Nagyon kíváncsi vagyok arra a több helyre, ahol te azt olvastad, hogy az általad felvázolt szituációban 70 lenne a megengedett lakott területen.

Persze tudom, hogy nem fogok tőled érdemi választ kapni - de azért még kíváncsi vagyok.

tegnapelőtt 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Van abban igazság hogy az autó hűtő zárósapkáját érdemes néhány évente lecserélni?

Csak azért kérdem, mert a napokban észrevettem hogy a 20 éves autom hűtővíze gyorsabban melegszik mint szokott, És a motorháztetőt felnyitva láttam hogy a hűtő zárósapkája nem tartja a nyomást és ott szépen lassan de biztosan jön ki a gőz. Kicseréltem a hűtő...

Elég bizonyíték pusztán a rendőr állítása arra, hogy valaki nem volt bekötve? Megáll a bíróságon ennyi "bizonyítékkal" az ügy?

Nem ismertem el mert be voltam kötve és csak otthon olvastam el a papírt, ott szó nincs arról, hogy mikor levillogott be voltam kötve és a rendőr ezt látta csak azt kifogásolta mikor kötöttem be magam mert ő bizonyos helyről még nem látott bekötve és én utána köthettem...

A rendőr autók,falukban ugyanabban az időpontban járőröznek ?

Például reggel,és 7-óra között,és este tíz óra,és tizenegy óra között ?

Mit tudnék tenni a közlekedésbiztonság javulásáért?

Hosszú ideje vezetek, és mindig km-re pontosan betartom a sebességhatárokat, sokszor alatta is megyek. Idegesítenek a száguldozó autósok, Budapesten van belőlük rengeteg. Dühöt és félelmet érzek ha meglátok egyet és mögöttem van egy és nem tud tőlem menni akkor le...

Autósok!Egy feketén dolgozó,hanyag autószerelőt,hogyan lehetne jelenteni? (Bővebben lent.)

Sziasztok! Röviden annyi a történet,hogy lejárt az autónk műszakija.Az az autószerelő aki időnként javította nyugdíjba ment.Egy falubeli emberről tudtuk,hogy autókat javít,műszakiztat stb.Megbíztunk benne,megadtuk az esélyt.Mondott egy összeget,hogy ennyibe fog...

Ki a hibás ha bicikliúton elgázolok egy gyalogost belterületen?

Gyakran biciklizek a szomszéd faluban ahol a bicikliutra gyakran kilépnek óvatlan gyalogosok. Ha egyszer véletlen megis baleset történne emiatt ki lenne a hibás? Nem szaguldozok de 25 kmhnál bicikli utanfutoval kicsit más a helyzet.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!