Hogy erősebb sav a kénsav, mint a sósav?
Figyelt kérdés
Hogy lehet a kénsav erősebb sav, mint a sósav, ha a kénsav Ks= 10^2 a sósav pedig Ks=10^7? Mert a nagyobb Ks-ű sav az erősebb sav logikával a sósavnak kéne erősebbnek lennie, de azt olvasom hogy a kénsav sokkal erősebb igazából. Vagy itt valami köze van hogy itt vizes közegben nézzük a savak erősségét?2023. ápr. 10. 23:51
21/36 anonim válasza:
19: hiába tudsz olvasni, ha a szövegértelmezés már nem megy (nyilvánvaló, hogy amennyiben felsorolja a savakat, akkor azt a helyes sorrendben teszi), mégpedig az emelt kémia elég erősen arra épül. Mentségedre legyen, hogy a Mozaik 11/12 nagyon lebutítva fogalmaz, ezért legfeljebb csak szintetizálásra vagy referenciaalapnak jó, a részletesebb tudásért a 9,10,11 kötetekből érdemes készülni, majd arra ráhúzni a 11/12 összefoglalót.
22/36 anonim válasza:
20: ha a tanárod azt állítja, hogy a kénsav erősebb sav, mint a sósav, akkor el kellene venni a diplomáját.
23/36 anonim válasza:
#21: Egyáltalán nem nyilvánvaló, az csak egy egyszerű felsorolás, ráadásul nem is teljes, a perklórsavat például nem is említi ott. De még ha úgy is van, ahogy te képzeled, akkor 2 oldalon belül egy óriási nagy ellentmondás van a könyvben. Arról nem is beszélve, hogy a másik két forrás, amit küldtem egyértelműen a kénsavat veszi erősebbnek és a tanárok is ezt tanítják. De kérlek másolj be egy középiskolai tankönyvből olyan mondatot/ábrát, ami konkrétan azt írja le, hogy a HCl erősebb mint a H2SO4 és nem csak te gondolod, hogy ott erősség szerint vannak sorban.
24/36 A kérdező kommentje:
Itt kicsit letekerve van egy erősség szerinti sorrend itt például a kénsav az erősebb, de másik képeken pedig a sósav. Forrástól függ, de akkor melyik a helyes?
2023. ápr. 11. 17:48
25/36 anonim válasza:
23: a Mozaikban le van egyértelműen írva a táblázatban, hogy a sósav savállandója nagyobb, mint a kénsav savállandója, de a függvénytáblázatban is megtalálod. Az a tanár pedig, aki azt állítja, hogy a kénsav erősebb sav, mint a sósav szimplán nem érti a dolgát, ami elég nagy baj, mert annak pontosan ez az eredménye, hogy a diákjai nem képesek kiolvasni a függvénytáblázatból a savállandót. De a kérdező legalább volt annyira talpraesett, hogy feltűnt neki a diszkrepancia és rákérdezett.
26/36 anonim válasza:
24: ne ilyen igénytelen honlapokról tájékozódj, hanem használd a függvénytáblázatot, ami eddig is nagyon jól működött.
27/36 A kérdező kommentje:
Nem onnan tájékozódom, csak a tanárom meg pár forrás aztmondta, hogy kénsav erősebb, aztán rakeresem angolul képeknél, hogy hogyan is van a sorrend és így engedte csak belinkelni a kép helyet oldalastól. Ami megint azt állítja hogy a kénsav az erősebb, szóval még mindig nem vagyok biztos benne, fele forrás ezt, fele forrás azt állítja
2023. ápr. 11. 18:03
28/36 anonim válasza:
Kérdező, akkor fussunk neki még egyszer: a sósav az erősebb sav, mert nagyobb a savállandója, mint a kénsavnak.
Ellenkezhetsz velem, de ne csodálkozz majd, ha netalán amiatt fogsz pontokat veszíteni a vizsgán, mert egy internetes oldal valótlanságokat állít.
29/36 A kérdező kommentje:
Én nem ellenkezek, nincs álláspontom, csak nem értem hogy miért nem egyezik ez a sok forrás állítása. Logikusan én is úgy állapítottam meg, hogy a HCl az erősebb a Ks miatt, csak aztán találtam más forrásokból más információt
2023. ápr. 11. 18:13
30/36 anonim válasza:
Én sem értem, viszont sem a Mozaik, sem a függvénytáblázat nem állít olyat, hogy a kénsav erősebb sav lenne, mint a sósav, és csak ez a kettő számít (vagy még a Villányi).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!