Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy motor állandó 120km/h...

Egy motor állandó 120km/h sebességgel halad. Negyed órával korábban ugyanonnan egy autó már elindult egyenletes 100km/h sebességgel. Hol éri utol a motor az autót?

Figyelt kérdés

okt. 7. 19:59
 1/7 A kérdező kommentje:
Légyszi segítsetek fontos lenne minél hamarabb!🥺
okt. 7. 20:04
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

120*t=100*(t+1/4)

120t=100t+25

20t=25

t=5/4(h)

s=120*5/4=150(km)

okt. 7. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Tegyük fel, hogy x órán keresztül haladt a kocsi a találkozásig, ennyi idő alatt 100*x km-t tett meg. A motoros ekkor x-(1/4) órán keresztül ment, és 120*(x-(1/4)) km-t tett meg. Amikor találkoznak, akkor a két megtett út ugyanaz, így:


100x = 120*(x-(1/4))


Remélem, hogy innen már sikerül befejezni.

okt. 7. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Első lépésként kiszámolod, mekkora utat tesz meg a lassabb, 100km/h sebességgel mozgó autó negyed óra alatt. (s=100*0,25=25km)

Ekkora lesz a távolság a két jármű között abban a pillanatban, amikor elindul a motor. A kettő jármű sebességkülönbsége 120-100=20km/h, ami azt jelenti, óránként 20km-rel kerül közelebb a motor az autóhoz. Tehát a kérdés, hogy mennyi idő alatt dolgozza le ezt a hátrányt:

t=s/v=25/20=1,25h, tehát a motor az indulásától számítva 1,25 órán belül fogja utolérni az autót. A feladat kérdése a megtett távolságra vonatkozik, amit számolhatsz a motor valamint az autó szempontjából is, ugyanaz lesz:

motor: s=v*t=120*1,25=150km

autó: s=v*t=100*(1,25+0,25)=150km

okt. 7. 20:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
40%
Hát de idefigyeljél most már, te gyerek! Elmagyarázom érhetően, képletek nélkül. Elindul az ótó, negyed órával később a moped. Ótó 100-zal zúz, tehát mikor a moped indul már 1/4 * 100 = 25 km-t megtett. Moped 20-szal gyorsabb. Mennyi idő alatt fogja be a 25 kilométert? 25 / 20 = 5/4. Ennyi. Na, fogmosás, aztán alvás!
okt. 7. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
58%
#20.16 Ja, nem ez volt a kérdés. 5/4 * 120 = 150. Na, ott utoléri, és lerúgja a fejét, amiért nem várta meg.
okt. 7. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm
okt. 8. 06:24

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!