Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » -Hogyan jön létre a glikozidos...

-Hogyan jön létre a glikozidos hidroxilcsoport, és hogyan a glikozidos kötés??? -Miért nem redukáló hatású a répacukor, és miért redukáló hatású a maltóz???

Figyelt kérdés
Ezeket a kérdéseket segítenétek megválaszolni?

2021. ápr. 19. 11:11
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ugye a monoszacharidoknak sokszor van nyílt láncú és gyűrűvé zárult formájuk is. Amikor gyűrűvé záródnak, akkor az történik, hogy az egyik -OH csoport alakít ki éterkötést, így záródik. Ennek az -OH csoportnak a hidrgogénje/protonja leszakad, és az =O csoporthoz vándorol. Ez a vándorló protonos -OH a glikozidos OH.

A glikozidkötés olyan éterkötés amiben legalább az egyik -OH glikozidos, de van, hogy mindkettő.

A redukáló hatást azok a szacharidok tudják kifejteni, amelyek szét tudnak nyílni, és ez csak a záródás helyén lehetséges. Ebből következik, hogy ha mindkettő glikozidos OHból alakult ki a kötés, akkor nem tud felnyílni egyik monomer sem, mert mindegyik le van foglalva. Ha csak az egyik OH glikozidos amiből a kötés kialakult, akkor a másik oldalán fel tud nyílni, így redukálhat.

2021. ápr. 19. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Nagyon kösziii :)
2021. ápr. 19. 12:04
 3/3 anonim ***** válasza:
Ha nézel hozzá ábrát, talán jobban érthető
2021. ápr. 19. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!