Melyik ez a négyjegű szám?
A szám számjegyeinek összege 7.
Ha az első és a harmadik, valamint a másadik és a negyedik számjegyet felcserélem akkor 297-tel nagyobb számot kapok mint az eredeti.
Ha az első és az utolsó számjegyét cserélem fel akkor a kapott szám 999-el nagyobb mint az eredeti szám.
Ha a másadik és a harmadik számjegyet cserélem fel akkor 180-nal nagyobb számot kapok mint az eredeti szám.
Az a kérdés hogy: Hány olyan szám van amelyek teljesítik a feltételt és melyek ezek a számok.

válasza:

válasza:Egyenletek nélkül is meg lehet oldani:
1. "Ha az első és az utolsó számjegyét cserélem fel akkor a kapott szám 999-el nagyobb mint az eredeti szám."
Mit mond ez az első és utolsó szám viszonyáról?
2. "Ha a másadik és a harmadik számjegyet cserélem fel akkor 180-nal nagyobb számot kapok mint az eredeti szám."
Mit mond ez a második és harmadik szám viszonyáról?
3. Tudod, hogy az összeg 7. Elkezded az első számot próbálgatni 1-től felfele. Az 1 és 2-ben megtudottak felhasználásával. Teljesül-e a 297-es különbség? Mivel 4 számjegy összege csak 7, nem kell sokat próbálgatni.
Sehogysem akar a,b,c,d-nek termeszetes szam kijonni
Legyszi valaki meg magyarazza tovabb

válasza:"1. Ha az első és az utolsó számjegyét cserélem fel akkor a kapott szám 999-el nagyobb mint az eredeti szám."
Mint pl. 3004 és 4003. A negyedik számjegy 1-el nagyobb, mint az első.
"2. Ha a második és a harmadik számjegyet cserélem fel akkor 180-nal nagyobb számot kapok mint az eredeti szám."
Pl. 3464 és 3644. A harmadik számjegy 2-vel nagyobb, mint a második.
"3. A szám számjegyeinek összege 7."
Próbálgassuk az első számjegyet. Teljesül-e a 297-es különbség?:
1..2, 1132. 1132-3211=-2079 nem jó
2..3, 2023. 2023-2320=-297 jó.
3..4, ennél már nincs jó második és harmadik számjegy. És a nagyobb első számjegyeknél sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Hány olyan négyjegyű szám van, amleynek pontosan két számjegye egyforma? Indoklás.
Hogyan számolom ki?
Nekem az jött ki, hogy 10 db ilyen szám van. Ez jó lehet?
830 jött ki, de hogy jó-e azt nem tudom. Köszönöm a segítséget előre is!
Az érdekelne, hogy van-e egy gyorsabb módszer a megoldásra! Eddig azzal a módszerrel próbáltam, hogy megnéztem milyen 4 szám összegére lehet felbontani a kilencet, majd az összes ilyen lehetőségnél kiszámoltam, hogy a számjegyekből ismétlés nélkül hány négyjegyű...
Az első kérdésre még tudom a választ - 10alatt a 3*3alatt az 1*4!2 (Kiválasztom a 3 számot, majd szorzom a 3 szám valamelyikéhez tartozó azonos számmal és rendezem őket), de a második kérdést nem látom át. Valaki le tudná írni a lépéseket?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!