Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » 100 g 100 °C-on telített réz...

100 g 100 °C-on telített réz (II) -szulfát-oldatot 20 °C-ra hűtünk. Hány g rézgálic kristályosodik ki eközben? (100 g víz 100 °C-on 75,4 g,20 °C-on 20,7 g vízmentes CuSO4-ot old. )

Figyelt kérdés
A tanárunk az én logikámtól idegenül oldotta meg velünk közösen a feladatot, nekem viszont sehogy nem jön ki másképp.

2020. febr. 2. 16:11
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Kell a réz(II)-szulfát tömegtört és a tömeg.

(1) 100 °C-on telített oldatra:

75,4 g / (75,4 g + 100 g) = 0,43

100 g

(2) Kivált réz(II)-szulfát-pentahidrátra (a moláris tömegek felhasználásával):

159,5 / (159,5 + 90) = 0,64

x g (Ez a kérdés.)

20 °C-on telített oldatra:

20,7 g / (20,7 g + 100 g) = 0,17

(100 - x) g

(1)- és (2)-ben egyenlő réz(II)-szulfát van:

0,43 ∙ 100 = 0,64x + 0,17 ∙ (100 - x)

x = 55,3 g CuSO4•5H2O kristályosodik ki.

2020. febr. 2. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Jól gondolom, hogy ez az a "bűvös" keverési egyenlet? Mert mi valamiért mindig kerülgetjük, pedig így sokkal egyszerűbb... Köszönöm szépen!
2020. febr. 2. 23:19
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem szoktam "keverési egyenletnek" nevezni, ez csak középiskolában divat.

Az összefüggés azt használja, hogy az anyagmennyiség a változás során állandó: a réz(II)-szulfát mennyisége azonos a 100 fokos oldatban a 20 fokos oldatban és a kristályos sóban lévő összegével. Egyszerű matematika: tömegtört és tömeg kell hozzá.

A hígítás egyenlete is ezen alapul: az oldott anyag mennyisége változatlan.

n1 = n2

A c = n / v koncentráció definícióját fölhasználva ismerős összefüggést kapunk:

c1 V1 = c2 V2

A tanárod meg azért kerülgeti ezen útvonalon történő megoldást mert gyönge.

2020. febr. 4. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!