Mitől lesz büfészak egy végzettség?
Mitől függ? Írna valaki példát, mi számít annak?
Vagy inkább a noname sulik végzettségét hívják annak?
Kommunikáció.
Andragógia.
Pedagógia.
Semmitől. Ez egy undorítóan degradáló címke, ami igazából sokkal többet árul el a használó tájékozatlanságáról, mint az általa kritizált szakról.
Persze vannak, akik egyszerűen szinonimaként használják bármire, ami szerintük nem olyan hasznos.
Egyesek szerint a művész-sulik, bölcsészet kar "büfészak", mert hogy elvileg a hülye is meg tudja csinálni (bár ez így nem igaz).
Egyes emberek a munkát vagy matematikában (könyvelő, mérnök) vagy valami nagyobb tudásban (orvos, jogász), vagy ne adj isten fizikai munkában mérik. Számukra az, hogy valaki pedagógus, és csak visszaköpi a megtanult anyagot minden nap egy lenézendő szakma, mert hogy más többet dolgozik. Az is lenézendő, aki ilyen-olyan művész/bölcsész, és nem "ad hozzá a társadalomhoz".
Magyarabb nyelven: egyeseknek a büfészak az olyan szak aminek nem látszik a munkájának a gyümölcse (és nem lehet kézzel megfogni).
Értem. Köszönöm. Illetve mégsem értem.
Például egy humánerőforrás menedzser végzettség minek számít?
És egy andragogia?
Én nagyon mérges vagyok ezek miatt a címkék miatt.
4 - Én is, mert olyan emberek munkáját nézik le, akik egy érettséginél azért többet szerettek volna letenni az asztalra.
Egy HR-es csak néhány ember szemében szálka, mert "minek az ha beszélhetsz a főnökkel is" kategória. De ez is egyfajta szakma, hogy ki a hasznos dolgozója a cégnek, ki milyen típusú személy, hogyan érdemes embereket keresni.. azért ez is egy összetett szakma, pont úgy, ahogy a dizájnereknek sem azt mondják, hogy na nesze rajzolj.
Egy tanár is sokaknak szálka a szemében (vajon miért?), pedig ők pont hogy általában azzal akarnak jót az embereknek, hogy tanítják őket.
Teljesen relatív, hogy ki milyen szakmát nevez büfészaknak. Ha van ilyen szakma, az azt jelenti, hogy valahol van rá igény. Nekem is furán hangzik, hogy valaki hivatásos futballista, de van rá igény, sajnos-nem sajnos létező szakma.
Egyedüli tendencia, hogy aki lebecsüli a másik munkáját, az általában vagy egy darab szakképzettséggel rendelkező, egyetemi nélküli ember, vagy annyival se rendelkező ember, vagy csak simán egy sznob.
Én úgy fogalmaznám meg, hogy amikor valaki azért megy egyetemre, mert nem tudja, hogy mit akar csinálni és csak úgy beadja valahova a jelentkezést, hogy még ne kelljen dolgozni vagy valami konkrét szakmát tanulnia, én ezt nevezem büfészakos egyetemre járásnak.
Nyilván meg lehet határozni, hogy melyik szakokon lehet legnagyobb valószínűséggel így ellenni és általában nem az orvosin vagy hasonló komolyabb szakokon.
Én is egy mások által büfészaknak minősített szakot csináltam. Nem azért, mert önmagában van értelme, hanem mert kellett nekem egy következő képzés bemeneti feltételéhez, amiért viszont már szakmát fogok kapni. Így nekem ez nem volt büfészak, mert célom volt vele.
Szóval röviden a büfészakos egyetemre járás nálam a céltalan egyetemre járást jelenti.
Köszönöm szépen neked is. Úgy tűnik, sokan sokféleképpen értelmezik, és mindenkinek mást is jelent maga a szó.
Degradalast tükröz, abban egyértelműen egyetért mindenki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!